BitTorrent — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м ciscenje dupliranih poziva
Ред 33: Ред 33:
[[Категорија:Računarstvo]]
[[Категорија:Računarstvo]]
[[Категорија:Softver]]
[[Категорија:Softver]]
[[Категорија:Web 2.0]]

Верзија на датум 20. јул 2019. у 16:19

Ilustracija BitTorrent protokola

BitTorrent je komunikacioni protokol za peer to peer mrežu koja se koristi za deljenje i razmenu podataka i elektronskih datoteka putem interneta. Svaka datoteka koja se želi deliti mora se indeksirati (datoteka se deli na jednake delove, od 16kB pa sve do 4MB, radi se SHA-1 checksum svih delova, i rezultirajuća datoteka se snima na server torrent datoteka).[1][2] Potom se osoba koja deli datoteku prijavljuje na tracker server i tad je moguće da svi oni koji su našli torrent na indeks-serveru počnu deliti datoteku, prvo od izvora, a posle i međusobno.

BitTorrent programi

Danas postoji mnoštvo BitTorrent aplikacija za razne operativne sisteme, a najpoznatiji su:

BitTorrent klijent

BitTorrent klijent je naziv programa pomoću kojega možemo dijeliti (bilo preuzimati bilo uploadovati) sadržaje sa interneta, poput filmova i muzike. Postoji više vrsta indeks-torrent servera koji pružaju tu uslugu besplatno, bez registracije. Moguće ih je skinuti sa interneta, s bilo koje stranice orijentisane na tu temu.

Reference

  1. ^ Cohen, Bram (1. 10. 2002). „BitTorrent Protocol 1.0”. BitTorrent.org. Архивирано из оригинала 8. 2. 2014. г. Приступљено 19. 4. 2013. 
  2. ^ „BitTorrent Specification”. Wiki.theory.org. Архивирано из оригинала 26. 6. 2013. г. Приступљено 9. 7. 2012. 

Literatura

Spoljašnje veze