Птолемеј Кераун — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: eu:Ptolomeo Zerauno
Autobot (разговор | доприноси)
м Правопис
Ред 1: Ред 1:
'''Птолемеј Кераун''' ({{јез-грч|Πτολεμαίος Κεραυνός}}), ( -[[279. пне.]] ) је био краљ [[Македонија|Македоније]] од [[281. пне.]] до [[279. пне.]] .
'''Птолемеј Кераун''' ({{јез-грч|Πτολεμαίος Κεραυνός}}), ( -[[279. п. н. е.]] ) је био краљ [[Македонија|Македоније]] од [[281. п. н. е.]] до [[279. п. н. е.]] .


Био је најстарији син [[Птолемеј]]а I Сотера, краља Египта, и његове треће жене Еуридике, која је била [[Антипатер]]ова ћерка. Његов млађи брат постао је наследник и краљ Египта [[282. пне.]] као [[Птолемеј II]].
Био је најстарији син [[Птолемеј]]а I Сотера, краља Египта, и његове треће жене Еуридике, која је била [[Антипатер]]ова ћерка. Његов млађи брат постао је наследник и краљ Египта [[282. п. н. е.]] као [[Птолемеј II]].
==Напушта Египат и одлази код Лизимаха==
==Напушта Египат и одлази код Лизимаха==


Ред 8: Ред 8:
==Бежи код Селеука са сестром==
==Бежи код Селеука са сестром==
Птолемеј Кераун и његова сестра беже код [[Селеук]]а, кога траже помоћ. Они нуде [[Селеук]]у повод за напад на [[Лизимах]]а, а Птолемеј Кераун жели да он буде краљ Египта. Селеук је видио ту свој мотив да поново уједини Александрово царство.
Птолемеј Кераун и његова сестра беже код [[Селеук]]а, кога траже помоћ. Они нуде [[Селеук]]у повод за напад на [[Лизимах]]а, а Птолемеј Кераун жели да он буде краљ Египта. Селеук је видио ту свој мотив да поново уједини Александрово царство.
[[Селеук]] побеђује [[Лизимах]]а [[281. пне.]] у [[битка код Корупедија|бици код Корупедија]] . Лизимах је убијен у тој бици.
[[Селеук]] побеђује [[Лизимах]]а [[281. п. н. е.]] у [[битка код Корупедија|бици код Корупедија]] . Лизимах је убијен у тој бици.
Птолемеј Кераун након тога убија [[Селеук]]а. Вероватан разлог је што није остваривао жељу Птолемеја Керауна да буде краљ Египта. Од тада је прозван Кераун (Keraunos је на грчком гром)
Птолемеј Кераун након тога убија [[Селеук]]а. Вероватан разлог је што није остваривао жељу Птолемеја Керауна да буде краљ Египта. Од тада је прозван Кераун (Keraunos је на грчком гром)


==Постаје краљ Македоније==
==Постаје краљ Македоније==
После убојства [[Селеук]]а било му је лако да постане краљ Македоније [[281. пне.]]. Био је унук [[Антипатер|Антипатра]] и тиме је легитимно тражио трон. Војници га лако прихватају као краља јер је служио и у војскама [[Лизимах]]а и [[Селеук]]а. Жени се својом полусестром Арсинојом II , Лизимаховом удовицом. Убрзо убија два млађа сина од Арсиноје, па она бежи у Египат, где се удаје за свог брата Птолемеја II.
После убојства [[Селеук]]а било му је лако да постане краљ Македоније [[281. п. н. е.]]. Био је унук [[Антипатер|Антипатра]] и тиме је легитимно тражио трон. Војници га лако прихватају као краља јер је служио и у војскама [[Лизимах]]а и [[Селеук]]а. Жени се својом полусестром Арсинојом II , Лизимаховом удовицом. Убрзо убија два млађа сина од Арсиноје, па она бежи у Египат, где се удаје за свог брата Птолемеја II.


==Смрт при галској инвазији==
==Смрт при галској инвазији==


[[Гали]] су извршили инвазију Грчке [[279. пне.]] , а касније се настанили у [[Галатија|Галатији]]. Када су Гали напали [[Тракија|Тракију]] , Трачани су тражили помоћ од Птолемеја Керауна. Птолемеј Кераун је тада одбио да им помогне, сматрајући да ће ослабљени Трачани бити мања опасност за Македонију. Трачани су били поражени и присиљени да се придруже Галима у нападу на Македонију. Птролемеј Кераун је изгубио битку и живот у борби против Гала [[279. пне.]].
[[Гали]] су извршили инвазију Грчке [[279. п. н. е.]] , а касније се настанили у [[Галатија|Галатији]]. Када су Гали напали [[Тракија|Тракију]] , Трачани су тражили помоћ од Птолемеја Керауна. Птолемеј Кераун је тада одбио да им помогне, сматрајући да ће ослабљени Трачани бити мања опасност за Македонију. Трачани су били поражени и присиљени да се придруже Галима у нападу на Македонију. Птролемеј Кераун је изгубио битку и живот у борби против Гала [[279. п. н. е.]].


==Види још==
==Види још==

Верзија на датум 29. март 2009. у 21:01

Птолемеј Кераун (грч. Πτολεμαίος Κεραυνός), ( -279. п. н. е. ) је био краљ Македоније од 281. п. н. е. до 279. п. н. е. .

Био је најстарији син Птолемеја I Сотера, краља Египта, и његове треће жене Еуридике, која је била Антипатерова ћерка. Његов млађи брат постао је наследник и краљ Египта 282. п. н. е. као Птолемеј II.

Напушта Египат и одлази код Лизимаха

Птолемеј Кераун је напустио Египат и боравио је на двору Лизимаха, краља Тракије, Македоније и дела Мале Азије. Његова полусестра Арсиноја II је била Лизимахова жена. Лизимах има сина Агатокла из првог брака, који треба бити наследник. Лизимахова жена, Арсиноја II, жели да њен син буде наследник, па лажно оптужује Агатокла да кује заверу са Селеуком против оца. Лизимах убија свог сина Агатокла. То изазива револт и код становништва и код пријатеља. Многи градови у Азији се буне. Агатоклеова жена је била сестра Птолемеја Керауна.

Бежи код Селеука са сестром

Птолемеј Кераун и његова сестра беже код Селеука, кога траже помоћ. Они нуде Селеуку повод за напад на Лизимаха, а Птолемеј Кераун жели да он буде краљ Египта. Селеук је видио ту свој мотив да поново уједини Александрово царство. Селеук побеђује Лизимаха 281. п. н. е. у бици код Корупедија . Лизимах је убијен у тој бици. Птолемеј Кераун након тога убија Селеука. Вероватан разлог је што није остваривао жељу Птолемеја Керауна да буде краљ Египта. Од тада је прозван Кераун (Keraunos је на грчком гром)

Постаје краљ Македоније

После убојства Селеука било му је лако да постане краљ Македоније 281. п. н. е.. Био је унук Антипатра и тиме је легитимно тражио трон. Војници га лако прихватају као краља јер је служио и у војскама Лизимаха и Селеука. Жени се својом полусестром Арсинојом II , Лизимаховом удовицом. Убрзо убија два млађа сина од Арсиноје, па она бежи у Египат, где се удаје за свог брата Птолемеја II.

Смрт при галској инвазији

Гали су извршили инвазију Грчке 279. п. н. е. , а касније се настанили у Галатији. Када су Гали напали Тракију , Трачани су тражили помоћ од Птолемеја Керауна. Птолемеј Кераун је тада одбио да им помогне, сматрајући да ће ослабљени Трачани бити мања опасност за Македонију. Трачани су били поражени и присиљени да се придруже Галима у нападу на Македонију. Птролемеј Кераун је изгубио битку и живот у борби против Гала 279. п. н. е..

Види још