Коста Михаиловић — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Спашавам 0 извора и означавам 1 мртвим. #IABot (v2.0beta9)
Нема описа измене
Ред 39: Ред 39:
== Извори ==
== Извори ==


* [http://www.sanu.ac.rs/Clanstvo/IstClan.aspx?arg=1104, Биографија на сајту САНУ]{{Мртва веза|date=09. 2018 |bot=InternetArchiveBot |fix-attempted=yes }}
* [https://www.sanu.ac.rs/clan/mihailovic-kosta/ Биографија на сајту САНУ]

{{нормативна контрола}}


{{DEFAULTSORT:Михаиловић, Коста}}
{{DEFAULTSORT:Михаиловић, Коста}}

Верзија на датум 1. јул 2019. у 14:41

Коста Михаиловић
Коста Ф. Михаиловић, српски економиста
Лични подаци
Датум рођења(1917-03-01)1. март 1917.
Место рођењаШабац, Краљевина Србија
Место смртиБеоград, СР Србија
Научни рад
ИнституцијаЕкономски факулутет у Београду, Институт друштвених наука
Познат поНека питања нашег земљорадничког задругарства, Регионални развој социјалистичких земаља
НаградеПовеља Савеза економиста Србије

Коста Михаиловић (Шабац, 1. март 1917Београд, 19. септембар 2007) био је дипломирани правник, српски економиста, редовни професор, академик.

Почеци

Рођен је 1917. године у Шапцу, где је завршио основну школу и гимназију (1936). Студије на Правном факултету завршио је 1940. године. Докторирао је на Економском факултету у Београду.

На стручном усавршавању, као стипендиста УН, боравио је у САД, Јапану и Индији.

По завршеном школовању радио је као адвокатски приправник у Београду, Шапцу и Богатићу. Године 1949. запослио се у Економском институту, где остаје све до 1984. године. За редовног професора Економског факултета у Београду изабран је 1965. године.

Економиста

Био је члан Економског савета Југославије, члан управе Савеза економиста Југославије, председник Савета Економског факултета, председник Одбора за развој науке Скупштине Републичке заједнице наука Србије. Један је од основача и председник Научне секције економиста Југославије. Био је члан научног већа Института друштвених наука и научног већа Економског института у Београду.

Држао је предавања на последипломским студијама у Институту за социјални развој у Нагу, Пољопривредном Институту Медитерана у Монпељеу, скупу директора Института за регионални развој у Нагоји.

Дуги низ година био је члан редакције часописа "Економист". У више колективних студија Економског факултета био је главни редактор. Члан редакцијског савета часописа "Економска мисао". За дописног члан САНУ изабран је 1983. године.

Одликовања

За научни и друштвени рад одликован је орденом рада ИИ реда. Добитник је Седмојулске награде (1963) као и Повеље Савеза економиста Србије.

Извори