Јуен Т. Ли — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 36: Ред 36:
[[Категорија:Рођени 1936.]]
[[Категорија:Рођени 1936.]]
[[Категорија:Нобеловци за хемију]]
[[Категорија:Нобеловци за хемију]]
[[Категорија:Кинески нобеловци]]

Верзија на датум 21. фебруар 2020. у 03:34

Јуан Т. Ли
Јуан Т. Ли, 2008. године
Лични подаци
Датум рођења(1936-11-19)19. новембар 1936.(87 год.)
Место рођењаСинжу енгл. Hsinchu, Република Кина Тајван, Кина
ОбразовањеУниверзитет Калифорније
Научни рад
Пољехемијска кинетика
НаградеНобелова награда за хемију 1986.

Јуан Т. Ли (кин: 李遠哲; Синжу, 19. новембар 1936) је хемичар са Тајвана и редовни професор у пензији, тзв. професор емеритус Универзитета Калифорније у Берклију. Добитник је Нобелове награде за хемију и то као први тајвански лауреат, када је заједно са мађарско-канадским научником Џоном Полањи и америчким Дадлијем Р. Хершбахом, 1986. године добио то признање за, како се наводи „свој допринос у истраживању динамике елементарних хемијских процеса”.

Прецизније, Лијев рад је био везан за физичку хемију, повезан са употребом унапређених техника у хемијској кинетици ради изучавања и контролисања исхода хемијских реакција користећи тзв. укрштени молекулски сноп.[1] Реч је о посебним експериментима који се спроводе помоћу извесних ласера који испуштају зраке атома или молекула и на тај начин се прате производи хемијских реакција, са акцентом на брзину одвијања реакције. Ли се такође истакао и као председник Академије наука Тајвана, у периоду од 15. јануара 1994. године до 19. октобра 2006. године. Поред тога, 2011. године изабран је за председника Међународног савеза за науку, престижне међународне невладине организације, данас под називом Међународни научни савет енгл. International Science Council.[2]

Биографија

Јуан Т. Ли је рођен у граду Синжу, на северном Тајвану. Његов отац Це-фан Ли био је истакнути сликар, а мајка учитељица.[2] У родном граду је завршио основну школу и у том периоду је повремено играо бејзбол и пинг-понг. Похађао је и средњу школу и истом месту, традиционалну тада само за дечаке. У том периоду је тренирао тенис и свирао тромбон. Услед свог запаженог успеха током средњошколског школовања, био је ослобођен пријемног испита и директно примљен на Национални Универзитет у Тајвану.

Дипломирао је 1959. године, магистрирао на Националном универзитету Тсинг Хуа 1961. године, а докторирао на Универзитету Калифорнија у Берклију 1965. године у класи тада врло младог професора Бруса Х. Механа. У периоду од 1977. до 1984. године је био члан Међународног одбора за хемију.[3]

Има 2 брата и једну сестру, сви су академски грађани, професори на факултетима како на Тајвану, тако и у Америци. Јуан Т. Ли је био политички активан, подржавао је Чен Шуи-бјана, председника Републике Кине од 2000. до 2008. који га је предложио чак и за премијера Републике Кине, међутим Ли је ту понуду одбио након пар дана разматрања. Поред тога, дужи низ година залагао се и на пољу ангажовања решавања питања климатских промена[4], а био је један од четири Нобеловаца који су основали образовну фондацију Ву Чјен-Шијунг (енгл. Wu Chien-Shiung) која има за циљ стипендирања младих перспективних научника.

Види још

Извори

  1. ^ „Yuan T. Lee, Taiwanese-American chemist”. Britannica.com. Приступљено 19. фебруар 2020. 
  2. ^ а б Nobel Media AB 2020. „Yuan T. Lee – Biographical”. NobelPrize.org. Приступљено 19. фебруар 2020. 
  3. ^ „Yuan Tseh Lee, abstract”. Приступљено 19. фебруар 2020. 
  4. ^ Kemsley, Jyllian N. (24. мај 2010). „Yuan T. Lee”. Приступљено 19. фебруар 2020.