Ник Мејсон — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 53: Ред 53:
[[Категорија:Енглески бубњари]]
[[Категорија:Енглески бубњари]]
[[Категорија:Чланови групе Пинк Флојд]]
[[Категорија:Чланови групе Пинк Флојд]]
[[Категорија:Музичари уврштени у Дворану славних рокенрола]]

Верзија на датум 24. новембар 2019. у 16:36

Ник Мејсон
Ник Мејсон 2004. године
Лични подаци
Пуно имеНиколас Беркли Мејсон
Датум рођења(1944-01-27)27. јануар 1944.(80 год.)
Место рођењаБирмингем, Уједињено Краљевство

Николас Беркли „Ник“ Мејсон (енгл. Nicolas Berkley „Nick“ Mason; рођен 27. јануара 1944. у Бирмингему) је бубњар групе Пинк Флојд. Он је једини стални члан групе од самог почетка. Такође, такмичио се у ауто-тркама, као што је 24 Hours of Le Mans.

Рођен је у Бирмингему, али је одрастао у Хампстеду, у Лондону, а похађао је Фрешам Хајтс школу у Сарију. Касније је студирао Риџент Стрит Политекник (касније Весминстерски Универзитет), где је упознао Роџера Вотерса, Боба Клоуза и Ричарда Рајта са којима је 1964. основао групу Сигма 6, претечу Пинк Флојда.


Каријера

Ник Мејсон је свирао на сваком албуму групе Пинк Флојд, иако се касније сазнало да је његов допринос албуму A Momentary Lapse of Reason био минималан (свирао је у само три песме).

Иако је после разлаза са Роџером Вотерсом био у конфликту због власништва над именом „Пинк Флојд“, њих двојица су сад у добрим односима, Ник је чак свирао неколико пута са Вотерсом на његовим турнејама. У јулу 2005. на Live 8 концерту Мејсон, Гилмор, Рајт и Вотерс су свирали заједно на сцени први пут после 24 године.