Џемат — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нова страница: '''Џемат''' ({{јез-арап|جماعة}}, {{јез-тур|cemaât}} — ''друштво'', ''заједница'') је темељна, основна и на…
 
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Џемат''' ({{јез-арап|جماعة}}, {{јез-тур|cemaât}} — ''друштво'', ''заједница'') је темељна, основна и најмања организациона јединица припадника [[ислам]]ске вјероисповјести. Кроз џемат [[муслимани]] остварују основна вјерска права, обавезе и проводе различите активности. Џемат у правилу сачињава скупина од најмање 100 муслиманских домаћинстава, која живе на једном подручју и која су међусобно повезана у извршавању заједничких исламских дужности.
'''Џемат''' ({{јез-арап|جماعة}}, {{јез-тур|cemaât}} — ''друштво'', ''заједница'') темељна је, основна и најмања организациона јединица припадника [[ислам]]ске вјероисповијести. Кроз џемат [[муслимани]] остварују основна вјерска права, обавезе и проводе различите активности. Џемат у правилу сачињава скупина од најмање 100 муслиманских домаћинстава, која живе на једном подручју и која су међусобно повезана у извршавању заједничких исламских дужности. Што се тиче обављања исламске молитве ([[Намаз (ислам)|намаз]]), ту џемат чине најмање двије особе.


== Види још ==
== Види још ==
Ред 5: Ред 5:


{{клица-ислам}}
{{клица-ислам}}

{{нормативна контрола}}


[[Категорија:Ислам]]
[[Категорија:Ислам]]

Верзија на датум 28. фебруар 2020. у 17:48

Џемат (арап. جماعة, тур. cemaâtдруштво, заједница) темељна је, основна и најмања организациона јединица припадника исламске вјероисповијести. Кроз џемат муслимани остварују основна вјерска права, обавезе и проводе различите активности. Џемат у правилу сачињава скупина од најмање 100 муслиманских домаћинстава, која живе на једном подручју и која су међусобно повезана у извршавању заједничких исламских дужности. Што се тиче обављања исламске молитве (намаз), ту џемат чине најмање двије особе.

Види још