Стокхолмски синдром — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: hr:Stockholmski sindrom
Ред 29: Ред 29:
[[fr:Syndrome de Stockholm]]
[[fr:Syndrome de Stockholm]]
[[he:תסמונת סטוקהולם]]
[[he:תסמונת סטוקהולם]]
[[hr:Stockholmski sindrom]]
[[hu:Stockholm-szindróma]]
[[hu:Stockholm-szindróma]]
[[id:Sindrom Stockholm]]
[[id:Sindrom Stockholm]]

Верзија на датум 17. фебруар 2009. у 23:39

Стокхолмски синдром је назив психолошког стања које настаје у ситуацијама у којима долази до зближавања отмичара и талаца. Зближавању отмичара и њихових жртава доприноси време проведено у таквој ситуацији; што више времена протекне, већа је могућност стварања Стокхолмског синдрома, а с тим и мања вероватноћа повређивања талаца. Такође, зближавању могу да доприносе величина просторије у којој се заједно налазе отмичар и талац, испуњавање захтева којима су власти изашле у сусрет, сличност политичких ставова итд.

Стокхолмски синдром не настаје у ситуацијама када су таоци изоловани, када немају контакт са отмичарима, или када има насилничког понашања од стране отмичара према таоцима или другим лицима.

Порекло имена

Назив стокхолмског синдрома увео је криминолог и психијатар Нилс Бејерот после неуспеле пљачке банке и отмице на Нормалмсторгу у Стокхолму, од 23 до 28. августа 1973. Таоци су се емоционално везали за отмичаре, па су после оправдавали њихове поступке чак и након свог ослобођења. Касније, током судског процеса, таоци су нерадо говорили о отмици.

Види још