Нина Бадрић — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 22: Ред 22:
| вебсајт = [http://www.ninabadric.com -{www.ninabadric.com}-]
| вебсајт = [http://www.ninabadric.com -{www.ninabadric.com}-]
}}
}}
'''Нина Бадрић''' ([[Загреб]], [[4. јул]] [[1972]]) [[хрватска]] је поп пјевачица.
'''Нина Бадрић''' ([[Загреб]], [[4. јул]] [[1972]]) [[хрватска]] је поп пјевачица. [[Стјепан Бадрић]]


Вишеструка је освајачица престижне награде [[Порин (награда)|Порин]] и једна је од најцјењенијих и најтрофејнијих музичара чија се популарност проширила и ван граница [[Хрватска|Хрватске]]. Са девет година пјевала је у дјечјем хору ''Звјездице'', са којим је путовала по свијету, снимила неколико албума и стекла велико искуство у хорском и госпел пјевању. Свој први вијенац ''[[Године нестварне]]'' објављује [[1995]]. за дискографску кућу ''[[Кроација рекордс]]'', али већи успјех долази тек након дуета са [[Емилија Кокић|Емилијом Кокић]] и изведбе ''Ја сам влак'' (1996). У [[Босна и Херцеговина|Босни и Херцеговини]] проглашена је за најбољег страног извођача и добитница је музичког ''Оскара''. Четири пута се такмичила на Дори (хрватско такмичење за песму Евровизије).
Вишеструка је освајачица престижне награде [[Порин (награда)|Порин]] и једна је од најцјењенијих и најтрофејнијих музичара чија се популарност проширила и ван граница [[Хрватска|Хрватске]]. Са девет година пјевала је у дјечјем хору ''Звјездице'', са којим је путовала по свијету, снимила неколико албума и стекла велико искуство у хорском и госпел пјевању. Свој први вијенац ''[[Године нестварне]]'' објављује [[1995]]. за дискографску кућу ''[[Кроација рекордс]]'', али већи успјех долази тек након дуета са [[Емилија Кокић|Емилијом Кокић]] и изведбе ''Ја сам влак'' (1996). У [[Босна и Херцеговина|Босни и Херцеговини]] проглашена је за најбољег страног извођача и добитница је музичког ''Оскара''. Четири пута се такмичила на Дори (хрватско такмичење за песму Евровизије).

Верзија на датум 20. јун 2020. у 13:24

Нина Бадрић
Лични подаци
Име по рођењуНина Бадрић
Датум рођења(1972-07-04)4. јул 1972.(51 год.)
Место рођењаЗагреб, СР Хрватска, Социјалистичка Федеративна Република Југославија СФРЈ
ЗанимањеПевачица
Музички рад
ЖанрПоп
ИнструментВокал
Издавачка кућаАкваријус рекордс
Кроација рекордс
ZG ZOE Music
Остало
Веб-сајтwww.ninabadric.com

Нина Бадрић (Загреб, 4. јул 1972) хрватска је поп пјевачица. Стјепан Бадрић

Вишеструка је освајачица престижне награде Порин и једна је од најцјењенијих и најтрофејнијих музичара чија се популарност проширила и ван граница Хрватске. Са девет година пјевала је у дјечјем хору Звјездице, са којим је путовала по свијету, снимила неколико албума и стекла велико искуство у хорском и госпел пјевању. Свој први вијенац Године нестварне објављује 1995. за дискографску кућу Кроација рекордс, али већи успјех долази тек након дуета са Емилијом Кокић и изведбе Ја сам влак (1996). У Босни и Херцеговини проглашена је за најбољег страног извођача и добитница је музичког Оскара. Четири пута се такмичила на Дори (хрватско такмичење за песму Евровизије).

Дана 11. септембра 2006. Нина Бадрић се у интимној атмосфери у истарским Балама, удала за свог дугогодишњег дечка Бернарда Краснића.

Биографија

Звјездице

Нина Бадрић се родила 4. јула 1972. у Загребу. Похађала је основну школу „Отокар Кершовани“, која касније 1995. мијења име у Др Иван Мерз. Музиком се почиње бавити већ као деветогодишња девојчица, пјевајући у дјечјем хору Звјездице. Са Звјездицама је пропутовала готово читав свијет, снимила неколико албума и стекла велико музичко искуство у хорском и госпел певању. Нина није прва којој су Звјездице помогле у даљњој каријери, па тако након седам година проведених у збору, Нина одлази у студио гдје пјева пратеће вокале извођачима као што су Парни ваљак, Прљаво казалиште и други.

Почетак успеха

Један од најзаслужнијих људи за њену музичку каријеру је покојни Дино Дворник, који јој је према њеним ријечима врло много помогао. Док је пјевушила уз радио у једном бутику у коме је радила, на вратима се појавио Дино Дворник, који је тада био велика хрватска звијезда. Дино је тада угасио радио и рекао јој да сад отпјева то исто без пратње. Био је врло импресиониран оним што је чуо и сутрадан је одмах са Нином обишао неколико дискографских кућа по Загребу.

Касније је имала свој први већи наступ на Croviziji, гдје је побиједила са пјесмом „Остављам те“, у сарадњи са Рајком Дујмићем, Јесенком Хоуром и својим првим менаџером Данијелом Колетићем. Убрзо након тога потписује свој први професионални уговор са издавачком кућом Croatia Records и 1995. објављује свој први вијенац Године нестварне. Тонски сниматељ на албуму били су Тихомир Борошак и Дејан Пармак, а извршни продуцент је био Денис Цурман, док је материјал миксован и сниман у студију Нострадамус. Албум је врло добро прошао код публике, међутим Нина први већи успјех бележи у дуету са пјевачицом Емилијом Кокић и пјесмом „Ја сам влак“.

Успјех и даља каријера

Након тога следи вријеме Нинине успјешне музичке каријере, која долази на врхунац објављивањем албума Personality из 1997, за издавачку кућу Zg Zoe Music. Албум је најпродаванији у годинама 1997. и 1998, а Нина са њим осваја два Порина, и то за најбољу женску вокалну инмтерпреетацију и за најбољи албум поп и забавне музике. Такође обрада песме I'm so excited од америчког R&B састава The Pointer Sisters, јој доноси и инострани успјех.

Након тога, 1999. објављује албум Unique, на којем се налази 13 композиција од којих се двије појављују у двије верзије, Woman in love у обичној и ремикс и „По добру ти ме памти“ у вокалној и инструменталној.

Синглом Нек ти буде као мени, Нина најављује свој четврти албум под називом Нина, који излази 2000, под ознаком Croatie Records. Материјал на албуму се састоји од дванаест пјесама и њихови аутори су Дарко Јурановић (продуцент албума), Ивана Хусар, Сандра Сагена, Брешковић Brothers, Baby Dooks, Мирослав Лесић, Александра Ковач, Соња Ковач, Предраг Мартињак, Миро Видовић, Нино Млинац, Fresh Jay и Нина Бадрић. Уз ову екипу на снимању, које је обављено у загребачком студију Morris, учествовали су и бројни други музичари. Албум Нина доноси и други сингл „Ако кажеш да ме не волиш“, за који је снимљен и видео-спот. 2003. објављује компилацију Collection и студијски албум Љубав. Албум Љубав садржи тринаест пјесама, од којих су две објављене као синглови, Чаробно јутро (изведена на такмичењу Дора) и За добре и лоше дане. Материјал је снимљен у загребачком студију Morris, а на њему је опет судјеловала бројна група музичара.


Великим солистичким концертом који је одржан 14. фебруара 2005. (Валентиново) у Дому спортова у Загребу, Нина је обиљежила врхунац своје музичке каријере. Концерт је био и хуманитарног карактера с којим је Нина подржала акцију УНИЦЕФ-а за збрињавање напуштене дјеце. Посебно за ову прилику Нина је припремила своје старе хитове у новом аранжману, које су обрадили Анте Гело и Дарко Јурановић. Концерт је сниман и исте године излази уживо албум на двоструком ЦД-у, Љубав за љубав - Live, којег објављује издавачка кућа Aquarius Records. Материјал се састојао од 23 пјесме, које су покриле читаву дотадашњу Нинину музичку каријеру.

Нина Бадрић на Евровизији 2012. године

У новембру 2007, излази њен седми студијски албум симболичног назива 07. Пошто је њен задњи албум Љубав напунио врхове свих Топ листи, истим путем је кренуо и 07, када је, одмах по објављивању, пуштан по свим радио-станицама. Албум је припремала у лондонским музичким студијима.


Албум отвара пјесма „Краљ живота мога“, коју у дуету изводи са ромском дивом Љиљаном Петровић - Buttler. Материјал садржи још један дует, којег Нина изводи са Montellom Jordanom у пјесми „Не дам те ником“. Албум је стварала више од две године, а на њему су учествовали бројни велики музичари.


Фестивали

  • 1993. Дора, Опатија - Остављам те
  • 1994. Дора, Опатија - Године нестварне
  • 1995. Дора, Опатија - Одлазиш заувијек
  • 1995. Задар - Ја сам влак
  • 1996. Сплит - Ја за љубав нећу молити
  • 1997. Хрватски радијски фестивал - Буди ту, победничка песма
  • 1998. Сплит - Још и сад
  • 2001. Мелодије хрватског Јадрана, Сплит - Помилуј јубав моју, трећа награда публике
  • 2002. Мелодије хрватстког Јадрана, Сплит - Не дај ми да одем, трећа награда стручног жирија
  • 2003. Дора, Опатија - Чаробно јутро
  • 2004. Хрватски радијски фестивал - Ти си мене (дует са Дином Мерлином)
  • 2006. Руњићеве вечери - Ча је живот венго фантажија
  • 2008. Хрватски радијски фестивал - Краљ живота мог (дует са Љиљаном Батлер), победничка песма
  • 2009. Хрватски радијски фестивал - Не могу ти рећи шта је туга (дует са Хари Мата Харијем), победничка песма
  • 2012. Дора, Опатија / Евросонг - Небо (није се пласирала у финале)

Спотови

Спот Година Режисер
Наш божић 1994
Да ли икада 1995
Требам те 1997
Буди ту 1997
I`m So Excited 1997
Ако одеш ти 1997
Ја за љубав нећу молити 1997
Још и сад 1999
Такви као ти 2003 Suzana Ćurić
Моја љубав 2003 Suzana Ćurić
За добре и лоше дане 2003 Denis Wolfart
Ти не знаш како је 2003
Ти си мене 2004 Suzana Ćurić
Додири од стакла 2007 Дарко Дриновац
Да се опет теби вратим 2007 Дарко Дриновац
Имати па немати 2007 Дарко Дриновац
Music 2007
Не могу ти речи шта је туга 2009
Моје очи пуне љубави 2010 Дарко Дриновац
Сањам да смо скупа ми 2012 Дарко Дриновац
Небо 2012 Дарко Дриновац
Dan D 2014 Дарко Дриновац
Вјетрењаче 2014 Марко Совиљ
Више смо од пријатеља 2014 Дарко Дриновац
Лозинка за рај 2015 Дарко Дриновац
Дани и године 2016 Дарко Дриновац
Љубав за тебе 2016 Дарко Дриновац
Врати ме 2017 Дарио Радусин
Мијења се вријеме 2017 Дарио Радусин
Рекао си 2018 Сандра Михаљевић, Игор Ивановић
Волим Те,Волим 2019 Дарио Радусин
Ратујем с тугом 2020 Дарко Дриновац

Референце

Спољашње везе