Ланваирпулгвингилгогерихвирндробулантисилиогогогох — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 6: Ред 6:


== Етимологија ==
== Етимологија ==
Име села је сложеница, која у дословном преводу значи "[[Црква (грађевина)|Црква]] [[Богородица|Марије]] [код] бара белих лески близу брзог вира [и] црква [[Свети Тисилије|Светог Тисилија]] код црвене пећине." У средњем веку, недалеко од села налазио се град Пушвингиш (бара белих лески) који је селу делимично позајмио име. Традиционално име села, први пут забележено у [[16. век|шеснаестом веку]], било је само ''Шанфаирпушгвингиш''. Дуже варијанте користе се највероватније од [[19. век|деветнаестог века]], делимично ради привлачења туриста. [[Пошта|Поштански сервис]] званично примењује име ''Шанфаирпушвингиш'', а мештани га из праксе најчешће зову ''Шанфаирпуш''.
Име села је сложеница, која у дословном преводу значи "[[Црква (грађевина)|Црква]] [[Богородица|Марије]] [код] бара белих лески близу брзог вира [и] црква [[Свети Тисилије|Светог Тисилија Црвеног, Пећинског]]." У средњем веку, недалеко од села налазио се град Пушвингиш (бара белих лески) који је селу делимично позајмио име. Традиционално име села, први пут забележено у [[16. век|шеснаестом веку]], било је само ''Шанфаирпушгвингиш''. Дуже варијанте користе се од [[19. век|деветнаестог века]], наводно ради привлачења туриста. [[Пошта|Поштански сервис]] званично примењује име ''Шанфаирпушвингиш'', а мештани га из праксе најчешће зову ''Шанфаирпуш''.

<br />
По легенди, име је измишљено [[1869]]. године од стране анонимног мештана, с циљем да буде железничка станица са најдужим именом у Британији. Међутим, неколико година пре овог датума одређен црквени речник дао је пуно име парохије у облику готово идентичном данашњем имену, ''Шанфаирпушгвингишгогерхурендробушсантусилиогого'', с разликом једино при крају (само "Светог Тисилија Пећинског", без "Црвеног").

=== У популарној култури ===
Село од неколико хиљада људи прима око 200.000 туриста годишње.

Име је пријављено за [[Гинисова књига рекорда|Гинисову књигу рекорда]] као најдуже које се икад појавило у [[Укрштене речи|укрштеници]], [[1979]]. године. [[2015]], водитељ Лиам Дутон на енглеском Каналу 4 изговорио је име бреспрекорно током временске прогнозе, добијајући милионе прегледа на интернет платформи [[YouTube|Јутуб]]. Име се такође помиње у неким песмама, као и [[Сид Мајер|Сид Мајеровој]] [[Civilization (video game)|Цивилизацији V]].


[[Категорија:Coordinates on Wikidata]]
[[Категорија:Coordinates on Wikidata]]
[[Категорија:Чланци са OS мрежним координатама]]
[[Категорија:Чланци са OS мрежним координатама]]

Верзија на датум 28. мај 2020. у 18:53



Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch

Административни подаци
ДржаваВелс
Становништво
Становништво
 — 2011.3.107
Веб-сајт
www.llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk

Шанфаирпушгвингишгогерхурендробушсантусилиогогогох (вел. Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch) је село у Велсу. Налази се на источној страни острва Англси, одакле гледа на мореуз Менеј, који острво одваја од саме Британије. Село је познато по његовом имену од 49 слова (на велшком 51), што га чини местом са најдужим именом у Великој Британији и Европи, а другим у свету.

Етимологија

Име села је сложеница, која у дословном преводу значи "Црква Марије [код] бара белих лески близу брзог вира [и] црква Светог Тисилија Црвеног, Пећинског." У средњем веку, недалеко од села налазио се град Пушвингиш (бара белих лески) који је селу делимично позајмио име. Традиционално име села, први пут забележено у шеснаестом веку, било је само Шанфаирпушгвингиш. Дуже варијанте користе се од деветнаестог века, наводно ради привлачења туриста. Поштански сервис званично примењује име Шанфаирпушвингиш, а мештани га из праксе најчешће зову Шанфаирпуш.

По легенди, име је измишљено 1869. године од стране анонимног мештана, с циљем да буде железничка станица са најдужим именом у Британији. Међутим, неколико година пре овог датума одређен црквени речник дао је пуно име парохије у облику готово идентичном данашњем имену, Шанфаирпушгвингишгогерхурендробушсантусилиогого, с разликом једино при крају (само "Светог Тисилија Пећинског", без "Црвеног").

У популарној култури

Село од неколико хиљада људи прима око 200.000 туриста годишње.

Име је пријављено за Гинисову књигу рекорда као најдуже које се икад појавило у укрштеници, 1979. године. 2015, водитељ Лиам Дутон на енглеском Каналу 4 изговорио је име бреспрекорно током временске прогнозе, добијајући милионе прегледа на интернет платформи Јутуб. Име се такође помиње у неким песмама, као и Сид Мајеровој Цивилизацији V.