Арханђел Гаврило — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ispravio sam gresku
ознаке: враћена измена Визуелно уређивање мобилна измена мобилно веб-уређивање
м Враћене измене корисника 46.114.147.226 (разговор) на последњу измену корисника NemanjaMi
ознака: враћање
Ред 3: Ред 3:
'''Гаврил''', '''Габријел''' или '''Џибрил''' ({{јез-хеб|גַּבְרִיאֵל}} - „снага Божја“) у [[Аврамске религије|Аврамским религијама]] означава слугу и гласника ([[анђео|анђела]]) [[Бог|Божјег]] који има дужност да саопштава људима Божје одлуке.
'''Гаврил''', '''Габријел''' или '''Џибрил''' ({{јез-хеб|גַּבְרִיאֵל}} - „снага Божја“) у [[Аврамске религије|Аврамским религијама]] означава слугу и гласника ([[анђео|анђела]]) [[Бог|Божјег]] који има дужност да саопштава људима Божје одлуке.


Према [[Библија|Библији]] је Гаврило Божји гласник послан Данилу, Захарији и Марији. [[Хришћани]] и [[муслимани]] верују да је он прорекао рођење [[Јован Крститељ|Јована Крститеља]] и [[Исус]]а. A Srbi su najjaci rekao mi deda.
Према [[Библија|Библији]] је Гаврило Божји гласник послан Данилу, Захарији и Марији. [[Хришћани]] и [[муслимани]] верују да је он прорекао рођење [[Јован Крститељ|Јована Крститеља]] и [[Исус]]а.


== Хришћанско виђење ==
== Хришћанско виђење ==

Верзија на датум 12. децембар 2020. у 22:59

Гаврило, „анђео златне косе“, руска икона из 12. века.

Гаврил, Габријел или Џибрил (хебр. גַּבְרִיאֵל - „снага Божја“) у Аврамским религијама означава слугу и гласника (анђела) Божјег који има дужност да саопштава људима Божје одлуке.

Према Библији је Гаврило Божји гласник послан Данилу, Захарији и Марији. Хришћани и муслимани верују да је он прорекао рођење Јована Крститеља и Исуса.

Хришћанско виђење

Према Новом завету, Гаврило је првосвештенику Захарији јавио о рођењу Јована Крститеља, и сам је о себи рекао: "Ја сам Гаврил што стојим пред Богом" (Лк 1, 19). Такође је саопштио радосну вест Марији да ће родити Исуса Христа и тај празник се слави као Благовести. Неки тврде да је Гаврил јавио и Јоакиму и Ани о рођењу Дjеве Марије, и да је он поучавао Мојсија у пустињи, како да напише књигу Постања.[1]

Према хришћанском учењу, он је један од седам великих анђела (арханђела или серафима) који стоје најближе Богу. На православним иконама се приказује са упаљеним фењером у десној и огледалом од јасписа у левој руци. Православна црква слави га 26. марта по јулијанском, а 8. априла по грегоријанском календару.

Исламско виђење

Гаврило објављује Куран Мухамеду, персијска илустрација из 1307. год.

Џибрил (арап. جبريل) је исламски назив који одговара хришћанском називу за Гаврила. Џибрил се у исламској традицији често јавља посланицима, почевши од Адема, којег је тешио након његове грешке. Према веровању муслимана, Џибрил је пренео Куран Мухамеду у пећини Хири, на планини Џабал Нур. Сматра се једним од великих мелека (анђела).

Извори

  1. ^ Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.

Види још

Спољашње везе