Деспотизам — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 6: Ред 6:
[[Категорија:Власт]]
[[Категорија:Власт]]
[[Категорија:Облици владавине]]
[[Категорија:Облици владавине]]
Mislim da je despotizam oblik vladavine, a nepisana ideologija despotizma bi morao biti '''despotivizam'''. Možda ima nešto i zapisano, što
bi pomoglo spoznaji despotizma u praksi, ali je to, verovatno, šturo, obzirom da za ovakav oblik vladavine bez uređenog sistema, na koji počinje da liči svet 21-og veka i nema vremena za razvijanje teorije i strategije (anarhija događaja koju proizvode elite planete ne dozvoljava), kao i mentalni sklop lidera koji, u mnoštvu interesa, ne vide pameti sem lične.

Верзија на датум 13. април 2019. у 10:28

Деспотизам (грч. Δεσποτισμός [Despotismós]) је неограничено господарење, неограничена владавина, самовоља, тиранство. Поданици стоје правно према деспоту у истом односу као ма који део предмет поседа. Деспотизам се разликује од апсолутизма непостојањем неке уређене државе.

Mislim da je despotizam oblik vladavine, a nepisana ideologija despotizma bi morao biti despotivizam. Možda ima nešto i zapisano, što bi pomoglo spoznaji despotizma u praksi, ali je to, verovatno, šturo, obzirom da za ovakav oblik vladavine bez uređenog sistema, na koji počinje da liči svet 21-og veka i nema vremena za razvijanje teorije i strategije (anarhija događaja koju proizvode elite planete ne dozvoljava), kao i mentalni sklop lidera koji, u mnoštvu interesa, ne vide pameti sem lične.