Хорус — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
Спашавам 1 извора и означавам 0 мртвим. #IABot (v2.0beta15)
Ред 27: Ред 27:
== Алтернативна веровања ==
== Алтернативна веровања ==
[[Датотека:Eyeofra.png|мини|Хорусово око]]
[[Датотека:Eyeofra.png|мини|Хорусово око]]
Филмови -{[[Дух времена (филм)|Zeigeist]]}- и -{[[Religulous]]}- су популаризовали веровање да је Хорус био узор за стварање лика [[Исус|Исуса Христа]]. По овим филмовима, Хорус је син Изидин рођен 25. децембра, која је била девица, у реци га је „крстио“ Ануп (тј. [[Јован Крститељ]]) коме је касније одсечена глава. Као и Исус, и Хорус је био искушаван док је био сам у пустињи, лечио је, враћао вид, истеривао демоне, ходао по води, подигао Асара (тј. [[Четвородневни Лазар|Лазара]]) из мртвих, имао је 12 следбеника, умро на крсту, као и да је васкрсао после смрти. Ове идеје потичу од египтолога [[Џералд Меси|Џералда Месија]], који је изнео ове тврдње у својој књизи ''-{Ancient Egypt, the light of the world}-''.{{sfn|Massey|1907|pp=728–914}} Већина египтолога верује да ове паралеле нису тачне и да су [[псеудоисторија]].<ref name=eskeptic>[http://www.skeptic.com/eskeptic/09-02-25/#feature eSkeptic: Tim Callahan. The Greatest Story Ever Garbled], Приступљено 29. 4. 2013.</ref><ref name=Witherington>[http://benwitherington.blogspot.com/2007/12/zeitgeist-of-zeitgeist-movie.html Ben Witherington. The Zeitgeist of the 'Zeitgeist Movie'], Приступљено 29. 4. 2013.</ref><ref name=antizeitgeistmovie>[http://anti-zeitgeistmovie.info Критика первой части фильма], Приступљено 29. 4. 2013.</ref><ref name=kingdavidJesusHorus>[http://kingdavid8.com/Copycat/JesusHorus.html Aren’t there some striking parallels between the Jesus and Horus stories?], Приступљено 29. 4. 2013.</ref><ref name=Consigliere>[http://stupidevilbastard.com/2005/01/ending_the_myth_of_horus/ Ending the Myth of Horus], Приступљено 29. 4. 2013.</ref>
Филмови -{[[Дух времена (филм)|Zeigeist]]}- и -{[[Religulous]]}- су популаризовали веровање да је Хорус био узор за стварање лика [[Исус|Исуса Христа]]. По овим филмовима, Хорус је син Изидин рођен 25. децембра, која је била девица, у реци га је „крстио“ Ануп (тј. [[Јован Крститељ]]) коме је касније одсечена глава. Као и Исус, и Хорус је био искушаван док је био сам у пустињи, лечио је, враћао вид, истеривао демоне, ходао по води, подигао Асара (тј. [[Четвородневни Лазар|Лазара]]) из мртвих, имао је 12 следбеника, умро на крсту, као и да је васкрсао после смрти. Ове идеје потичу од египтолога [[Џералд Меси|Џералда Месија]], који је изнео ове тврдње у својој књизи ''-{Ancient Egypt, the light of the world}-''.{{sfn|Massey|1907|pp=728–914}} Већина египтолога верује да ове паралеле нису тачне и да су [[псеудоисторија]].<ref name=eskeptic>[http://www.skeptic.com/eskeptic/09-02-25/#feature eSkeptic: Tim Callahan. The Greatest Story Ever Garbled], Приступљено 29. 4. 2013.</ref><ref name=Witherington>[http://benwitherington.blogspot.com/2007/12/zeitgeist-of-zeitgeist-movie.html Ben Witherington. The Zeitgeist of the 'Zeitgeist Movie'], Приступљено 29. 4. 2013.</ref><ref name=antizeitgeistmovie>[http://anti-zeitgeistmovie.info Критика первой части фильма], Приступљено 29. 4. 2013.</ref><ref name=kingdavidJesusHorus>[http://kingdavid8.com/Copycat/JesusHorus.html Aren’t there some striking parallels between the Jesus and Horus stories?] {{Wayback|url=http://kingdavid8.com/Copycat/JesusHorus.html |date=20120311005254 }}, Приступљено 29. 4. 2013.</ref><ref name=Consigliere>[http://stupidevilbastard.com/2005/01/ending_the_myth_of_horus/ Ending the Myth of Horus], Приступљено 29. 4. 2013.</ref>


== Види још ==
== Види још ==

Верзија на датум 12. јун 2019. у 07:55

Хорус

Хорус или Хор је једно од најстаријих египатских божанстава, отелотворен у владару (односно фараону), син је бога подземног света, Озириса и богиње Изиде, који се око престола бори са Сетом. Најпознатији Хорусов храм се налази у Едфуу у Горњем Египту. Изграђен је између 173. и 167. п. н. е.

Култно место

Хорус, храм у Едфуу

Хорус је поштован на више места, најпознатији је храм из доба Птолемеја из града Ека. Карахти је његов аспект, означава хоризонт рађања, а приказује се као крилати диск.

Хорус је бог краљевске власти, тј. краљ је инкарнација Хоруса.

Хорус је и бог неба. Приказује се антропоморфно као дете или као одрастао, зооморфно као соко или комбиновано, са главом сокола.

Мит о Хорусу

Мит о Хорусу Бехдетском потиче из доба када је Египат био још разједињен и подељен на Горњи и Доњи Египат. Борбе за уједињење описују се као борбе између војске Хоруса и Сета.

Атхуманунх скреће пажњу да ове борбе нису борбе Хоруса сина Изидиног и Сета, већ Хуроса ура који је брат Сета и Озириса, а син Нутин и Сета.

Хорус је на челу војске Северног Египта, а култ му је развијен у граду Бехдету, а Сет је на челу војске Јужног (Горњег) Египта. Околности под којима су се борбе водиле Атхуманунху нису баш кристално јасне, па је он сигуран да је побеђивала на тренутак једна, а онда опет друга страна.

Хорус се приказује у одећи фараона и као најстарији син бога Ра.

Хорус је соларно божанство и господар Двају земљи (Небтауи). У том миту побуњенике против Ра предводи Сет, хтонско божанство. У тим митовима Сетова војска састоји се од ратника у обличју страшних крокодила, нилских коња и змија, који су уопштено и вековни непријатељи бога Ра. Отуда и каснија тврдња да су фараонови непријатељи заправо и непријатељи бога Ра.

У миту Атхуманунх је пронашао и тренутке када Хорус, син Изидин, заправо помаже свом ујаку Хорусу Бехдетском у борбама с војском воденог хаоса, а у миту о борби Хоруса, сина Изидиног и Сета око права на Озирисов престо, Хорус Бехдетски свесрдно и отворено помаже и на страни је свог нећака младог Хоруса.

Алтернативна веровања

Хорусово око

Филмови Zeigeist и Religulous су популаризовали веровање да је Хорус био узор за стварање лика Исуса Христа. По овим филмовима, Хорус је син Изидин рођен 25. децембра, која је била девица, у реци га је „крстио“ Ануп (тј. Јован Крститељ) коме је касније одсечена глава. Као и Исус, и Хорус је био искушаван док је био сам у пустињи, лечио је, враћао вид, истеривао демоне, ходао по води, подигао Асара (тј. Лазара) из мртвих, имао је 12 следбеника, умро на крсту, као и да је васкрсао после смрти. Ове идеје потичу од египтолога Џералда Месија, који је изнео ове тврдње у својој књизи Ancient Egypt, the light of the world.[1] Већина египтолога верује да ове паралеле нису тачне и да су псеудоисторија.[2][3][4][5][6]

Види још

Референце

  1. ^ Massey 1907, стр. 728–914.
  2. ^ eSkeptic: Tim Callahan. The Greatest Story Ever Garbled, Приступљено 29. 4. 2013.
  3. ^ Ben Witherington. The Zeitgeist of the 'Zeitgeist Movie', Приступљено 29. 4. 2013.
  4. ^ Критика первой части фильма, Приступљено 29. 4. 2013.
  5. ^ Aren’t there some striking parallels between the Jesus and Horus stories? Архивирано на сајту Wayback Machine (11. март 2012), Приступљено 29. 4. 2013.
  6. ^ Ending the Myth of Horus, Приступљено 29. 4. 2013.

Литература

Спољашње везе