Bon Jovi — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 76: Ред 76:
[[Категорија:Америчке глем метал групе]]
[[Категорија:Америчке глем метал групе]]
[[Категорија:Америчке хард рок групе]]
[[Категорија:Америчке хард рок групе]]
[[Категорија:Музичке групе основане 1983.]]
[[Категорија:Музичке групе из 1980-их]]
[[Категорија:Музичке групе из 1980-их]]
[[Категорија:Музичке групе из 1990-их]]
[[Категорија:Музичке групе из 1990-их]]

Верзија на датум 8. август 2019. у 18:52

Бон Џови
Bon Jovi
Бон Џови на наступу у Најмегену, Холандија
Музички рад
Активни период1983—данас
Оснивање1983. (САД)
ЖанрХард рок, Глем метал
Чланови
Садашњи члановиЏон Бон Џови
Дејвид Брајан
Тико Торес
Бивши члановиРичи Самбора
Дејв Сабо
Алек Џон Сач
Веб-сајтwww.bonjovi.com

Бон Џови (енгл. Bon Jovi) је амерички рок бенд из Њу Џерзија основан 1983. године.

Вођен од главног певача и творца имена бенда Џон Бон Џовија, бенд је оригинално остварио велики успех 1980-их као метал бенд. Бон Џови се доказао као пуно трајнија од већине група тако етикетираних, спајајући елементе хард рока, хер метала, хартленд рока, и стила „МТВ Анплагд“ да би одржали комерцијално успешну каријеру и дубоко у 2000-има.

Бон Џови су продали више од 40 милиона албума у Сједињеним Америчким Државама, и преко 120 милиона албума широм света, а свирали су уживо концерте у већим градовима у Азији, Европи, Аустралији, Канади, Јужној Африци, и Јужној Америци, уз додатак великог броја градова у САД.

Оснивање бенда

Главни певач Џон Бон Џови почео је свирати клавир и гитару у тринаестој години, узимајући лекције код свог суседа. У тој истој доби, Бонџови је основао свој први музички састав, назван Рејз. Џон се уписао у мушку Католичку школу St. Joseph High School у Метикену (Њу Џерзи), али ју је напустио након преклињања родитеља; желео је похађати државну школу. Кренуо је на наставу у Sayreville War Memorial High School.

У шеснаестој години Бон Џови упознаје Дејвида Брајана и оснива 12-члани састав с њим под именом Atlantic City Expressway. Свирали су у клубовима по Њу Џерзију, иако су били малолетни. Још увијек у тинејџерским годинама, Бонџови је свирао у саставу John Bongiovi and the Wild Ones, свирајући у клубовима Њу Џерзија као што је The Fast Lane и отварајући наступе познатим извођачима у том подручју.

До лета 1982, завршио је школу и радио скраћено радно време, један од послова био му је у трговини ципелама, Џон се запослио у Power Station Studios, дискографском студију на Менхетну чији је сувласник био његов рођак, Тони Бонџови. Бонџови је снимио неколико демо-снимака (укључујући ону коју је продуциорао Били Сквајер) и послао их многим дискографским кућама, али није било никаквог резултата.

Џон Бон Џови

Године 1983, Бонџови је посетио локалну радио-станицу WAPP 103.5FM „The Apple“ u Лејк Саксесу (Њујорк). Разговарао је директно са ди-џејем Чипом Хобартом, који је предложио Бонџовију да WAPP укључи његову песму Runaway на компилацијски албум локалних непознатих талената. Бонџови је био неодлучан, али с временом дао им је песму у којој је користио студијске музичаре да свирају на песми Runaway, која је написана 1980-их. Студијски музичари који су помогли при снимању пјесме Runaway били су познати као The All Star Review. То су били:

Песма се почела свирати у подручју њујоршког метроа, а онда су остале сестринске станице на великим тржиштима почеле свирати ту песму. Одједном, све дискографске компаније су покушавале сазнати ко је тај уметник без уговора. WAPP је припремао наступ; Бонџовију је сада био потребан састав. Они који ће ускоро постати чланови бенда прошли су његовим путем ранијих дана, али тренутни поредак није се пронашао до марта 1983. Бонџови је назвао Дејвид Брајана, који је затим назвао Алека Џона Сача и Тикоа Тореса.

Изабран да свира водећу гитару био је Бонџовијев сусед, Дејв Сабо (познатији као Змија), који је касније основао групу Скид Роу. Једну ноћ након наступа, Ричи Самбора је пронашао Бонџовија иза позорнице и рекао му да би он требало да буде гитариста. Бонџови га је отписао и није баш размишљао о томе, али рекао му је да научи материјал и појави се на пробама. Самбора је дошао раније и знао је материјал, па је Бонџови био импресиониран; у том тренутку, Самбора је постао водећи гитариста састава и музички динамични двојац је рођен.

Прије доласка у групу, Самбора је путовао на турнејама са Џо Кокером, свирао са групом имена Мерси и управо је био позван на аудицију за Кис. Такође је свирао на Месиџ. Месиџ су оригинално потписали за дискографску кућу Лед зепелина, иако албум никада није био објављен.

Тико Торес је био такође искусан музичар, снимао је са Мајлсом Дејвисом и са Чаком Беријем.

Дејвид Брајан био је природни избор. Напустио је састав који су он и Бон Џови основали и вратио се на колеџ на учење за медицину. Док је још био на колеџу, схватио је да се жели бавити музиком све вријеме, напокон је био примљен у легендарну Juilliard School, престижну музичку школу у Њујорку. Када је Бонџови назвао свог пријатеља и рекао му да саставља бенд, а постојала је нада и да дискографски уговор постане стварност, Брајан је пратио Бонџовијеве трагове.

Дискографија

Награде

  • 1987: MTV Video Music Awards: Најбоља изведба на позорници.
  • 1988: American Music Award: Омиљени Поп/Рок бенд, дует или група
  • 1991: MTV Michael Jackson Video почасна награда
  • 1995: World Music Awards: Најбоље продавани рок састав године.
  • 1995: MTV Europe Music Awards: Најбољи рок
  • 1996: Brit Awards: Најбољи међународни бенд
  • 2001: My VH1 Music Awards: видео-спот године "It's My Life"
  • 2002: My VH1 Music Awards: најбољи наступ уживо
  • 2004: American Music Award Of Merit
  • 2005: Дијамантна награда на World Music Awards за продају 100 милиона албума
  • 2007: People Choise Award за најбољу рок песму "Who Says You Cant Go Home"
  • 2007: Grammy Award за песму "Who Says You Cant Go Home"

Спољашње везе