Либијско море — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м додана категорија Средоземно море помоћу геџета HotCat
м додана категорија Туризам у Грчкој помоћу геџета HotCat
Ред 21: Ред 21:
[[Категорија:Географија Грчке]]
[[Категорија:Географија Грчке]]
[[Категорија:Средоземно море]]
[[Категорија:Средоземно море]]
[[Категорија:Туризам у Грчкој]]

Верзија на датум 16. мај 2020. у 08:36

Либијско море (грчки, Λιβυκό Πέλαγος, Livykó Pélagos, арапски , البحر الليبي) је део Средоземног мора између либијске обала Северна Африке на југу и грчких острва Китера, Крит и Карпатос на северу. Комуницира са Јонским морем, са северозапада, са Критским морем, са севера, Егејским морем, са североисток и Левантским морем на истоку.

Географија

Назив Либијског море данас се користи неформално, мада постоје извори о коришћењу овог назива од стране древних картографа и навигатора од давнина, попут Полибија (3. век пре нове ере), Страбоа (1. век пре нове ере) и Плутарха (1. век пре нове ере). Не постоје јасне дефиниције његових граница које се обично узимају из граница са којима су дефинисана следећа мора.

Острва

Либијског море је насупрот суседног Егејског мора (прекривеног острвима), по мишљењу помораца отворено море, јер има само неколико малих острва. Сва острва у Либијском мору могу се поделити на:

  • Острва у грчким територјалним водама

Међу отрва дуж јужне обале острва Крита спадају: Гавдос, које је највећи од њих и једино стално насељени острво на око 30 километара јужно од обале Крита. Ово острво се сматра и крајњом јужном тачком Европе. Међу мањим острвима су Гавдопоулос (уточиште морске птице ), Куфониси, Паксимадија Криси.

  • Острва у либијским територијалним водама

Ова острва су дуж либијске обале и има их неколико, мада се она обично сматрају деловима залива Габес и Сидра.

Клима

Либијско море је хладније од остатка источног Медитерана, посебно у делу јужне обале Крита, због дубоког морског дна и јаких струја.

Градови

Најважнији град који се купа у овом мору је Бенгази у Либији, а потом следе Иерапетра и војна база Тимпаки, на обали Крита.

Фауна

Либијско море је богато и важно уточиште неких врста риба попут плавооке туне, за коју се верује да је последња популација младе туне. Такође је важно станиште за полагање јаја морских корњача.

Извори

Спољашње везе