Клеон — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Правопис
м Cyrlat: 1 repl;
Ред 13: Ред 13:


==Славан после битке код Сфактерије==
==Славан после битке код Сфактерије==
Тако се рат наставио црпећи финанцијске ресурсе Атине. Клеона почињу оптуживати, јер се рат продужава. Он говори да би заузео Сфактерију са одсеченим Спартанцима за 20 дана, штo и чини. Тада после [[битка код Сфактерије|битке код Сфактерије]] постаје славан.
Тако се рат наставио црпећи финанцијске ресурсе Атине. Клеона почињу оптуживати, јер се рат продужава. Он говори да би заузео Сфактерију са одсеченим Спартанцима за 20 дана, што и чини. Тада после [[битка код Сфактерије|битке код Сфактерије]] постаје славан.
Изгледа да се захваљујући њему повећава данак који савезници морају плаћати. Био је врло суров, тако да је једном захтевао да се побију сви становници једног места јер се нису хтели предати. Нису га потпуно послучали, па су убили вође и истакнуте људе.
Изгледа да се захваљујући њему повећава данак који савезници морају плаћати. Био је врло суров, тако да је једном захтевао да се побију сви становници једног места јер се нису хтели предати. Нису га потпуно послучали, па су убили вође и истакнуте људе.



Верзија на датум 4. април 2009. у 11:18

Клеон ( - 422. п. н. е. ) је био атински политичар током Пелопонеског рата. Био је истакнути представник трговачке класе у атинској политици.

Периклеов противник

Прво је био противник Периклеа, чије напредне идеје није прихватао. Деловао је заједно са аристократама против Периклеа. Након Периклеовог неуспеха у рату на Пелопонезу 430. п. н. е. Атина је била тешко погођена кугом. Клеон тада предводи опозицију против Периклеове власти. Клеон оптужује Периклеа да је проневерио државни новац, за што Перикле бива и осуђен. Међутим, Перикле је безо ослобођен, а Клеон пада у позадину.

Елоквентан политичар

Након Периклеове смрти 429. п. н. е. отвара се широк простор за њега. Он избија у први план као елоквентан опозициони политичар, који се залаже за демократију. Залажући се за велико повећање плата пороте стекао је симпатије сиромашних, којима је на тај начин повећао приходе. Опасне противнике је уклањао лажним оптужбама. Кад му бивши помоћници аристократе више нису били потребни, прекида све везе са њима и постаје слободнији да напада све олигархијске клубове и све тајне комбинације са политичком сврхом.

Главни противник мира са Спартом

Он постаје познат по томе да мрзи племство и да мрзи Спарту. Захваљујући њему изгубљена је била једна прилика за мир, кад је Спарта тражила мир 425. п. н. е.. После битке код Пилоса, Спарта је тражила мир да би се ослободили одсечени Спартанци на Сфактерији. Он је толико желио видети понижену Спарту, да је уверио Атињане да не потпишу тај мир са Спартом. Сматрао је да је Атина у предности. Захтевао је да се Спартанци на Сфактерији предају и доведу у Атину. Следећи захтев је да Спарта врати све територије по претходном мировном споразуму.

Славан после битке код Сфактерије

Тако се рат наставио црпећи финанцијске ресурсе Атине. Клеона почињу оптуживати, јер се рат продужава. Он говори да би заузео Сфактерију са одсеченим Спартанцима за 20 дана, што и чини. Тада после битке код Сфактерије постаје славан. Изгледа да се захваљујући њему повећава данак који савезници морају плаћати. Био је врло суров, тако да је једном захтевао да се побију сви становници једног места јер се нису хтели предати. Нису га потпуно послучали, па су убили вође и истакнуте људе.

Погибија

Одлази у Амфипољ да га поврати, али ту гине у бици код Амфипоља. Пошто је он био главни противник мира са Спартом, после његове погибије лако се склапа Никијин мир.

Види још