Чувари плаже — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
мНема описа измене
Ред 72: Ред 72:
'''Чувари плаже''' ({{јез-енгл|Baywatch}}) је била популарна америчка тв [[серија]] током деведесетих година. Радња се дешава у [[Лос Анђелес]]у и прати животе главних јунака спасилаца на плажи. Серија се приказивала од [[1989]]. до [[2001]]. године.
'''Чувари плаже''' ({{јез-енгл|Baywatch}}) је била популарна америчка тв [[серија]] током деведесетих година. Радња се дешава у [[Лос Анђелес]]у и прати животе главних јунака спасилаца на плажи. Серија се приказивала од [[1989]]. до [[2001]]. године.


Један од твораца серије Грегори Џ. Бонан радио је као [[спасилац]] на лосанђелеској [[плажа|плажи]] и покренуо је [[Телевизија|ТВ]] [[пројекат]] о спасиоцима који је касније прерастао у серију. Серија је [[премијера|премијерно]] приказана на [[Народна банка Србије|НБС]]-ју ({{јез-енгл|NBC}}) [[1989]], али је била отказана само после једне [[сезона|сезоне]] због високе [[цена|цене]] [[продукција|продукције]] и мале гледаности. Међутим амерички [[глумац]] [[Дејвид Хаселхоф]] је осетио да серија ипак има потенцијала да успе. Године [[1991]]. инвестирао је свој [[новац]] и то се и исплатило јер је серија постала најгледанија телевизијска емисија на свету.<ref name="Carter">{{cite news|title= Media: TELEVISION; Stand aside, CNN. America's No. 1 TV export is – no scoffing, please – 'Baywatch.
Један од твораца серије Грегори Џ. Бонан радио је као [[спасилац]] на лосанђелеској [[плажа|плажи]] и покренуо је [[Телевизија|ТВ]] [[пројекат]] о спасиоцима који је касније прерастао у серију. Серија је [[премијера|премијерно]] приказана на [[Ен-Би-Си]]-ју ({{јез-енгл|NBC}}) [[1989]], али је била отказана само после једне [[сезона|сезоне]] због високе [[цена|цене]] [[продукција|продукције]] и мале гледаности. Међутим амерички [[глумац]] [[Дејвид Хаселхоф]] је осетио да серија ипак има потенцијала да успе. Године [[1991]]. инвестирао је свој [[новац]] и то се и исплатило јер је серија постала најгледанија телевизијска емисија на свету.<ref name="Carter">{{cite news|title= Media: TELEVISION; Stand aside, CNN. America's No. 1 TV export is – no scoffing, please – 'Baywatch.
|work= New York Times|date=1995-07-03|url= https://www.nytimes.com/1995/07/03/business/media-television-stand-aside-cnn-america-s-no-1-tv-export-no-scoffing-please.html?scp=4&sq=baywatch&st=cse|accessdate=2010-08-10 | first=Bill | last=Carter}}</ref> Серија је доживела велики успех, нарочито у [[иностранство|иностранству]]. Из популарних „Чувара“ настали су: „[[Ноћни чувари плаже]]“ и филм „[[Чувари плаже: Хавајско венчање]]“.
|work= New York Times|date=1995-07-03|url= https://www.nytimes.com/1995/07/03/business/media-television-stand-aside-cnn-america-s-no-1-tv-export-no-scoffing-please.html?scp=4&sq=baywatch&st=cse|accessdate=2010-08-10 | first=Bill | last=Carter}}</ref> Серија је доживела велики успех, нарочито у [[иностранство|иностранству]]. Из популарних „Чувара“ настали су: „[[Ноћни чувари плаже]]“ и филм „[[Чувари плаже: Хавајско венчање]]“.



Верзија на датум 20. септембар 2019. у 21:29

Чувари плаже
Чувари плаже
Жанрдрама
акција
АуторМајкл Берк, Даглас Шварц, Мајкл Џеј Бонан
УлогеДејвид Хаселхоф
Памела Андерсон
Паркер Стивенсон
Ерика Елениак
Питер Фелпс
Кармен Електра
Земља САД
Језикенглески
Број сезона12
Број епизода243
Време трајања1 сат
Емитовање
ЕмитерНБС
Премијерно
приказивање
22. септембар 1989 — 14. мај 2001.
Емитовање у Србији
ЕмитерРТВ Пинк
Профил на IMDb-ју
Преглед на TV.com

Чувари плаже (енгл. Baywatch) је била популарна америчка тв серија током деведесетих година. Радња се дешава у Лос Анђелесу и прати животе главних јунака спасилаца на плажи. Серија се приказивала од 1989. до 2001. године.

Један од твораца серије Грегори Џ. Бонан радио је као спасилац на лосанђелеској плажи и покренуо је ТВ пројекат о спасиоцима који је касније прерастао у серију. Серија је премијерно приказана на Ен-Би-Си-ју (енгл. NBC) 1989, али је била отказана само после једне сезоне због високе цене продукције и мале гледаности. Међутим амерички глумац Дејвид Хаселхоф је осетио да серија ипак има потенцијала да успе. Године 1991. инвестирао је свој новац и то се и исплатило јер је серија постала најгледанија телевизијска емисија на свету.[1] Серија је доживела велики успех, нарочито у иностранству. Из популарних „Чувара“ настали су: „Ноћни чувари плаже“ и филм „Чувари плаже: Хавајско венчање“.

Историја

Чувари плаже су премијерно били приказивани на НБЦ-у 1989. године, али је серија отказана након само једне сезоне,[2] када су у сезонским рејтинзима заузели 73. место од 103 телевизијске емисије, а такође и зато што је студио ГТГ, пропао.[1] Због високих трошкова производње, ГТГ више није могао да финансира серију.[3]

Осећајући да серија још увек има потенцијала, Дејвид Хаселхоф, један од главних глумаца, заједно са ствараоцима и извршним продуцентима Мајклом Берком, Дагласом Шварцом и Грегоријем Бонаном, наставио је да ради на серији 1991. године. Хаселхоф је добио титулу извршног продуцента за његов рад јер је учестовао у враћању серије на ТВ екране. Серија је била изузетно успешна, посебно на међународном нивоу.[4][5]

Радња

Радња серије Чувари плаже је фокусирана око рада тима спасилаца и њихових међуљудских односа, при чему су заплети обично усредсређени на опасности повезане са плажом и другим активностима које су повезане са животним стилом плаже у Калифорнији (а касније и Хавајима). Теме од земљотреса и напада ајкула до серијских убица послужиле су као заплет сукоба у емисији. Спасавање људи од утапања била је једна од најтипичнијих ситуација која се користила у серији.

Улоге

Улога Глуми Чувари плаже Чувари плаже: Хаваји Бр. наступа
Пилот 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Мич Бјукенон Дејвид Хаселхоф Главни 220
Хоби Бичанон Брендон Кол
(Пилот + Сезона 1)
Џереми Џексон (Сезоне 2–10)
Главни Повремени Гост 23 (Кол)
159 (Џексон)
Мајкл Њумен Мајкл Њумен Гост Повремени Главни 150
Гарнер Елербе Грегори Алан Вилијамс Главни Повремени Главни Гост 94
Крег Померој Паркер Стивенсон Главни Повремени 30
Ђина Померој Ђина Хехт
(Пилот)
Холи Гагњер
(Наставила током Сезоне 1)
Главни 1 (Хехт)
22 (Гагњер)
Еди Крејмер Били Варлок Главни[а] 48
Шауни Маклејн Ерика Елениак Главни[а] 47
Дон Торп Монте Маркам Главни 44
Џил Рајли Шон Ведерли Главни[б] 22
Тревор Кол Питер Фелпс Главни 22
Џон Корт Џон Ален Нелсон Главни Гост Гост 15
Бен Едвардс Ричард Жекел Главни Гост 30
Харви Милер Том Матиг Главни 22
Си Џеј Паркер Памела Андерсон[в] Главни 111
Стефани Холден Александра Пол Главни[г] Гост 93
Самер Квин Никол Егерт Главни 46
Мет Броди Дејвид Чарвет Главни Гост 71
Џими Слејд Кели Слејтер Главни[г] Гост 27
Каролина Холден Јасмин Блит Гост[д] Главни Гост 71
Логан Фовлер Жасон Симонс Главни Гост 48
Нили Кепшо Хедер Кембел
(Сезона 5)
Џина Ли Нолин
(Сезоне 6–8)
Џенифер Кембел
(Сезона 9)
Гост[ђ] Главни Повремени 1 (Х. Кембел)
64 (Нолин)
6 (Џ. Кембел)
Коди Медисон Дејвид Чокачи Главни 86
Саманта Томас Ненси Вален Главни[е] 23
Дона Марко Дона Дерико Главни 44
Џордан Тејт Трејси Бингам Главни[ж] 44
Мени Гутјерес Хосе Солано Главни Гост 47
Лани Макензи Кармен Електра Главни 22
Тејлор Велш Анђелика Бриџиз Главни[з] 22
Џек Даријус Мајкл Бергин Главни[з] 88
Скајлар Бергман Марлис Андрада Гост Главни[и] 5
Ејприл Гимински Кели Пакард Главни 50
Алекс Рикер Мици Каптире Главни[ј] 22
Џеси Овенс Брук Бернс Главни[к] Гост 42
Шон Монро Џејсон Брукс Главни 45
Ели Рис Симон Жад Макинон Гост[л] Главни 24
Даун Мастертон Бренди Ледфорд Главни[љ] 22
Кекоа Танака Стејси Камано Главни 44
Џејсон Јоани[м] Џејсон Момоа Главни 44
Џена Авид Криста Ален Повремени Главни 26
Ли Дајер Бранд Родерик Главни 22
Зак Макиван Чарли Бримбли Главни 22
  1. ^ а б Erika Eleniak and Billy Warlock leave in "River of No Return, Part II" (episode 3.2). This was Eleniak's final Baywatch appearance, Warlock would return on its spin-off Baywatch Nights.
  2. ^ Shawn Weatherly leaves in "Shark Derby" (episode 1.19).
  3. ^ In seasons 6 and 7, Pamela Anderson credited as Pamela Lee following her marriage to Tommy Lee.
  4. ^ а б Alexandra Paul and Kelly Slater debut in "Tequila Bay" (episode 3.3).
  5. ^ Yasmine Bleeth first appears in "Tentacles, Part II" (episode 4.7).
  6. ^ Heather Campbell first appears in "Wet N' Wild" (episode 5.22). The actress was replaced by Gena Lee Nolin in subsequent seasons and Jennifer Campbell in season 9 after Nolin chose not to reprise her role.
  7. ^ Nancy Valen first appears in "Panic at Malibu Pier" pilot episode, but she returns in the series as a regular cast member in "The Contest" (episode 7.2).
  8. ^ Traci Bingham debuts in "The Contest" (episode 7.2) and leaves in "Quarantine" (episode 8.18), although she remained in the opening credits for the remainder of season eight.
  9. ^ а б Angelica Bridges and Michael Bergin debut in "The Choice" (episode 8.3).
  10. ^ Marliece Andrada leaves in "Memorial Day" (episode 8.4), although she remained in the opening credits for the rest of that season.
  11. ^ Mitzi Kapture debuts in "Sharks, Lies and Videotape" (episode 9.3).
  12. ^ Brooke Burns debuts in "The Natural" (episode 9.5).
  13. ^ Simmone Mackinnon first appears in "Baywatch Down Under, Part I" (episode 9.16).
  14. ^ Brandy Ledford debuts in "Weak Link" (episode 10.3).
  15. ^ In season 10, the character shows Jason, but in season 11, it added "Ioane" under his last name.
Датотека:Pamela Anderson, plavky.jpg
Купаћи костим Си Џеј Паркер

Спољашње везе

Референце

  1. ^ а б Carter, Bill (1995-07-03). „Media: TELEVISION; Stand aside, CNN. America's No. 1 TV export is – no scoffing, please – 'Baywatch.”. New York Times. Приступљено 2010-08-10. 
  2. ^ HERBERT, STEVEN (25. 12. 1990). „'Baywatch': A New Wave of Popularity Overseas : Television: The NBC series that drowned in low ratings gets new life in syndication. It has been sold to more than 40 nations.”. Articles.latimes.com. Приступљено 2016-06-12 — преко LA Times. 
  3. ^ Hasselhoff, David. Don't Hassel the Hoff: The Autobiography. New York: St. Martin's P, 2007. Web. 7 Nov. 2018.
  4. ^ Gritten, David (20. 11. 1996). „Baywatch Has a Cow, Man, London Style”. The Los Angeles Times. Приступљено 2010-10-15. 
  5. ^ McDougal, Dennis (28. 11. 1991). „Surf's Up Again for Baywatch”. The Los Angeles Times. Приступљено 2010-10-15.