Изгубљени дечаци — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 111: Ред 111:
{{портал|Филм}}
{{портал|Филм}}


[[Категорија:Филмови 1987.]]
[[Категорија:Амерички филмови 1987.]]
[[Категорија:Амерички филмови]]
[[Категорија:Филмови на енглеском језику]]
[[Категорија:Филмови на енглеском језику]]
[[Категорија:Хорор филмови]]
[[Категорија:Хорор филмови]]

Верзија на датум 5. јануар 2020. у 14:49

Изгубљени дечаци
Постер филма
Спавај по цео дан. Забављај се по целу ноћ. Никад не одрасти. Никад не умри.
Заправо је забавно бити вампир.
Изворни насловThe Lost Boys
ИМДБ 7,3/10 (106 668 гласова)
Жанрхорор
РежијаЏоел Шумахер
СценариоЈанис Фишер
Џејмс Јеремијас
Џефри Боам
ПродуцентХарви Бернхард
ПричаЈанис Фишер
Џејмс Јеремијас
Главне улогеКори Хејм
Кори Фелдман
Јами Герц
Едвард Херман
Џејсон Патрик
Барнард Хјуз
Кифер Садерланд
Дајана Вист
МузикаТомас Њумен
Директор
фотографије
Мајкл Чапман
МонтажаРоберт Браун
ДистрибутерВорнер брос
Година1987.
Трајање98 минута
ЗемљаСједињене Америчке Државе САД
Језикенглески
Буџет8,5 милиона долара
Зарада32,2 милиона долара[1]
НаградеНаграда Сатурн за најбољи хорор филм године и 2 награде за младе глумце
Следећи
IMDb веза

Изгубљени дечаци (енгл. The Lost Boys) је амерички хорор филм из 1987. режисера Џоела Шумахера, са Коријем Хејмом, Џејсоном Патриком, Кифером Садерландом, Јами Герц, Дајаном Вист и Коријем Фелдманом у главним улогама.

У центру радње филма су 2 брата, Сем и Мајкл Емерсон, који се након селидбе у нови град суочавају с групом вампира. Наслов филма узет је из прича Џејмса Метјуа Барија о Петру Пану и Недођији, пошто и вампири као и становници недођије никад не одрасту.

Филм је добио прегршт позитивних критика, поготово од публике, која га је на сајту Rotten Tomatoes оценила с високих 85%, а такође је успео и да учетворостручи свој буџет од 8,5 милиона долара. Постао је један од најпознатијих хорора о вампирима из 1980-их, уз Ноћ страве, која је изашла 2 године раније.

Између осталог, филм је познат и по томе што је започео сарадњу Два Корија (Хејма и Фелдмана), који су постали звезде 1980-их, пошто су заједно наступили у 12 филмова. Обојица су се већ појављивали у другим хорорима, Хејм у Сребрном метку, док је Фелдман тумачио лик највећег непријатеља Џејсона Ворхиса, Томија Џарвиса, у филмовима Петак тринаести 4: Последње поглавље и Петак тринаести 5: Нови почетак

Више од 20 година касније, 2008, филм је добио први наставак под насловом Изгубљени дечаци 2: Племе, а одмах 2 године након тога и други под насловом Изгубљени дечаци 3: Жеђ. У оба наставка су се враћали ликови из оригиналног филма.

Радња

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Сем и Мајкл Емерсон се селе са својом мајком, Луси, у Санта Карлу (Калифорнија), код Лусиног оца. Пративши девојку по имену Стар, Мајкл ступа у контакт с групом чудака, за које се касније испоставља да су вампири. Након што попије крв једног од њих, он постаје полувампир и само га једно убиство дели од тога да постане прави вампир. Сем покушава да помогне Мајклу, иако га се плаши, и убрзо схвата да је једини начин да Мајкл поново постане човек да се убије врховни вампир у њиховом граду. Због тога Сем унајмљује браћу Фрог, која су му се у продавници стрипова представили као убице вампира.

Они крећу да убије све вампире пре него што зађе сунце, али се ствари не одвијају по плану и они не стижу да их убију пре мрака. Коначни обрачун се дешава у кући Емерсонових. Сем убије једног луком и стрелом, другог убијају браћа Фрог коцем кроз срце, трећег пас Нанук гурнувши га у свету водицу и коначно Мајкл убија Дејвида за кога су веровали да је врховни вампир.

Међутим, испоставља се да су погрешили и врховни вампир је нови дечко њихове мајке, Макс, који је и далеко моћнији од свих претходних. Ситуацију спасава деда (Лусин отац) који упада у кућу камионетом и пробада Макса кроз срце великим коцем који је спремио.

Улоге

Глумац Улога
Кори Хејм Сем Емерсон
Џејсон Патрик Мајкл Емерсон
Кифер Садерланд Дејвид
Дајана Вист Луси Емерсон
Кори Фелдман Едгар Фрог
Џејмисон Неуландер Алан Фрог
Јами Герц Стар
Едвард Херман Макс
Бернард Хјуз деда
Брук Макартер Пол
Алекс Винтер Марко
Били Вирт Двејн
Чанс Мајкл Корбит Леди
пас Коди Нанук
Александер Бејкон Чапман Грег
Нори Морган Шели
Кели Џо Минтер Марија
Тим Капело саксофониста

Референце

  1. ^ "The total domestic gross for 'The Lost Boys' (1987)", Box Office Mojo, published June 10, 2017. Retrieved June 10, 2017.


Спољашње везе