Јован Кронштатски — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Ред 29: Ред 29:
Аутор је више књига и студија од којих је најпознатија „Мисли о молитви“.
Аутор је више књига и студија од којих је најпознатија „Мисли о молитви“.


"Пажљиво је читао молитве, на по некој речи осетио би да му се срце загрејало а у души се разлио мир и радост, и после би се молио с осећањем. Речи молитве је изговорао с вером да га Господ гледа и слуша. А кад би се за време молитве нешто подигло у срцу, „ухватио“ је то и задржао се на томе - „стајао“ у томе." [[Тадеј_Штрбуловић|Старац Тадеј]] о [[Светац|Светом]] [[Јован_Кронштатски|Јовану Кронштатском]], ([http://www.patrijarsija-puo.rs/e-prodavnica/knjige/duhovna-literatura/kakve-su-ti-misli-takav-ti-je-zivot/"Какве су ти мисли, такав ти је живот"]).
{{Цитат3|''Пажљиво је читао молитве, на по некој речи осетио би да му се срце загрејало а у души се разлио мир и радост, и после би се молио с осећањем. Речи молитве је изговорао с вером да га Господ гледа и слуша. А кад би се за време молитве нешто подигло у срцу, „ухватио“ је то и задржао се на томе - „стајао“ у томе.''|'''[[Тадеј Штрбуловић|Старац Тадеј]] о [[Светац|светом]] [[Јован Кронштатски|Јовану Кронштатском]]'''<ref>([http://www.patrijarsija-puo.rs/e-prodavnica/knjige/duhovna-literatura/kakve-su-ti-misli-takav-ti-je-zivot/"Какве су ти мисли, такав ти је живот"]</ref>}}

== Референце ==
{{reflist}}


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==

Верзија на датум 14. новембар 2019. у 12:53

Јован Кронштатски
Свети Јован Кронштатски
Датум рођења(1829-10-19)19. октобар 1829.
Место рођењаСура
 Руска Империја
Датум смрти20. децембар 1908.(1908-12-20) (79 год.)
Место смртиКронштат
 Руска Империја

Свети Јован Кронштатски (рус. Иоанн Кронштадтский; 1829—1908) је руски православни светитељ и писац.

Биографија

Рођен је 1829. године у селу Сура у Архангелској области у Русији у сиромашној породици. После основне школе, завршио је богословију и уписао Духовну академију у Петрограду. Убрзо затим умро му је отац па је преузео бригу о породици. По завршетку студија, постао је свештеник у цркви Светог апостола Андреја у Кронштату. Матрона Московска га је упознала овде.

Провео је 53 године као свештеник служећи Свету Литургију свакога дана. Предавао је веронауку у школи 32 године, изградио дом трудољубља у Петрограду за гладне и сироте, дом од 100 постеља за бескућнике, старачки дом и др.

Умро је 20. децембра 1908. године. Канонизован је 1964. године.

Православна црква га прославља 19. октобра и 20. децембра по јулијанском календару.

Аутор је више књига и студија од којих је најпознатија „Мисли о молитви“.


Референце

Спољашње везе