URL — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Ред 10: Ред 10:
Пример:
Пример:


* http://sr.wikipedia.org/wiki/Веб_адреса је пример -{URL}--а који указује на интернет ресурс, у овом случају на веб-страну „Веб_адреса“.
* http://sr.wikipedia.org/wiki/Униформни_ресурсни_локатор је пример -{URL}--а који указује на интернетски ресурс, у овом случају на веб-страну „Униформни_ресурсни_локатор“.


== Види још ==
== Види још ==

Верзија на датум 8. април 2019. у 17:52

Униформни ресурсни локатор (енгл. Uniform Resource Locator, URL), познат и као веб-адреса, односи се на http или https URL шему, тј. на сложен исказ низова карактера који се користи за лоцирање неког ресурса на интернету. Веб-адреса се често наводи као синоним за URI или URL. URL поред тога што указује на локацију, обезбеђује и примарне механизме приступа ресурсу.

Синтакса

URL синтаксу адресирања увео је Тим Бернерс-Ли за примену на World Wide Web-у, садашњи стандард је дефинисан RFC документом под бројем 1738. URL почиње са неком од шема "http:" или "https:", затим следе "//", потом име домена, интернет адреса, адреса сервера или нека друга мрежна адреса, и завршава се веб-страном или документом (слика, фајл ...).

Пример:

Види још

ИП адреса