Generacija X — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{transkripcija}}
{{transkripcija}}
'''Generacija X''' ([[engleski jezik|engl.]] ''-{Generation X}-'') je izraz demografske generacije nakon pripadnika posleratnog [[Bebi bum generacija|bebi buma]]. Nema tačnih datuma kada ova generacija počinje ili kada se završava; demografi i istraživači obično koriste početne godine rođenja, od ranih do srednjih šezdesetih godina dvadesetog vekana i završne godine rođenja u rasponu od poznih sedamdesetih do ranih osamdesetih godina dvadesetog veka. Generacija X je relativno manja demografska generacija između dve veće demografske generacije, pripadnika posleratnog [[Bebi bum generacija|bebi buma]] i [[Milenijalci|milenijalaca]].
'''Generacija X''' ([[engleski jezik|engl.]] ''-{Generation X}-'') je izraz demografske generacije nakon pripadnika posleratnog [[Bebi bum generacija|bebi buma]]. Nema tačnih datuma kada ova generacija počinje ili kada se završava; demografi i istraživači obično koriste početne godine rođenja, od ranih do srednjih šezdesetih godina dvadesetog veka i završne godine rođenja u rasponu od poznih sedamdesetih do ranih osamdesetih godina dvadesetog veka. Generacija X je relativno manja demografska generacija između dve veće demografske generacije, pripadnika posleratnog [[Bebi bum generacija|bebi buma]] i [[Milenijalci|milenijalaca]].


Članovi generacije X su bili deca tokom vremena promene društvenih vrednosti i kao deca, ponekad su se zvali “generacija dece sa ključem”, zbog smanjenog nadzora odraslih u poređenju sa prethodnim generacijama, kao posledica porasta stope razvoda i porasta učešća žena u radnoj snazi pre široke raspoložvosti opcija brige o deci van doma. Kao adolescent i mladi odrasli ljudi, nazvani su “[[MTV generacija|MTV generacijom]]” (aluzija na istotimeni kanal muzičkih spotova) i okarakterizovani kao mlitavi, cinični i otuđeni. Neki od kulturnih uticaja na omladinu generacije x su bili muzički žanrovi grandža i hip hop muzika, i indi filmovi. U srednjem dobu, istraživanje opisuje odrasle ljude generacije X kao aktivne, srećne i da ostvaruju ravnotežu između posla i života. Generaciji su pripisane preduzetničke tendencije.
Članovi generacije X su bili deca tokom vremena promene društvenih vrednosti i kao deca, ponekad su se zvali “generacija dece sa ključem”, zbog smanjenog nadzora odraslih u poređenju sa prethodnim generacijama, kao posledica porasta stope razvoda i porasta učešća žena u radnoj snazi pre široke raspoložvosti opcija brige o deci van doma. Kao adolescent i mladi odrasli ljudi, nazvani su “[[MTV generacija|MTV generacijom]]” (aluzija na istotimeni kanal muzičkih spotova) i okarakterizovani kao mlitavi, cinični i otuđeni. Neki od kulturnih uticaja na omladinu generacije x su bili muzički žanrovi grandža i hip hop muzika, i indi filmovi. U srednjem dobu, istraživanje opisuje odrasle ljude generacije X kao aktivne, srećne i da ostvaruju ravnotežu između posla i života. Generaciji su pripisane preduzetničke tendencije.

Верзија на датум 4. март 2020. у 23:43

Generacija X (engl. Generation X) je izraz demografske generacije nakon pripadnika posleratnog bebi buma. Nema tačnih datuma kada ova generacija počinje ili kada se završava; demografi i istraživači obično koriste početne godine rođenja, od ranih do srednjih šezdesetih godina dvadesetog veka i završne godine rođenja u rasponu od poznih sedamdesetih do ranih osamdesetih godina dvadesetog veka. Generacija X je relativno manja demografska generacija između dve veće demografske generacije, pripadnika posleratnog bebi buma i milenijalaca.

Članovi generacije X su bili deca tokom vremena promene društvenih vrednosti i kao deca, ponekad su se zvali “generacija dece sa ključem”, zbog smanjenog nadzora odraslih u poređenju sa prethodnim generacijama, kao posledica porasta stope razvoda i porasta učešća žena u radnoj snazi pre široke raspoložvosti opcija brige o deci van doma. Kao adolescent i mladi odrasli ljudi, nazvani su “MTV generacijom” (aluzija na istotimeni kanal muzičkih spotova) i okarakterizovani kao mlitavi, cinični i otuđeni. Neki od kulturnih uticaja na omladinu generacije x su bili muzički žanrovi grandža i hip hop muzika, i indi filmovi. U srednjem dobu, istraživanje opisuje odrasle ljude generacije X kao aktivne, srećne i da ostvaruju ravnotežu između posla i života. Generaciji su pripisane preduzetničke tendencije.

Poreklo termina

Daglas Kopland popularizovao termin "Generacija X" u svom romanu 1991. “Generacija x: Priče za ubrzanu kulturu”.

Termin Generacija x se koristila mnogo puta kroz istoriju radi opisivanja otuđene omladine. U 1950-tim, mađarski fotograf Robet Kapa je koristio Generaciju x kao naslov fotografskog eseja o mladim muškarcima i ženama koji su odrastali odmah nakon drugog svetskog rata. Godine 1976., engleski muzičar Bili Ajdol je koristio nadimak kao naziv pank rok benda, zasnovanom na naslovu knjige iz 1965. o popularnoj kulturi mladih od strane dvojice britanskih novinara, Džejn Deverson i Čarlsa Hambleta.

 Termin je poprimio svoju modernu definiciju nakon objave romana “Generacija x: Priče za ubrzanu kulturu” koji je napisao kanadski autor Daglas Kuplend. Demograf Nil Hou je zabeležio odlaganje davanja imena ovoj demografskoj generaciji rekavši, “Preko 30 godina nakon svog rođendana, nisu imali ime. Mislim da je to bitno”. Pre toga, generacija se oslovljavala kao Post bumovi, bebe razbijači, nova izgubljena generacija, deca sa ključem, MTV generacija i trinaesta generacija (opisani su kao trinaesta generacija od američke nezavisnosti).

 Demograf Vilijam Štraus je zapazio da je Kuplend primenio termin za starije pripadnike generacije između 1961. i 1964., kojima su demografi ponekad rekli da su bebi bumeri ali da se ne osećaju kao bumeri. Štraus je takođe zapazio da oko perioda kada je Kuplandov roman objavljen 1991. godine, simbol X je bio istaknut u popularnoj kulturi, kako je film “Malkolm X” objavljen 1992. i naziv “Generacija x” se zadržala. X se odnosi na nepoznatu promenljivu ili na želju da se bude nedefinisan.

Datum i uzrast definisanja

Generacija X je demografska kohorta (družina) koja označava pripadnike generacije rođenih nakon završetka posleratnog Baby Boom-a. Međutim, postoji spor oko datuma kraja Baby-Boom generacije te stoga postoje I razne prepirke oko ovog objašnjenja. Istraživanja MetLife-a govore o tome da Boomeri dele svoje kohorte na ’starije bumere’’ čiji je datum rođenja definisan između 1946. I 1955. I na ‘’mlađe bumere’’ koji su rođeni izmedju 1956. I 1964. Takođe su pronašli veliku povezanost u okviru kulturnog identiteta Baby-Boom generacije sa starijim Boomerima. Polovina mlađih Boomera je bila protiv da se povezuje sa Baby-Boom generacijom, a trećina rođenih izmedju 1956. I 1964. Su identifikovani kao članovi generacije X.

Demografi William Straus i Neil Howe nisu prihvatili godinu 1964, kao godinu završetka Baby-Boom generacije (što rezultira 1965 kao startnu godinu generacije X). Oni kažu da se većina onih koji su rođeni u periodu od 1961. Do 1964. Ne identifikuju kao Bumeri I da se kulturno razlikuju od Bumera u smislu istorijskih iskustava. Howe govori da iako mnogi demografi uzimaju 1965. Kao pocetak generacije X, ova izjava o plodnosti populacije (natalitet je počeo opadati 1957. a prate ga oštra opadanja posle 1964) ne uzima u obzir zajedničku istoriju i kulturni identitet lica. Kao Straus i Howe definišu generaciju X kao generaciju rođenu u periodu od 1961. do 1981.

Mnogi istrazivači I demografi  nastavljaju da koriste datume koji odgovaraju strogim obrascima plodnosti u populaciji, što rezultira datum pocetka Generacije X kao 1965. Tako na primer  Pew Research Center koristi niz od 1965. do 1980. MetLife koristi 1965—1976., Australijski McCrindle Research Center uzima period 1965—1979. I Gallup koji takođe koristi 1965—1979. 

Drugi koriste datume slične Strausu i Howu kao na primer  National Science Foundation's Generation X Report ili kvartalni izveštaj istraživanja Lingitudinal Study of American Youth, koji definišu godine rođenja Generacije X od 1961. do 1981. Generacija X, dokumentarna serija od šest delova u produkciji Nacionalne Geografije takođe je koristila period od 1961. Do 1981. Kao period rođenja. PricewaterhouseCoopers, multinacionalna mreža stručnih službi sa sedištem u Londonu opisuje zaposlene koji pripadaju Generaciji X kao one rođene od rane 1960. Do ranih 1980-tih.

Autor Jeff Gordinier u svojoj knjizi Iz 2008. X Saves the World, definiše Generaciju X kao one koji su rođeni otprilike od 1961. Do 1977. A najverovatnije 1980. Kanadski autor David Foot deli kasne Boomer generacije u 2 grupe : Generacija X-izmedju 1960. I 1966. i Bust Generation-izmedju 1967. I 1979. Na Američkom TV programu Survivor za 33 sezonu su učestvovali oni rođeni u periodu između 1963. I 1982.

Ostali istrazivači I demografi koriste širok spektar datuma za opisivanje Generacije X, sa početkom godina rođenja od 1960. Do 1965. A sa krajnjim godinama rodjenja od 1976. Do 1984.

Delimično zbog učestalih godišnjih rađanja i dolaženja do povećanja postojećih neslaganja između pokušaja da se definiše Generacija X i Mil... broj osoba rođenih u kasnim 1970-im ili u ranom periodu 1980-ih vide sebe kao pripadnike među generacije. Imena data onima koji su rođeni u generaciji X/M.. na vrhuncu godina uključuju Xennials, The Lucky Ones, Generation Catalano, and the Oregon Trail Generation.

Karakteristike

Generacija x je relativno mala demografska generacija koja se nalazi izmedju 2 dve vece demografske organizacije , bebi bumersa I milenijalaca iako debata koja se tice tacnog datumskog raspona cini da se tesko precizno odredi velicina ove generacije. Pilula za kontrolu trudnoce, koja je uvedena u ranim 1960-im je bila faktor koji je doprineo smanjenju stopa radjanja prisutnih u ovoj generaciji. U Sjedinjenim Drzavama, povecana imigracija je poremetila smanjujuce stope radjanja I doprinela tome da je Generacija x etnicki I kulturoloski raznolika demografska generacija. 

U jednom clanku iz 2012-e za udruzeni centar za proucavanje domacinstava sa Univerziteta Harvard, Dzordz Masnik je napisao da je Cenzus brojao 82.1 miliona pripadnika generacije x u Sjedinjenim Drzavama. Harvardov centar koristi period od 1965-e do 1984-e radi definisanja generacije x tako da bumeri, generacija x I milenijalci pokrivaju jednake raspone od 20 godina. Masnik je zakljucio da je imigracija popunila bilo koje deficite radjanja tokom godina niske plodnosti poznih 1960-ih I ranih 1970-ih.

Kao deca i adolescent

Demografi William Strauss I Neil Howe, koji je autor nekoliko knjiga generacija, ukljucujuci knjigu iz 1993 ‘13i gen: obustavi, pokusaj ponovo, zanemari, izneveri?’, pogotovu generacije X izneli su da smatraju da su Gen X bila deca u vremenu kada je drustvo bilo manje fokusirano na njih, a vise na odrasle. To su bila deca u periodu porasta stope razvoda, da bi se ta stopa duplirala sredinom 1960-ih, pre dolaska do svog vrhunca 1980. godine. Strauss I Howe opisali su zamenu u kulturi, gde se dugoodrzavana drustvena vrednost ostajanja partnera u braku za dobrobit dece zamenjuje drustvenom vrednoscu roditeljske I individualne samoaktualizacije. Strauss je napisao da je drustvo ‘’preslo sa onoga sto je Leslie Fiedler nazvala 1950-ih erom ‘kulta dece’ do onoga sto je Landon Jones nazvao 1970-ih erom ‘kulta odraslih’.’’ Mapa generacije, izvestaj australijskog McCrindle Istrazivackog Centra pise o Gen X deci: ‘’njihovi roditelji bili su generacija koja se najvise razvodila u australijskoj istoriji’’.

Detinjstvo Gen X dece sastojala se I od seksualne revolucije, koju je Susan Gregory Thomas opisala u svojoj knjizi ‘’Uprkos svemu’’ kako je zbunjujuce I zastrasujuce za decu slucaj da roditelj dovede novog seksualnog partnera u njihov dom. Thomas takodje komentarise kako je razvod bio drugaciji za vreme Gen X detinjstva, kada je dete imalo ogranicen ili prekinut odnos sa jednim od roditelja u slucaju razvoda, najcesce oca, usled razlicitih drustvenig I legalnih ocekivanja. 1970-ih samo 9 americkih drzava dozvolilo je zajednicko starateljstvo nad decom, sto je bilo prihvaceno od strane svih 50 drzava sredinom 1980-ih.

Vremenski period Gen X detinjstva doziveo je porast broja latchkey dece, sto dovodi do uvoda termina ‘generacije latchkey’ za Generaciju X. Ova deca su imala nedostatak nadzora odraslih u vremenskom periodu od kraja skolskog dana do uvece kada se roditelji vracaju kuci sa posla, I na duzi vremenski period u toku leta. Latchkey deca su postala cesta kod svih socijalno-ekonomskih demografskih podataka, ali su posebno bila cesta kod srednje I visoke klase dece. Sto je vece obrazovno dostignuce roditelja, vece su sanse da ce deca postati latchkey deca, usled povecanog ucesca majke u radnoj snazi za vreme kada su opcije za brigu o deci van doma bile siroko pristupacne. McCrindle Istrazivacki Centar opisao je druga kao ‘’prvog koji odrasta bez velikog prisustva odraslih, dok oba roditelja rade’’, navodeci da je ovo dovelo do toga da Gen X deca budu vise vrsnjacki orijentisana nego prethodne generacije.

Ekonomski I Socijalni Istrazivacki Savet Ujedinjenog Kraljevstva opisuje generaciju X kao ‘’Tacerovu decu’’ zbog porasta broja takve dece dok je Margaret Thatcher bila premijer od 1979 do 1990, ‘’u vreme drustvenog toka I transformacija’’. U Juznoj Africi, Gen X deca su tokom 1980-ih bila deo ‘’hiper-politizovane okoline poslednjih godina Aparthejda’’. U Americi, Generacija X bila je prva grupa koja je odrasla post-integracijom. Bili su opisani u marketinskom izvestaju od strane Specijalaca maloprodaje kao  deca koja ‘’su zivela pokretom civilnih prava’’. Bili su medju prvom decom koja su autobusima postizala integritet u javim skolskim sistemima. 1990-ih demograf William Strauss prijavio je da su Gen X deca bila ‘’prema bilo kojoj meri namanje rasisticna u odnosu na danasnje generacije’’. U Americi, Title IX, koji je preminui 1972. Godine omogucio je povecanje atletickih mogucnosti Gen X devojcicama u javnim skolskim postavkama. U Rusiji, Generacija X odnosila se na ‘’poslednju decu Sovjeta’’, kao poslednja deca koja poticu iz doba pre pada komunizma u njihovoj naciji I pre pada Sovjetskog Saveza.

Politicki, u Americi, Gen X detinjstvo polka[a se sa vremenom kada su finansije vlade postarale da budu preusmerene od programa za decu I cesto su umesto toga usmeravane prema starijoj populaciji, sto je deo medicinske pomoci I programa za decu I mlade porodice, kao I protekcija I prosirenje medicinske brige I socijalne sigurnosti za stariju populaciju. Jedno od pet dece u Americi odrasta u siromastvu u toku sadasnjeg vremena. Ovi programi za starije nisu povezani sa ekonomskim potrebama. Kongresmen David Durengerger kritikovao je politicku situaciju, tvrdeci da sve dok su programi za siromasnu decu I mlade porodice bili odbijeni, vlada je omogucivala ‘’besplatno medicinsko lecenje za starije milionere’’.

Gen X pripadnici su odrasli ili bili deca za vreme epidemije kreka, sto je nesrazmerno uticalo na naseljena podrucja kao i na africko-americku zajednicu u Americi. Borbe na teritoriji maloletnicke bande zbog droga povecalo je stopu nasilnickog krimilana, i zavisnot od kreka uticala je na zajednice i porodice. Izmedju 1984 i 1989, stopa ubistava crnaca godina izmedju 14 I 17 udvostrucila se na podrucju Amerike, a stopa ubistava crnaca godina izmedju 18 i 24 povecala se skoro isto toliko. Epidemija kreka je imala uticaj na destabilizaciju porodica sa povecanjem broja dece u hraniteljskim porodicama. Generacija X bila je prva grupa dece koja je odrasla uz MTV i ponekad bila nazivana MTV generacijom. Iskusili su pojavu muzike, videa, fona, alternativnog roka I hip hopa.

Pojava side poklapa se sa Gen X adolescencijom, sa bolescu prvo klinicki osmatranom u Americi 1981. Godine. Do 1985. U proseku od 1 do 2 miliona amerikanaca bili su HIV pozitivni. Kako se virus sirio, u vreme pre nego sto su efikasni tretmani omoguceni, usledila je masovna panika. Programi za seksualnu edukaciju u skolama bili su adaptirani tako da skrenu paznju na epidemiju side tako da smatraju da seks moze biti smrtonosan. Pripadnici Gen X generacije bili su prvi koji su imali pristup kompjuterima u domovima I skolama. Uopste, Gen X pripadnici bila su deca Tihe Generacije i stariji koji su rodjeni za vreme Drugog svetskog rata.

Kao mladi

Tokom 1990-ih, medijski stručnjaci i reklamni oglašivači su se mučili da definišu kohortu, obično ih prikazujući kao "nefokusirane dvadesetneštogodišnjake". Izveštaj MetLife-a beleži: "mediji bi ih okarakterisali kao generaciju Prijatelja: prilično sebične i možda besciljne... ali zabavne." U Francuskoj, pripadnici 'Generacije X' su često bili poistovećivani sa 'Generacijom Bof', zbog njihove osobine korišćenja reči 'bof', koja prevedena na engleski ima značenje 'whatever', tj. 'šta god'. Pripadnici 'Generacije X' su često opisivani kao apatični ili 'zabušanti', stereotip koji je prvobitno vezan za komični film Ričarda Linklatera bez zapleta, "Zabušant", iz 1991. Nakon što je film objavljen, "novinari i kritičari su mislili da su zapravo otkrili šta je drugačije kod ovih mladih ljudi u tome da su bili 'nevoljni da odrastu' i 'nadmeni za ozbiljan rad'."

Stereotipi Generacije X podrazumevali su i 'turobnost, ciničnost i nezadovoljstvo'. Ovakvi stereotipi izazvali su sociološko istraživanje na Stenford Univerzitetu kojim se izučavala tačnost karakterizacije Generacije X kao cinične i nezadovoljne. Koristeći državnu Opštu Društvenu Anketu, istraživači su uporedili odgovore sa identičnim anketnim pitanjima postavljanim 18-29-godišnjacima u 3 različita vremenska perioda. Dodatno, uporedili su i kako su stariji ispitanici odgovorili na ista pitanja ankete nakon nekog vremena. Ankete su pokazale da su 18-29-godišnjaci Generacije X pokazali viši nivo cinizma i nezadovoljstva od prethodne kohorte ispitanih 18-29-godišnjaka; međutim, takođe su otkrili da su se cinizam i nezadovoljstvo povećali kod svih ispitanih grupa posle nekog vremena, a ne samo kod mladih ljudi, što znači da je ovo vremenski efekat, a ne efekat kohorte. Drugim rečima, odrasli svih godišta su bili ciničniji i nezadovoljniji tokom 1990-ih, ne samo pripadnici Generacije X.

1990. časopis Tajm je objavio članak nazvan Život: Nastavljanje uz oprez, što je opisivalo ljude u dvadesetim godinama kao besciljne i nefokusirane; bilo kako bilo, 1997. objavili su članak Generacija X razmotrena, što je ponovo povuklo prethodne negativne stereotipe ali govorili su i o pozitivnim dostignućima, navodeći tendenciju pripadnika Generacije X da pronađu tehnološke firme u razvoju i male poslove, kao i njihovu ambiciju, za koju je istraživanje pokazalo da je viša među mlađim pripadnicima Generacije X od starijih generacija njenih pripadnika. Kako su 90-te i 2000-te napredovale, Generacija X je zadobila reputaciju preduzetnika. 1999. Njujork Tajms ih je nazvao 'Generacija 1099', opisujući ih kao one koji su 'nekada bili sažaljevani, ali sada su grupa samozaposlenih radnika kojoj se može zavideti i čiji se prihod prijavljuje Međunarodnoj službi prihoda ne formom W-2, već Formom 1099." 2002. časopis Tajm je objavio članak Pripadnici Generacije X ipak nisu zabušanti, govoreći da su 4 od 5 novih poslova delo Generacije X.

2001. sociolog Majk Mejls objavio je da su samopouzdanje i optimizam česti među kohortom, govoreći "ankete dosledno prikazuju 80%-90% pripadnika Generacije X samopouzdanim i optimističnim." U avgustu 2001, Mejls je napisao "ovi mladi Amerikanci bi konačno trebalo da dobiju odobravanje koje zaslužuju", hvaleći kohortu i tvrdeći da "odgajena na popustljiv način, kolektivno osuđivana Generacija X je zaista 'sjajna generacija', što je ohrabrilo neprijateljsku društvenu zajednicu da obrne duboko usađene trendove", opisujući ih kao najradniju grupu još od Generacije Drugog svetskog rata, koju je Tom Brokou nazvao "veličanstvenom generacijom". Izvestio je o preduzetnim tendencijama Generacije X koje su pomogle u stvaranju visoko-tehnološke industrije, koja je podstakla ekonomski oporavak 1990.

U SAD, pripadnici Generacije X su opisivani od strane demografa Vilijama Štrausa kao veoma važni heroji terorističkog napada 11. septembra. Vatrogasci i policajci koji su se odazvali u ovom slučaju napada su većinski bili pripadnici Generacije X. Takođe, predvodnici pobune putnika na letu 93 United Airlines-a, su većinom bili pripadnici Generacije X. Demograf Nil Hou je objavio anketni podatak koji pokazuje da su pripadnici Generacije X nakon terorističkih napada počinjali da žive zajedno i da se venčavaju u sve većem broju i da su u anketi izjavili da ne žele više da žive sami. U oktobru 2001, Sijetlov Post-Intelligencer je napisao o njima "trenutno se možda suočavaju sa najformalnijim događajima njihovih života i njihove generacije." The Greensboro News & Record objavili su da su pripadnici Generacije X "osetili talas patriotizma nakon terorističkih napada", dodajući da su mnogi reagovali na terorističke napade davanjem krvi, radom za dobrotvorne organizacije, doniranjem dobrotvornim organizacijama i pridruživanjem vojsci da bi se borili u ratu. Ekspertski žiri, objavljuje Američko društvo sudskih konsultanata, je izjavio: "Članovi Generacije X su odgovorili na terorističke napade talasom patriotizma i državnim zanosom kojim su iznenadili čak i sami sebe

U srednjim godinama

Vođe koje su menadžeri više generacija na poslu, opisuju Generaciju X kao: nezavisnu, snalažljivu, samoupravnu, prilagodljivu, ciničnu, skeptičnu po pitanju autoriteta i u potrazi za ravnotežom između posla i zivota. U članku iz 2007. god. objavljenog od strane poslovnog pregleda Harward, demografi Štraus i Hau pisali su o Generaciji X „Oni su već najveća preduzetnička generacija u istoriji SAD-a, njihovo visokotehnološko razmišljanje i otpornost tržišta pomogli su Americi da napreduje u eri globalizacije. U knjizi iz 2008 autor opisuje Generaciju X kao „crnog konja demografije“ koji „ne trazi pažnju.“ Gordiner je naveo primere doprinosa društvu kao što su: Google, Wikipedia, Amazon i YouTube tvrđenju da su ih Bumerovi stvorili, „nikada ne bismo čuli kraj toga.“ U knjizi Gordon upoređuje Generaciju X sa Baby Boomer generacijom, tvrdeći da Bumerovi imaju tendenciju da trube o svojim dostignućima više od Generacije X, stvarajući ono što on opisuje kao „razrađene mitologije.“ Oko svojih dostignuća Gordiner navodi Stiv Džobsa kao primer, dok Gen. X, tvrdi, više „samo mirno radi svoj posao.“

U 2011. analiza ankete iy Longitudinalnog ispitivanja američke omladinenalazi da je Gen. X „uravnoteženo aktivna i srećna“ u srednjim godinama (između 30 i 50) i postiže ravnotežu između posla i privatnog života. Longitudunalno (uzdužno) ispitivanje omladine, finansirano od strane Nacionalnih instituta za starenje i zdravlje na Univerzitetu Mičigen, koji proučava Generaciju X još od 1987. , postavlja pitanja kao što su „Razmišljajuci o svim aspektima svog života, koliko ste srećni? Ako 0 označava da ste veoma nesrećni i 10 označava da ste veoma  srećni, molimo vas ocenite svoju sreću.“ LSA je prijavio da je „srednji nivo sreće bio 7,5, a srednja vrednost 8. Samo 4% odraslih Gen. X pokazalo je da je veoma nesrećno (rezultat 3 i niže) 29% odraslih bilo je veoma srećno sa rezultatima 9 ili 10 na skali.“

U smislu zalaganja za svoju decu u obrazovanom sistemu, demograf Nil Hau opisuje roditelje Gen. X kao različite od roditelja Baby Boomer generacije. Hau tvrdi da Gen. X nisu tzv. „helikopter roditelji“ (posvećuju dosta pažnje deci) kako opisuje stil vaspitanja Boomer generacije. Hau ne opisuje Gen. X kao „potajno borbene roditelje“ zbog tendencije da roditelji ne obraćaju pažnju na manje probleme i ne „lebde“ iznad svoje dece u obrazovaanom sistemu, ali da intervenišu nasilno i brzo u slučaju ozbiljnijih problema. U 2012. korporacija za nacionalnu i službu zajednice rangirala je stope volontera Gen. X na „29, 4% godišnje“, najviše u poređenju sa ostalim generacijama. Lista je zasnovana na trogodišnjem kretanju proseka izmedju 2009. i 2011.

U Velikoj Britaniji, studija iz 2016. sa preko 2500 kancelarijskih radnika koju je sproveo Workfront nalazi da su od ispitanika svih uzrasta kvalifikovali one iz Gen. X kao najvrednije zaposlene od današnje radne snage (po izboru 60%). Gen. X je takođe najviše rangirana među saradnicima jer ima najjaču radnu etiku (po izboru 59%), najviše pomaže (55,4%), najveštija (54, 5%) i najbolja u rešavanju problema.

U 2016. Projekat o globalnom potrošačkom uvidu od strane Viacom Međunarodne Media Mreže, baziran na vise od 12000 ispitanika širom 21 zemlje, pokazao je nekonvencionalan pristup Gen. X seksu, prijateljstvu i porodici, njihovoj želji za fleksibilnost i ispunjenje na poslu i odsustvu krize srednjih godina. Projekat takođe uključuje i dvadesetominutni dokumentarac pod nazivom “Gen. X Danas”. “Pew Research” centar opisuje Generaciju X kao posrednika između Baby Boomer i Milenijumske generacije prema više faktora kao što su stavovi o političkim i društvenim problemim, obrazovanju i upotrebi društvenih mreža.

Umetnost i kultura

Ova ilustrscija pokazuje tri kulturna oslonca Generacije X: pevač Majkl Džekson koji predstavlja pop muziku 1980., strani likovi iz popularne arkade video igrice Space Invaders i video kasete, koje omogućavaju TV gledaocima da snime emisije i da gledaju snimljene filmove kod kuće.

Muzika

Gen Xers su bili prva generacija koja je odrasla uz  MTV.  Oni su okusili pojavu muzickih spotova I oni se ponekad nazivaju MTV generacija. Gen Xers su bili odgovorni za pokretanje alternativnog rok pokreta 90-tih, posebno Grunde sub-zanr 2000-tih. Hio Hop I Rep su takodje bili definisani kao muzkika s=ove generacije, ukljucujuci: Tupac Shakur, N.W.A. I The Notorious Big.

Grunde

Nirvanin pevač Kurt Kobejn (ovde na slici 1992.) nazvan je "glasom Generacije X". Iigra istu ulogu kao i Bob Dilan za omladinu 1960-ih ili Džon Lenon za generaciju 1970-ih.

Grunde(Granz) pravac je znacajan primer alternativnog roka I prateca subkultura koja se razvila u Pacifika u SAD-u. Tekstovi Grunde pesama su nazvani "...proizvod slabosti generacije X", koji odražava demografski "smisao razočarenja i beskorisnosti". Grunde tekstovi su obicno tamni, nihilisticki I mucni, cesto obradjuju teme kao sto su socijalno otudjenje, apatija, zabrinutost oko zatvaranja I zellja za slobodom, kao I nelagodnost od drustvenih predrasuda.

Teme Grunde tekstova ukljucuju I beskucnistvo, samoubistva, silovanja, oskrnavljene domove, narkomaniju I samogadjenje.

Grunde tekstovi imaju tendenciju da budu vise introspektivni I njihov cilj je da omoguce slusaocu da zaviri u skrivene licne probleme I ispituju izopacenost u svetu.

Hip hop

Glavni tok Hip hop muzike je period od kraja 1980. do pocetka 1990. Obicno nastaje od umetnika poreklom iz Nju Jorka, karakteristican je po svojoj raznolikosti, kvalitetu, inovaciji I uticaju nakon pojave zanra prethodnih decenija. Umetnici se najcesce povezuju sa  periodom LL Cool J, Run–D.M.C., Public Enemy, the Beastie Boys, KRS-One, Eric B. & Rakim, De La Soul, Big Daddy Kane, EPMD, A Tribe Called Quest, Slick Rick, Ultramagnetic MC's, i the Jungle Brothers.                                              

Pored lirskog samo-velicanja, hip hop je takodje koristio oblik socijalnog protesta. Tekstovima su cesto skretali paznju na razne drustvene problem, ukljucujuci afrocentrizam, upotrebu droga, criminal, nasilje, religiju, kulturu, stanje americke ekonomije I borbu savremenog coveka.

Svesne politicke Hip hop numere tog vremena su bile odgovor na efekte americkog kapitalizma I efekte konzervativne politicke ekonomije bivseg predsednika Regan. Po Rose Tricia ‘’odnos izmedju crne kulturne prakse, socijalnih I ekonomskih uslova, tehnologije, seksualne I rasne politike kao I policijskih institucija su slozeni I u stalnom pokretu. Iako je Hip hop koriscen kao mehanizam za razlicita socijalna pitanja I dalje je veoma slozeno pitanje unutar samog pokreta. Tu je cesto bio naglasak na crnom nacionalizmu. Hip hop umetnici cesto govore o urbanom siromastvu I problemima sa alkoholom, drogom I bandama u njihovim zajednicama. Najuticajnija pesma ovog perioda je pesma grupe Public Enemy I to je pesma pod nazivo Fight the power. Pesma govori u ime vlade, proglasavajuci da ljudi u getu imaju slobodu govora I prava kao I svaki drugi amerikanac. Jedan stih pesme "We got to pump the stuff to make us tough from the heart" privlaci paznju slusaoca I daje im motivaciju da govore sami za sebe.

Indie filmovi

Gen Xers su u velikoj meri odgovorni za razvoj "Indie Film" 90ih godina, i kao mladi reziseri i u velikoj meri kao filmska publika su trazili ovakve filmove. U filmskom svetu reziseri Kevin Smith, Quentin Tarantino, Sofia Coppola, John Singleton, Spike Jonze, David Fincher, Steven Soderbergh i Richard Linklater su bili nazivani Generacijom X stvaratelja filma. Smith je najvise poznat po njegovim View Askewniverse filmovima. Vodeci film mu je bio Sluzbenici, koji se odigrava u Nju Dzersiju oko 1994, i prikazuje dvojicu sluzbenika male radnje oko dvadesetak godina. Linklaterov Slacker slicno istrazuje karakter onih koju su zainteresovani za filozofiju. Iako nije bio clan Generacije X, reziser John Hughes je bio prepoznavan zbog serije klasicnih filmova sa Generacijom X likovima koji su generacijski preuzeli filmove kao sto je The Breakfast Club, Sixteen Candles, Weird Science and Ferris Buller's Day Off.

Ekonomija

Istrazivanje uradjeno od strane PEV dobrotvore orgaizacije, American enterprice instituta, Brukings instituta, Fondacije bastina i Urban instituta doslo je do zakljucka da ce svaka sledeca generacija biti bolja od prethodne.

Clanak iz 2004 po imenu “Ekonomska pokretljivost: Da li je americki san ziv i dobro?” fokusiran je na prihode muskaraca od 30-39 godine(one koji su rodjeni aprila 1964 do marta 1974). Istrazivanje je objavljeno 25 maja 2007 godine i istaklo je da muskarci ove generacije zaradjuju manje (za 12¬%) nego njihovi roditelji u 1974 i tako sve unazad. Ukljuceno je da se rast prihoda domacinstava po godini usporio (od prosecnog 0.9% do 0.3%) i da domacinstva jedva drze tempo sa inflacijom. “Porodicna primanja su se povecala (u period od 1947 do 2005) zato sto sve vise zena ide na posao, doprinosi muzevljevim primanjima tako sto dodaju drugi izvor prihoda u porodici. A sto se tice primanja od strane muske populacije, trend ide nadole.”

Flux generacija je novoosnovaa i psiografska oznaka koju je skovala Fast kompanija za americke radnike koji su morali da naprave nekoliko promena u svojim karijerama kroz njihov radni vek zbog haoticnog perioda na trzistu rada nakon finansijske krize 2007-2008. 

Preduzetništvo

Prema autorima Majkl Hais i Morley Winograd:

“Mala preduzeca i preduzetnicki duh koji Generacija Xers personalizuje su postali jedan od najpopularnijih institucija u Americi. Doslo je do nedavnih promena u ponasanju potrosaca i Generacija Xerc ce se pridruziti “idealistickim generacijama” u podsticanju proslavljanje individualnog napora i poslovnog preuzimanja rizika. Kao rezultat toga, Xers ce izazvati renesansu preduzetnistva u ekonomskom zivotu, cak i kada ukupno poverenje u ekonomske institucije opada. Kupci I njihove potrebe I zelje (ukljucujuci Millennials) ce postati Severnjaca za novu generaciju preduzetnika”

Istrazivanje uradjeno 2015 od strane Sage grupe izvestava Generaciju Xers da “dominiraju na polju za igru” u odnosu na osnivace pokreta u SAD I Kadani,I da sa Generacijom Xers pokrecu vecinu novih preduzeca u 2015 godini (55%)

Reference

  1.  GenXegesis: essays on alternative youth (sub)culture By John McAllister Ulrich, Andrea L. Harris p. 5.
  2. Jump up to:a b c d 
  3.  Coupland, Doug. "Generation X." Vista, 1989.
  4.  Felix-Jager, Steven. With God on Our Side: Towards a Transformational Theology of Rock and Roll. Wipf and Stock Publishers, (2017). стр. 134
  5.  Music Cultures in the United States: An Introduction. Ed. Ellen Koskoff. Routledge, (2005). стр. 359
  6.  DiBlasi, Alex. "Grunge" in Music in American Life: An Encyclopedia of the Songs, Styles, Stars and Stories that Shaped Our Culture. стр. 520-524. Edited by Jacqueline Edmondson. ABC-CLIO, (2013). стр. 520
  7.  Strong, Catherine. Grunge: Music and Memory. Routledge, (2016). стр. 19
  8.  Gina Misiroglu. American Countercultures: An Encyclopedia of Nonconformists, Alternative Lifestyles, and Radical Ideas in U.S. History. Routledge, (2015). стр. 343
  9.  Green, Tony, in Wang, Oliver (ed.) Classic Material, Toronto: ECW Press. 2003. стр. 132.
  10.  Jon Caramanica, "Hip-Hop's Raiders of the Lost Archives"New York Times, June 26, 2005. Cheo H. Coker, "Slick Rick: Behind Bars"Rolling Stone, March 9, 1995. Lonnae O'Neal Parker, "U-Md. Senior Aaron McGruder's Edgy Hip-Hop Comic Gets Raves, but No Takers"Washington Post, Aug 20 1997.
  11.  Jake Coyle of Associated Press, "Spin magazine picks Radiohead CD as best", published in USA Today, June 19, 2005. Cheo H. Coker, "Slick Rick: Behind Bars"Rolling Stone, March 9, 1995. Andrew Drever, "Jungle Brothers still untamed"The Age [Australia], October 24, 2003.
  12.  Roni Sariq, "Crazy Wisdom Masters" Archived 2008-11-23 at the Wayback Machine., City Pages, April 16, 1997. Scott Thill, "Whiteness Visible" AlterNet, May 6, 2005. Will Hodgkinson, "Adventures on the wheels of steel"The Guardian, September 19, 2003.
  13.  Linhardt, Alex (June 10, 2004). Album Reviews: Ultramagnetic MC's: Critical BeatdownPitchfork Media. Retrieved on December 24, 2014.
  14.  Per Coker, Hodgkinson, Drever, Thill, O'Neal Parker and Sariq above. Additionally: Cheo H. Coker, "KRS-One: Krs-One"Rolling Stone, November 16, 1995. Andrew Pettie, "'Where rap went wrong'"Daily Telegraph, August 11, 2005. Mosi Reeves, "Easy-Chair Rap"Village Voice, January 29th 2002. Greg Kot, "Hip-Hop Below the Mainstream", Los Angeles Times, September 19, 2001. Cheo Hodari Coker, "'It's a Beautiful Feeling'"Los Angeles Times, August 11, 1996. Scott Mervis, "From Kool Herc to 50 Cent, the story of rap -- so far"Pittsburgh Post-Gazette, February 15, 2004.
  15.  Bakari Kitwana,"The Cotton Club"Village Voice, June 21, 2005.
  16.  Rose, Tricia. Black Black Noise: Rap Music and Black Culture in Contemporary American. Hanover: Wesleyan U, 1994. Print.
  17.  Public Enemy,[1] Lyricsdepot, May 25, 2008
  18.  Richard Linklater, Slacker, St Martins Griffin, 1992.
  19.  "The overlooked influence of Gen X". Yahoo Advertising. Retrieved 2 October 2016.