Ветрењача у Меленцима — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
ознака: уређивање извора (2017)
м додана категорија Ветрењаче у Србији помоћу геџета HotCat
Ред 62: Ред 62:
[[Категорија:Споменици културе од великог значаја]]
[[Категорија:Споменици културе од великог значаја]]
[[Категорија:Град Зрењанин]]
[[Категорија:Град Зрењанин]]
[[Категорија:Ветрењаче у Србији]]

Верзија на датум 14. фебруар 2020. у 12:00

Ветрењача у Меленцима
Ветрењача у Меленцима
Опште информације
МестоМеленци
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанка1899.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zrenjaninheritage.com

Ветрењача у Меленцима или Бошњакова ветрењача, или млин на ветар подигнута је 1899. године, на периферији села, крај пута за Башаид. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед

Зидана је у комбинацији опеке и ћерпича у облику зарубљене купе на којој је купасти кров од шиндре. Кроз покретни кров, који се може „вирати“ је некада пролазила масивна осовина са крилима за хватање ветра, који је уједно био и погон за покретање механизма. Крила сада недостају, а дрвени механизам је у великој мери оштећен. Унутрашњи простор је подељен на приземље, два спрата и поткровље, а повезан је унутрашњим степеништем. У таванском простору и горњем спрату налазила се конструкција, док су на првом спрату три пара камена за млевење жита. У приземљу је било исто толико сандука у које је олуцима доспевало брашно. Врло је слична ветрењачама у Чуругу и Белом Блату и представља редак пример некада многобројних објеката ове врсте.

Обнова и заштита

Иако је од стране Покрајинског завода зграда ветрењаче комплетно обновљена 1971. године (осим обнове делова механизма млина), након више од тридесет година некоришћења, објекат ветрењаче претрпео је знатна оштећења. Постојала је опасност од тоталног рушења, те се указала потреба за хитним конзерваторским радовима на санацији конструкције и рестаурацији оштећених делова.

Завод за заштиту споменика културе Зрењанин израдио је пројектно-техничку документацију реконструкције и статичке санације, на основу које су додељена средстава за радове од Министарства културе Републике Србије. Радови су извођени током 2007. године у две фазе. Првом фазом обухваћени су радови на санацији темеља и зидова, а другом фазом извршена је санација кровне конструкције и постављање новог кровног покривача од шиндре, чиме је спречено урушавање овог ретког примера народног градитељства.

Галерија

Референце

Види још

Спољашње везе