Ауто-пут А5 — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
ознаке: Визуелно уређивање мобилна измена мобилно веб-уређивање
Нема описа измене
ознаке: Визуелно уређивање мобилна измена мобилно веб-уређивање
Ред 20: Ред 20:
|слика_опис =
|слика_опис =
}}
}}
'''Државни пут првог А реда А5''', како је најављено '''ауто-пут „Вожд Карађорђе”''', често називан и '''Моравски коридор''', планирани је [[државни путеви првог А реда у Србији|аутопут]] у централној [[Србија|Србији]], који се простире правцем запад-исток. Пут у целости на подручју [[Централна Србија|Средишње Србије]], у оквиру области [[Поморавље|Поморавља]]. Пут А5 је део [[Европски пут Е761|Европског пута Е761]]. До изградње аутопута, као главни правац, користи се [[Државни пут IБ реда 23]]. Овај аутопут повезује два најзначајнија пута у Србији — аутопутеве А1 и А2. Почиње на петљи Појате на аутопуту А1, а потом пролази поред Ћићевца. Код Сталаћа прелази Јужну Мораву, а затим и Западну Мораву, и тиме улази и долину Западне Мораве. Пролази поред свих већих градова ове регије — Крушевца, Трстеника, Врњачке Бање и Краљева, а завршава се на петљи Прељина на аутопуту А2 близу Чачка. Овај аутопут пролази и поред многих туристичких дестинација као што су познате бање и манастири.
'''Државни пут првог А реда А5''', како је најављено '''ауто-пут „Вожд Карађорђе”''', често називан и '''Моравски коридор''', планирани је [[државни путеви првог А реда у Србији|ауто-пут]] у централној [[Србија|Србији]], који се простире правцем запад-исток. Пут у целости на подручју [[Централна Србија|Средишње Србије]], у оквиру области [[Поморавље|Поморавља]]. Пут А5 је део [[Европски пут Е761|Европског пута Е761]]. До изградње ауто-пута, као главни правац, користи се [[Државни пут IБ реда 23]]. Овај ауто-пут повезује два најзначајнија пута у Србији — аутопутеве А1 и А2. Почиње на петљи Појате на ауто-путу А1, а потом пролази поред Ћићевца. Код Сталаћа прелази Јужну Мораву, а затим и Западну Мораву, и тиме улази и долину Западне Мораве. Пролази поред свих већих градова ове регије — Крушевца, Трстеника, Врњачке Бање и Краљева, а завршава се на петљи Прељина на ауто-путу А2 близу Чачка. Овај ауто-пут пролази и поред многих туристичких дестинација као што су познате бање и манастири.


== Траса ==
== Траса ==

Верзија на датум 21. октобар 2019. у 07:50

Државни пут IА реда

Ауто-пут „Вожд Карађорђе”
Датотека:А5
Основни подаци
Држава: Србија
Врста: државни пут првог реда
Надлежност: ЈП „Путеви Србије“
Е-пут:
Дужина: 109,6km
Деоница
Почетак: Појате
Кроз/поред: Ћићевац
Крушевац
Трстеник
Врњачка Бања
Краљево
Крај: Прељина
Окрузи: Моравички округ
Рашки округ
Расински округ
Поморавски округ
Приказ

Државни пут првог А реда А5, како је најављено ауто-пут „Вожд Карађорђе”, често називан и Моравски коридор, планирани је ауто-пут у централној Србији, који се простире правцем запад-исток. Пут у целости на подручју Средишње Србије, у оквиру области Поморавља. Пут А5 је део Европског пута Е761. До изградње ауто-пута, као главни правац, користи се Државни пут IБ реда 23. Овај ауто-пут повезује два најзначајнија пута у Србији — аутопутеве А1 и А2. Почиње на петљи Појате на ауто-путу А1, а потом пролази поред Ћићевца. Код Сталаћа прелази Јужну Мораву, а затим и Западну Мораву, и тиме улази и долину Западне Мораве. Пролази поред свих већих градова ове регије — Крушевца, Трстеника, Врњачке Бање и Краљева, а завршава се на петљи Прељина на ауто-путу А2 близу Чачка. Овај ауто-пут пролази и поред многих туристичких дестинација као што су познате бање и манастири.

Траса

Аутопут углавном пролази равничарским пределима у долини Западне Мораве и њених притока. Планирано је да се изгради 11 петљи поред постојећих петљи Појате и Прељина, 34 мостова, 3 паркиралишта, 1 одмориште и 2 услужна центра, многобројни плочасти и цевасти пропусти, као и надвожњаци. У октобру 2018. године је потписан меморандум о изградњи овог аутопута са америчком компанијом „Bechtel”[1], а до изградње је остало да се заврши пројектна документација и обезбеде средства. Почетак радова се очекује у другој половини 2019. године.

Листа петљи

Бр km Име Пут Дестинације Напомена
1 0 Појате Београд, Нови Сад, Суботица, Сремска Митровица, Крагујевац, Ниш Ова петља је планирана.
2 3 Ћићевац Ћићевац, Варварин Ова петља је планирана.
3 20 Крушевац исток Крушевац Ова петља је планирана.
4 21 Крушевац запад Крушевац Брус, Копаоник Ова петља је планирана.
5 36 Велика Дренова Александровац Ова петља планирана.
6 47 Трстеник Трстеник Ова петља је планирана.
7 58 Врњачка Бања Врњачка Бања Ова петља је планирана.
8 69 Ратина Крагујевац Ова петља је планирана.
9 75 Камиџора Краљево Ова петља је планирана.
10 82 Адрани Краљево, Нови Пазар, Сјеница, Косовска Митровица Ова петља је планирана.
11 97 Мрчајевци Крагујевац Ова петља је планирана.
12 108 Прељина Чачак Ова петља је планирана.
13 109 Прељина Београд, Ваљево, Пожега, Ужице, Сарајево (Босна и Херцеговина), Подгорица (Црна Гора) Ова петља је планирана.


Види још

Извори

  1. ^ „Srbija gradi Moravski koridor, memorandum s firmom iz SAD”. N1. 15. 10. 2018. Приступљено 29. 10. 2018.