Доктор Стрејнџ (филм из 2016) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 74: Ред 74:
== Напомене ==
== Напомене ==
{{note|a}}Што је приказано у филму [[Капетан Америка: Грађански рат]]
{{note|a}}Што је приказано у филму [[Капетан Америка: Грађански рат]]
{{note|b}}Што најављује филм [[Тор: Рагнарок]]


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==

Верзија на датум 30. август 2019. у 10:46

Доктор Стрејнџ
Постер за филм на српском језку
Изворни насловDoctor Strange
Жанрнаучнофантастични
суперхеројски
РежијаСкот Дериксон
СценариоЏон Спајтс
Скот Дериксон
Роберт Каргил
ПродуцентКевин Фајги
Темељи се наДоктор Стрејнџ
(Стен Ли, Стив Дитко)
Главне улогеБенедикт Камбербач
Чуетел Еџиофор
Рејчел Макадамс
Бенедикт Вонг
Мајкл Сталбарг
Бенџамин Брет
Скот Адкинс
Мадс Микелсен
Тилда Свинтон
МузикаМајкл Џакино
СниматељБен Дејвис
МонтажаВајат Смит
Сабрина Плиско
Продуцентска
кућа
Walt Disney Studios Motion Pictures
СтудиоМарвел
Година2016.
Трајање115 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет165 000 000 долара
Зарада677 700 000 долара
Следећи
Веб-сајтwww.marvel.com/doctorstrange
IMDb веза

Доктор Стрејнџ (енгл. Doctor Strange) је амерички научнофантастични суперхеројски филм из 2016. године редитеља Скота Дериксона на основу стрип јунака Доктора Стрејнџа аутора Стена Лија и Стива Дитка. Сценарио потписују Скот Дериксон и Роберт Каргил, док је продуцент филма Кевин Фајги. Музику је компоновао Мајкл Џакино. Ово је четрнаести наставак у серији филмова из Марвеловог филмског универзума.

Насловну улогу тумачи Бенедикт Камбербач као Доктор Стрејнџ, а у осталим улогама су Чуетел Еџиофор, Рејчел Макадамс, Бенедикт Вонг, Мајкл Сталбарг, Бенџамин Брет, Скот Адкинс, Мадс Микелсен и Тилда Свинтон. Светска премијера филма је била одржана 4. новембра 2016. године у САД.

Буџет филма је износио 165 000 000 долара, а зарада од филма је 677 000 000 долара.

Радња

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Одбегли чаробњак Касилијус и његови следбеници упадају у Камар-Таџ, скривену тврђаву у Катмандуу. Они обезглаве чувара библиотеке и односе неколико старих, мистичних текстова који припадају Древној (енгл. Ancient One), врховном врачу (енгл. Sorcerer Supreme) и учитељу мистичних вештина. Древна отпочиње битку, али Касилијус бежи са неколико својих следбеника.

У Њујорку, Стивен Стрејнџ је богат, светски признат и арогантан неурохирург. Путујући на једну од забава где је међу званицама, разговарајући о операцији над припадником Ваздухопловства Сједињених Држава који је пао са велике висине [1] он доживљава саобраћајну несрећу која му трајно оштећује нерве у рукама и удаљава га из операционе сале. Стрејнџова колегиница и бивша девојка, Кристин Палмер, труди се да му помогне на путу ка излечењу, али увиђа самодеструкцију у Стрејнџовим поступцима и одлази из његовог живота. Вођен бројним експерименталним третманима, Стрејнџ долази до Џонатана Пагборна, који је излечен након потпуне одузетости доњих удова. Пагборн упути Стрејнџа у Камар-Таџ, где Стрејнџ упознаје Морда, једног од ученика Древне. Древна Стрејнџу показује астралну пројекцију и друге димензије, попут Димензије огледала. Иако Древна одбије Стрејнџа, мења мишљење у жељи да исправи грешку коју је начинила са Касилијусом.

Уз Древну и Морда као менторе, Стрејнџ се све више уплиће у свет мистичних вештина кроз књиге из библиотеке чији је чувар сада Вонг. Стрејнџ сазнаје да Земља, поред заштитника као што су Осветници има и заштитнике у свету магије. Три таква центра су Светилишта у Њујорку, Хонг-Конгу и Лондону, које чаробњаци штите. Древна открива да је Пагборн имао избор да остане и учи даље о мистичним вештинама, али је одабрао да се задовољи враћањем хода. Стрејнџ брзо напредује у учењу, тајно читајући књиге из библиотеке које су намењене само врхунским чаробњацима. Он тако сазнаје за реликвију која се зове Агамотово око које служи за управљање временом. Мордо и Древна сазнавши за Стрејнџова истраживања, упозоравају на опасности када је контролисање закона природе у питању, као и да је Касилијусов циљ вечни живот.

Касилијус са украденим текстовима долази до Дормамуа, господара Димензије таме, димензије у којој време не постоји. Касилијус успе да уништи Светилиште у Лондону и тиме значајно ослаби Земљину заштиту. Приликом напада на Светилиште у Њујорку, Стрејнџ се сукоби са Касилијусом. Стрејнџ успе да заустави Касилијуса уз помоћ Плашта за левитацију док Древна и Мордо не стигну у помоћ. Морда погађа Стрејнџово откриће да је дуговечност Древне повезана са енергијом из Димензије таме. У борби у Димензији огледала, Касилијус фатално рани Древну, која умире у болници. Знајући куда је Касилијус кренуо, Стрејнџ и Мордо отварају портал ка Хонг-Конгу, али прекасно, јер је Светилиште већ пало и Дормаму креће у освајање Земље. Стрејнџ користи Агамотово око и крши законе природе како би поновио борбу са Касилијусом у Хонг-Конгу. Схвативши да не може победити Касилијуса док год га Дормаму храни снагом из Димензије таме, Стрејнџ одлази у центар Димензије таме где зароби Дормамуа у временску петљу. Колико год пута Дормаму убио Стрејнџа, драгуљ из Агамотовог ока би временском петљом враћао Стрејнџа на почетак све док Дормаму не пристане на нагодбу и прекине са нападом на Земљу, враћајући Касилијуса у Димензију таме.

Мордо напушта Камар-Таџ и ред чаробњака. Стрејнџ, сада учитељ мистичних вештина, враћа Агамотово око у Катманду и одлази у Њујорк како би се посветио учењу. У завршним сценама Стрејнџ одлучује да помогне Тору и Локију у потрази за Одином[2]; Мордо се суочава са Пагборном и одузима му моћи којима је ходао, констатујући да се данас превише људи бави магијом.

Улоге

Глумац Улога
Бенедикт Камбербач Стивен Стрејнџ / Доктор Стрејнџ
Чуетел Еџиофор Карл Мордо
Рејчел Макадамс Кристин Палмер
Бенедикт Вонг Вонг
Мајкл Сталбарг Никодемус Вест
Бенџамин Брет Џонатан Пангборн
Скот Адкинс Луцијан
Мадс Микелсен Кацилијус
Тилда Свинтон Древна

Напомене

^ Што је приказано у филму Капетан Америка: Грађански рат ^ Што најављује филм Тор: Рагнарок

Спољашње везе