Шуме у Београду — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Шуме у Београду''' се могу поделити на градске и приградске. Неке од градских шума веома су добро познате Београђанима — [[Кошутњак]], [[Звездарска шума]], [[Топчидер]], [[Бањичка шума]], [[Ада Циганлија]] и друге. Неке приградске београдске шуме, тек би требало да буду "откривене". На пример, Бојчинска шума код Прогара, на простору од око 620 хектара, представља редак природни и меморијални споменик. У тој густој и племенитим дрветом богатој шуми, 1941. године је подигнут устанак у Срему, док је у претходном рату била велико поприште борби српске и аустроугарске војске.
'''Шуме у Београду''' се могу поделити на градске и приградске. Неке од градских шума веома су добро познате Београђанима — [[Кошутњак]], [[Звездарска шума]], [[Топчидер]], [[Бањичка шума]], [[Ада Циганлија]] и друге. Неке приградске београдске шуме, тек би требало да буду "откривене". На пример, [[Бојчинска шума]] код Прогара, на простору од око 620 хектара, представља редак природни и меморијални споменик. У тој густој и племенитим дрветом богатој шуми, 1941. године је подигнут устанак у Срему, док је у претходном рату била велико поприште борби српске и аустроугарске војске.


Београдске шуме препуне су дивљих свиња, лисица, зечева, пернате дивљачи. Лови се целе године.
Београдске шуме препуне су дивљих свиња, лисица, зечева, пернате дивљачи. Лови се целе године.

Верзија на датум 16. јун 2020. у 21:46

Шуме у Београду се могу поделити на градске и приградске. Неке од градских шума веома су добро познате Београђанима — Кошутњак, Звездарска шума, Топчидер, Бањичка шума, Ада Циганлија и друге. Неке приградске београдске шуме, тек би требало да буду "откривене". На пример, Бојчинска шума код Прогара, на простору од око 620 хектара, представља редак природни и меморијални споменик. У тој густој и племенитим дрветом богатој шуми, 1941. године је подигнут устанак у Срему, док је у претходном рату била велико поприште борби српске и аустроугарске војске.

Београдске шуме препуне су дивљих свиња, лисица, зечева, пернате дивљачи. Лови се целе године. Добрих шума има и у општини Сопот, мада је урбанизација околине Београда неумољива, а људи се баш и не труде да сачувају шумско благо. Ипак, у селу Неменикуће још живи храст лужњак, стар више од 230 година.

У рубним, приградским општинама, има неколико већих шумских подручја. Најпознатија су: Липовичка шума у Барајеву, Грочанска ада у Гроцкој, Степин луг на Вождовцу и Звездари, Црни луг у Земуну, Трешња у Сопоту, Обреновачки Забран…


Сви знају за Велико ратно острво, Земунци за купалиште Лидо, али ретко ко зна за лепоте флоре и фауне овог острва.

Данас Београд има 11.365 хектара зелених површина (14,6 % укупне територије). На ужој градској територији са 10 општина, однос је нешто другачији, јер у тој регији од око 70.500 хектара, чак 10.541 хектара је под зеленилом. Реч је, наравно, о јавним површинама. Ту спадају паркови (385 хектара), скверови и тргови (8), зеленило дуж саобраћајница (175), градске шуме и речна острва (1.800), зелене површине насеља (1.079) и београдски дрвореди са око 67.000 стабала.[1][2]

Види још

Рефереце

Спољашње везе