Вељко Мићуновић — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 41: Ред 41:
=== Послератна каријера ===
=== Послератна каријера ===
[[Датотека:Prijem predstavnika UDBE kod maršala Tita, 1951.jpg|284п|мини|десно|Мићуновић, четврти слева, и руководство УДБЕ са [[Јосип Броз Тито|Титом]], у Београду [[1951]]. године]]
[[Датотека:Prijem predstavnika UDBE kod maršala Tita, 1951.jpg|284п|мини|десно|Мићуновић, четврти слева, и руководство УДБЕ са [[Јосип Броз Тито|Титом]], у Београду [[1951]]. године]]
[[Датотека:President John F. Kennedy with Ambassador of Yugoslavia, Veljko Mićunović.jpg|284п|мини|десно|Мићуновић, амбасадор СФРЈ у САД, са [[Џон Кенеди|Џоном Кенедијем]], у [[Вашингтон]]у [[1962]]. године]]
После ослобођења [[Југославија|Југославије]], Вељко је обављао многе одговорне државне и партијске функције. Био је:
После ослобођења [[Југославија|Југославије]], Вељко је обављао многе одговорне државне и партијске функције. Био је:
* министар унутрашњих послова у [[Извршно веће Скупштине СР Црне Горе|Влади]] [[Социјалистичка Република Црна Гора|Народне Републике Црне Горе]],
* министар унутрашњих послова у [[Извршно веће Скупштине СР Црне Горе|Влади]] [[Социјалистичка Република Црна Гора|Народне Републике Црне Горе]],

Верзија на датум 12. јул 2021. у 13:21

вељко мићуновић
Вељко Мићуновић
Лични подаци
Датум рођења(1916-01-16)16. јануар 1916.
Место рођењаВелестово, код Цетиња,  Краљевина Црна Гора
Датум смрти2. август 1982.(1982-08-02) (66 год.)
Место смртиБеоград, Социјалистичка Република Србија СР Србија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија СФР Југославија
Професијадипломата
Породица
СупружникБудислава Мићуновић
Деловање
Члан КПЈ од1934.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
19411945.
Чингенерал-потпуковник у резерви
Херој
Народни херој од27. новембра 1953.

Одликовања
Орден народног хероја Орден народног ослобођења Орден заслуга за народ са златним венцем
Орден братства и јединства са златним венцем Орден за храброст Партизанска споменица 1941.

Вељко Мићуновић (Велестово, код Цетиња, 16. јануар 1916Београд, 2. август 1982), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СФРЈ и СР Црне Горе и народни херој Југославије.

Биографија

Вељко је рођен 16. јануара 1916. године у селу Велестову, код Цетиња, као треће од четворо деце у породици Јована Мићуновића и Марице Мићуновић, рођене Вукотић. Његово детињство и школовање пратила је материјална оскудица, јер је рано остао без родитеља. Гимназију је завршио на Цетињу, где се 1932. године укључио у омладински револуционарни покрет. Године 1934. је постао члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) и секретар партијске ћелије Цетињске гимназије.

Као студент Правног факултета Универзитета у Београду, 1935. године био је учесник студентских демонстрација и члан Одбора уједињене студентске омладине, који је руководио револуционарним студентским покретом на Београдском универзитету. У периоду од 1940. до 1941. године по налогу КПЈ је био упућен на политички рад у Поморавље, где је радио на обнављању и учвршћивању партијских организација у Јагодини, Ћуприји, Параћину, Сењским рудницима, Алексинцу и другим местима.

Народноослободилачка борба

Вељко Мићуновић, у средини, са Николом Гажевићем и Бошком Ђуричковићем, слева на десно, марта 1944. године

У данима Тринаестојулског устанка, 1941. године Вељко је у био Црној Гори, где је радио на организовању народног отпора италијанском окупатору. Вршио је дужност политичког комесара Ловћенског партизанског одреда, од његовог оснивања до повлачења за Босну, када је, одлуком Централног комитета КПЈ, враћен у Црну Гору на илегални политички рад. И под изузетно тешким условима, када је окупатор завео страховит терор, Вељко је успешно обједињавао деловање илегалних група и партијских организација на повереном терену. Априла 1942. године изабран је за члана Покрајинског комитета КПЈ за Црну Гору и Боку.

Једна од значајнијих успелих акција илегалаца јесте учествовање из позадине с партизанским јединицама које су се враћале из Босне у познатој бици на Јаворку 1. и 2. маја 1943. године, када је непријатељ претрпео велике губитке. Убрзо је Вељко постао руководилац Политодјела Друге пролетерске ударне бригаде, с којом је учествовао у бици на Сутјесци јуна 1943. године, након чега, до краја те године, ратује у источној Босни, Санџаку, Србији и Црној Гори. Почетком 1944. године постављен је за начелника Одељења за заштиту народа (ОЗНА) за Црну Гору.

Послератна каријера

Мићуновић, четврти слева, и руководство УДБЕ са Титом, у Београду 1951. године
Мићуновић, амбасадор СФРЈ у САД, са Џоном Кенедијем, у Вашингтону 1962. године

После ослобођења Југославије, Вељко је обављао многе одговорне државне и партијске функције. Био је:

Два пута је био члан државне делегације на заседањима Организације уједињених нација1949. и 1951. године, а фебруара 1952. године прешао је у дипломатску службу, где је обављао функције:

Као југословенски амбасадор у Совјетском Савезу, у два маха и то у време када су односи између ове две земље били врло неповољни, Вељко Мићуновић је као човек са изузетном дипломатском вештином, успео да у таквим околностима енергично заступати интересе своје земље, а ипак стекне личне симпатије и пријатељство тадашњих лидера Совјетског СавезаНиките Хрушчова и Леонида Брежњева.

Године 1971. је изабран за члана првог Председништва СФРЈ, у чијем је саставу био до маја 1974. године. Био је посланик Уставотворне скупштине ДФ Југославије 1945. године, а потом је биран за посланика Савезне скупштине у четири њена сазива. За члана Централног комитета Савеза комуниста Југославије биран је на три партијска конгреса — Шестом, Седмом и Осмом, а на Деветом конгресу је изабран за члана Сталног дела Конференције СКЈ. Био је члан Савета федерације и имао је чин резервног генерал-потпуковника ЈНА.

Последњих година живота, Вељко Мићуновић је, упркос тешкој болести — парализи, која му је одузела десну руку, припремио и објавио две књиге: „Московске године 1956/58.“ и „Московске године 1969/71.“, које су биле врло запажене и преведене на више страних језика. Његов брат Вукашин такође је био учесник Народноослободилачког рата, а касније активни друштвено-политички радник.

Био је у браку са Будиславом—Мишком Мићуновић, рођеном Дапчевић, са којом је имао сина и ћерку.

Умро је 2. августа 1982. године у Београду. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и великог броја страних и југословенских одликовања, међу којима су — Орден народног ослобођења, Орден заслуга за народ са златном звездом, Орден братства и јединства са златним венцем и Орден за храброст. Орденом народног хероја одликован је 27. новембра 1953. године.

Литература