Фокс телевизија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке; козметичке измене
Нема описа измене
Ред 19: Ред 19:
Дана [[20. септембар|20. септембра]] [[2010]]. Фокс телевизија трансформисана је у [[Прва српска телевизија|Прву телевизију]], док се сама фирма и даље звала ''Фокс телевизија д. о. о.'' све до [[2014]]. пошто се лиценца за емитовање до тада водила на исту.
Дана [[20. септембар|20. септембра]] [[2010]]. Фокс телевизија трансформисана је у [[Прва српска телевизија|Прву телевизију]], док се сама фирма и даље звала ''Фокс телевизија д. о. о.'' све до [[2014]]. пошто се лиценца за емитовање до тада водила на исту.


Већински власник је до [[2010]]. био ''[[Њуз корпорејшон]]'' са уделом од 49 %. Године 2010, телевизију преузима грчка ''Антена груп'', док српски део од 51 % преузима београдска компанија ''Нова бродкастинг''.
Већински власник је до [[2010]]. био ''[[Њуз корпорејшон]]'' са уделом од 49 %. Године [[2010]], телевизију преузима грчка ''Антена груп'', док српски део од 51 % преузима београдска компанија ''Нова бродкастинг''.


== Почеци ==
== Почеци ==

Верзија на датум 2. јун 2019. у 20:20

Фокс телевизија
Типтелевизијска мрежа
Земља Србија
Доступностканал угашен
трансформисана у Прву
ВласникAntenna Group
Кључни људиДејан Јоцић, директор
ОснивачЊуз корпорејшон
Датум покретања31. децембар 2006.
Датум гашења20. септембар 2010.

Фокс телевизија била је једна од пет телевизијских станица у Србији која је добила националну фреквенцију у пролеће 2006. године, а званично почела са радом 31. децембра 2006.

Дана 20. септембра 2010. Фокс телевизија трансформисана је у Прву телевизију, док се сама фирма и даље звала Фокс телевизија д. о. о. све до 2014. пошто се лиценца за емитовање до тада водила на исту.

Већински власник је до 2010. био Њуз корпорејшон са уделом од 49 %. Године 2010, телевизију преузима грчка Антена груп, док српски део од 51 % преузима београдска компанија Нова бродкастинг.

Почеци

На тендеру које је организовала Републичка радиодифузна агенција, Њуз корпорејшон добија дозволу за покретање свог телевизијског канала, побеђујући РТЛ групу и CME Роналда Лаудера. За генералног директора је именован Ден Бејтс. Неколико месеци касније, 6. септембра 2006, телевизија Фокс почиње свој експериментални програм током ког се приказује уметнути логотип. Три дана касније, у 20 сати, приказан је и први програм, документарни филм који је трајао око 45 минута, после ког је поново приказиван логотип. Овакав програм се наставио и наредних десетак дана када почињу да се приказују латиноамеричке серије, филмови, видео-спотови, утакмице УЛЕБ купа, као и хрватски ток-шоу Сања, који је до пре неколико месеци био емитован на хрватској телевизији РТЛ. Дуго најављивана као српска и другачија, телевизија Фокс свој програм званично почиње 31. децембра 2006. године у 19 часова, централном информативном емисијом Фокс данас, коју су водили Зоран Баранац и Јована Јакић. Исте вечери услеђују ЕПП, Нај од нај, концерт Мадоне и филм. Убеди победи се приказује пред изборе 21. јануара 2007. и водитељ је била Звездана Јовановић. За разлику од осталих телевизија, вечерње вести, назване Фокс фокус, емитовале су се од 22 сата. Током почетног периода приказују се углавном старије и јефтине америчке серије као што су Холивуд сафари, Полицијска академија, Алф и Одважни и лепи. Једине серије новије продукције су Случајеви из прошлости, Три хил и Трка око света.

Први програми домаће продукције

Емисија узданица Фокса — Марко Живић шоу — почиње са емитовањем у априлу 2007. у термину после Фокуса, од 22.30. Овај једночасовни вечерњи забавно-музички програм се емитовао радним данима у периоду од априла до августа 2007. године, када је угашен због, наводно, слабог рејтинга, иако је по многим истраживањима ова емисија била једна од најгледанијих емисија на овој телевизији са око 900.000 гледалаца.[1] Заједно са емисијом Марко Живић шоу, са приказивањем почиње и дневни ток-шоу Катарина, који је водила бивша манекенка Катарина Ребрача. Катарина се завршава недуго после Шоуа. Популарни су били и ЕПП и Нај од нај. Салто је био миљеник гледалаца, и Фоксу је углавном служио за употпуњавање програма, али током времена потпуно нестаје са екрана.

Сезона 2007/2008.

Телевизија Фокс је током јесени 2007. почела да приказује неколико нових емисија: Да ли сте паметнији од ђака петака је био пројекат сезоне и емитовао се до јуна 2008, када је најављена нова сезона за јесен, али квиз се није вратио; Америчко рвање, једну од најпопуларнијих емисија у то време, која је после неколико месеци приказивања због притиска јавности пребачена у касноноћни термин. У туђој кожи, емисија у којој познати мењају своје животе на један дан, укинута је после само пар епизода због ниских рејтинга, али се током 2008. преселила на ТВ Пинк, где се и данас емитује са доста успеха. Луди камен, најдуговечнија емисија ове телевизије, емитује се и данас. Са приказивањем почињу и шпанска Примера, као и НЛБ лига. Орално доба, вечерњи шоу Милана Ланета Гутовића, био је Фоксов најгледанији програм те сезоне, али је укинут због превеликих месечних трошкова. На Фокс се са Б92 преселила Формула 1. У пролеће 2008. емитован је Форт Бојард, сниман у копродукцији са бугарским bTV-ом и Фоксом из Турске, чланицама Њуз корпорејшона до 2010. Почиње и емисија После кафе коју су водили Данка Нововић, Оља Ракић и Бојана Кесић. Касније им се придружује и неколико нових водитеља.

Лето 2008.

У јуну 2008. Фокс започиње свој филмски фестивал, што значи да ће се филмови емитовати сваке вечери од 21.00, и Фокс нон-стоп, ноћни програм који се састоји од неких серија, ријалити емисија и документарно-реалистичне серије Досије ФБИ. Филмски програм телевизије је често критикован јер је углавном сачињен од филмова из 80-их и 90-их и реприза филмова са других телевизија, углавном са РТС-а и Пинка, али и од неких премијера, углавном мини-серија, које се приказују одједном, током целе вечери, и трају и до три и по сата.

Сезона 2008/2009.

Дана 22. септембра 2008. телевизија Фокс прави највећу измену у свом програму од почетка емитовања. Уведен је нови визуелни идентитет сличан осталим европским сестринским телевизијама. Фокс вести су почеле да се емитују у 18 ч. уместо у 19 и продужене су на један сат. Истог дана у 19 сати почела је са емитовањем једна од најпопуларнијих америчких серија Изгубљени. Нешто више од месец дана касније, 27. октобра почео је први српски Сурвајвор сниман у Панами током лета 2008. Фокс досије и Оловне приче, криминалистичке емисије, постале су веома популарне. Крајем октобра са приказивањем почиње и Квискотека, римејк југословенског квиза из 80-их. Средином децембра покренута је и Фајронт република, шоу Зорана Кесића, који се снима у студију Фокса са атмосфером српске кафане. Овај шоу има епитет једног од најурбанијих на српским телевизијама, и са најмлађом публиком. Такође је и трећи покушај ове телевизије за вечерњим ауторским шоуом, али се за разлику од прва два емитује једном недељно.

По завршетку Сурвајвора, средином фебруара 2009, креће и спортски програм Нинџа ратници који, иако јапанске продукције, постаје веома популарни. „Оживљена” је и емисија Свет на длану.

Лето 2009.

Телевизија Фокс претиче Б92 (који у то време нема емисије своје продукције, већ се током ударног термина приказују само репризе Увода у анатомију и филмови) и у лето 2009. улази као трећа телевизија по гледаности, захваљујући Нинџа ратницима који је био њихов најгледанији програм. Током лета их наслеђују Непобедиви: Банзуке, а са приказивањем почињу и Краљеви Аде чије је Финале приказано 26. септембра, а победник је био град Пирот. У овом периоду су српски спортисти постизали велике успехе, па је град Београд организовао њихове дочеке на скупштинској тераси. Водитељи ових дочека нису били са националне телевизије, већ најпопуларнији водитељи Фокса Миљан Милићевић и Иван Тешановић. Дочеке су преносили и РТС и Фокс, али су увек били гледанији на РТС-у.

Сезона 2009/2010.

Нова сезона званично почиње 8. октобра 2009, иако су неке емисије попут Фајронт републике Зорана Кесића и Луди камен, најдуговечнија емисија на Фоксу, са Срђаном Карановићем, а од ове сезоне и Александром Обрадовић (сада Гудељ), почеле нешто раније, новом емисијом Маме у штрајку. Већ сутрадан почиње и Serbian Open Квиз у којем ће се борити такмичари у екипама из целе Србије. 19. октобра почиње и На терапији— драмска серија снимана од децембра 2008. до марта 2009. и има 45 епизода, а исте вечери и Survivor Србија 2: Карамоан. После кафе замењује емисија Важне ствари. После Викинга, 8. новембра почиње амерички шоу Вајпаут, заузимајући термин серије На терапији, која се од сада приказује у 23.10. Фокс досије Машана Лекића почиње у петак, 13. новембра.

Дана 12. октобра 2009. Фокс уводи нови визуелни идентитет, чија је подлога наранџасте боје. У први план уместо слова O долази X, а такође је приметна и нова карактеристична музика, као и то да је логотип сада на левој страни. Често се јављају и препознатљива лица попут Миљана Милићевића, Ивана Тешановића, Андрије Милошевића, Александре Обрадовић (сада Гудељ), Зорана Баранца, Ане Митић и други. Нови мото је Укључи се!, а такође је поново лансиран и веб-сајт.

У фебруару 2010. успешно се завршава друга сезона Сурвајвора. Почиње друга сезона акционог шоуа Форт бојард и нова јапанска емисија Такеши. Репризира се и серија Изгубљени.

Започето је и емитовање турске серије Хиљаду и једна ноћ, која после пребацивања из поподневног у термин од 20 сати постаје једна од најгледанијих страних серија у Србији, и Моја десна рука, шоу у коме певачица Сека Алексић тражи свог асистента.

Лето 2010.

Током лета 2010. се са великим успехом приказује турска серија 1001 ноћ, захваљујући којој је телевизија Фокс неколико пута бива најгледанија телевизија у ударном термину.[2] Раније је почео са приказовањем и вечерњи шоу Вече са Иваном Ивановићем, за којег је одлучено да се настави и током лета. Вечерњим програмом доминирају филмови. Потписан је и уговор о сарадњи са ФК Црвена звезда, по коме ће Фокс преносити десет изабраних мечева по сезони у наредних пет година.[3]

Фокс постаје Прва ТВ

Како је крајем 2009. године Антена груп постала власник телевизије Фокс, није било познато које име ће ова ТВ носити надаље. Током априла и маја било је шпекулација да ће телевизија променити име, и то највероватније у ПСТ. Почетком августа медији су пренели план Фокса да од јесени носи име Прва српска телевизија, или скраћено Прва ТВ.[4] Почетком септембра је обављено да ће телевизија носити ново име од 20. септембра 2010. Како према српском закону није дозвољено да телевизија мења своје име, од РРА је добијена само дозвола за коришћење акронима ПСТ или имена Прва ТВ за он и офскрин промоцију. Директор маркетинга Александар Радош је најавио да тада почиње нова сезона на Првој ТВ. Познато је да ће се у TВ сезони 2010/2011. приказивати: ВИП сурвајвор, Дођи на вечеру, Фармер тражи жену, Желите ли да постанете милионер?, Вече са Иваном Ивановићем, Фајронт република, Експлозив, Ексклузив, Галилео, Ја волим Србију, а у плану за 2011. су и Икс фактор, Паклена кухиња и Топ модел.

Фокс вести

Данас је први званични програм емитован на телевизији Фокс, 31. децембра 2006. Ове вести емитоване су у 19 часова из импровизованог студија, и обележили су их неуспело укључење из студија Фокс њуза у Багдаду и видео-снимак у коме председник Њуз корпорејшона Руперт Мердок из студија Фокс њуза грађанима Србије жели срећну Нову годину. Водитељи су били Зоран Баранац и Јована Јакић. Успостављен је и Фокс инфо-систем са локалним станицама широм Србије, што омогућава бржи и лакши приступ локалним вестима.

Прве веће промене су уследиле на јесен 2007. када су дотад два засебна програма, Фокс данас и Фокс фокус амалгамирани у јединствени бренд Фокс вести.

После објављивања хапшења Радована Караџића, 21. јула 2008, око 23 сата и 15 минута почињу ванредне Вести, прве међу српским телевизијама. Водио их је Зоран Баранац, и трајале су до 3 сата и 30 минута после поноћи. На прес-конференцији одржаној неколико дана после хапшења, Цесид је телевизију Фокс прогласио најбржом, најефикаснијом и најобјективнијом. Од тада Вести побољшавају свој статус и постају гледаније, а Фокс Телевизија промовише свој информативни програм као такав.

У јануару 2009. гаси се јутарњи програм Фокс и пријатељи.

Велика промена догађа се 22. септембра 2008. када се Вести премештају у 18 часова, и продужавају се на један сат. Са приказивањем почиње и Фокс 900 секунди — јутарње вести у 7 сати.

На Фоксу је било неколико политичких емисија: Убеди-победи, Реците народу, Тања Видојевић и…, али ниједна од њих се данас не налази у програму. Само се Убеди-победи емитује у време избора и на саму изборну ноћ.

У јуну 2009. омогућено је гледање Вести на сајту Фокса.

Дана 20. августа 2009. информативна редакција је смањена на само пет новинара, три водитеља и два уредника. Вести у 11.00 су скраћене на 20 минута, вести у 15.05 на 30 минута, вести у 18.00 на 45 минута и вести у 23.00 (само радним данима) на 15 минута. Отказан је и програм 900 секунди.

Дана 12. октобра 2009. је измењен студио Вести, у позадини се виде само телевизори, док је остатак црне боје, додати су и неки светлосни ефекти наранџасте боје, уместо плаве боје на великом натпису сада је наранџаста, а уклоњена је и цев иза деска која је одвајала студијски од редакцијског дела.

Лица: Зоран Баранац, Звездана Јовановић Поповић и Ана Митић. У јулу 2010. тиму се придружује и Александра Јанић.

Директор Информативног програма до августа 2009. била је Татјана Видојевић.

Рејтинзи

Од почетка постојања, телевизија Фокс била је последња телевизија са националном фреквенцијом по гледаности. Како је пролазило време, њен пласман био је све бољи. Тако је постала телевизија са најбржим растом, и сада заузима четврто, у неким периодима треће место, иза РТС 1, Пинка, Б92, а испред РТС 2, ТВ Авала и Кошаве/Хепи ТВ-a.

Свој рекорд у гледаности телевизија Фокс достигла је 14. фебруара 2009. када је емитовано финале Сурвајвора, а у програм се укључило 27 % гледалаца.[5]

Дана 26. јуна 2009. Фокс је био други у ударном термину (после ТВ Пинк) захваљујући емисији Нинџа ратници, али и серији Убиства у Мидсомеру и филму.

У првој половини 2009, Фокс је и званично претекао Б92 и постао трећа национална телевизија по гледаности, са уделом од 7,9 %. У другој половини пада на 4. место, како на Б92 почиње нова сезона Великог брата.

У првих неколико месеци 2010. године Фокс повећава своју гледаност на око 10 % и заузима треће место међу националним телевизијама по гледаности. Гледаност Б92 знатно опада, на само 6,6 %.

Отпуштања 2009.

Средином августа 2009, на телевизији Фокс догађа се велики преокрет, као последице мера за смањивања трошкова. Са телевизије је отпуштен велики број радника, од чега највише новинара и сниматеља, чак 40. Тако је једна од највећих информативних редакција умањена за 60 %. Остало је пет новинара и сниматеља, три водитеља, а од пет уредника само двоје је задржало посао. Вести су са једног сата скраћене на 30 минута и више се не емитују викендом. Укинуте су јутарње вести 900 секунди. Уредница информативне редакције Тања Видојевић дала је отказ као знак солидарности. Генерални директор Фокса Ден Бејтс је изјавио да су ова отпуштања последица економске кризе, као и да је пословање Телевизије опало за 40 %. Такође се свима захвалио на сарадњи и на томе што су заједно Фокс довели на стабилно треће место по гледаности. Осим из информативне редакције, из које је отпуштено највише људи јер је она „најскупља, а најмање зарађује”, отпуштен је део радника осталих одељења као и обезбеђења.

Пренос оснивачких права

Већински власник телевизије Фокс (49 %, јер српски закон не дозвољава да страна компанија има већи удео), Руперт Мердок и његова компанија Њуз корпорејшон планирали су продају свог удела у телевизији Фокс крајем 2008. Поред српске, требало је да буду продате и остале телевизије у источној Европи .[6] Крајем октобра је објавњено да ће RTL купити ТВ Авала (што се није догодило), а да CME не планира куповину нових станица због глобалне економске кризе. Телевизија није продата.

Њуз корпорејшон и Антена груп саопштили су крајем 2009. године да су постигли споразум о преносу оснивачких права у телевизији Фокс, јер по српском закону није могућа продаја телевизије, како би се Корпорација сконцентрисала на приоритетнија (профитабилнија) тржишта.[7] У фебруару 2010. објављено је и да ће News Corporation продати 100 % власништва у bTV за око 400 милиона долара. Процењује се да је у то време дуг Fox-а био око 5 милиона евра.

У априлу 2010. објављено је да се Ден Бејтс враћа у САД због личних разлога и да ће га на месту генералног директора Фокса заменити Дејан Јоцић.[8]

Сличност са bTV-ом

bTV (Balkan News Corporation) је бугарска телевизија, такође компанија Њуз корпорејшона. Телевизија Фокс настаје по узору на ову сестринску телевизијску станицу. Као и bTV, телевизија Фокс је у почетку свог емитовања вести приказивала у 19 и 22 сата, и имала 2 сата програма у ударном термину. У времену од 22.30 емитовао се вечерњи шоу. Али временом се ово мења. Вести на Fox-у се пребацују у 18 сати, али продужују на један сат. Вечерње вести су се током кратког времена емитовале 23.00, али касније се емитују петоминутне Вести са нарацијом које немају стални термин. На Fox-у почиње да се емитује Survivor, који се снима на истим локацијама и у исто време као и бугарски (и израелски). Форт бојард се снимао у копродукцији са bTV-ом и Фоксом из Турске. Српски Да ли сте паметнији од ђака петака? сниман је у студију у Софији. Почетком 2010. године је објављено да је bTV продат CME групи.

Американизација

Од пријављивања телевизије Фокс на конкурс за доделу националних телевизијских фреквенција, шпекулисало се о томе колика ће у ствари бити објективност ове телевизије због става о америчком Фокс њузу. Сматрало се да ће бити наклоњена Америци, као и да се она због тога ствара у Србији. Зато је почетни слоган телевизије Фокс Српска и другачија. Такође наглашавају да у Србију враћају право значење речи вест и објективизам. На самом почетку су се страна властита имена у информативним и другим емисијама писала у оригиналу (на пример Washington, George Bush и друга).

Прелазак Гранд продукције на Фокс

У августу 2010. ТВ Пинк је прекинуо сарадњу са Гранд продукцијом. Тада су медији објавили да се директор Гранда Саша Поповић састао са власником Фокса Миносом Кирјакуом, и том приликом договорио прелазак Гранда на ту телевизију за наводних пет милиона евра по сезони. Само пар дана после ових навода у медијима, Пинк и Гранд су обновили сарадњу, и емисије Гранда остале су на Пинку.[9][10]

Програми Фокса до септембра 2010.

Програм телевизије Фокс сачињава пет целина: Тотал, (у оквиру које се емитују емисије из домаће продукције, ријалити шоуови, квизови и неке емисије стране продукције) Филм, Серија, Цртани филм, Спорт и Инфо.

Тотал

Серије

Цртани филмови

Спорт

Инфо

  • Фокс вести
  • Фокс досије
  • Домаћин

Ранији запажени програми

Види још

Референце