Иксион — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Мења: tr:İksion
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
У [[грчка митологија|'''грчкој митологији''']]:
У [[грчка митологија|'''грчкој митологији''']]:


'''Иксион''' је био први човјек у историји који је пролио крв своје "родбине". Био је одговоран што је његов таст упао у јаму ужареног угља, неби ли избјегао плаћање невјесте.
'''Иксион''' је био први човјек у историји који је пролио крв своје "родбине". Био је одговоран што је његов таст упао у јаму ужареног угља, не би ли избјегао плаћање невјесте. Богови су ово сматрали великим гријехом и нијесу жељели да му опросте, али се [[Зевс]] смиловао на њега, јер се и сам понашао слично када је био заљубљен. [[Зевс]] је очистио Иксиона од гријеха, и чак га је довео на [[Олимп]].


Иксион је био незахвалан и хтио је да силује [[Хера|Херу]]. Зевс је прозрео његову намјеру, па је створио лажну Херу од облака, [[Нефела|Нефелу]]. Икцион је био пијан и није ништа схватио. Када га је [[Зевс]] ухватио на дјелу, наредио је [[Хермес]]у да га шиба док не понови ријечи: ''доброчинитељи заслужују поштовање''. Затим га је приковао за ватрени точак који је беспрекидно окретао на небу.
Кажњен је тако што треба да проведе вјечност разапет вртећи се на запаљеном колуту.

Нефела је родила Иксиону дијете Кентаура, који је постао отац осталим кентаурима.


== Литература ==
Роберт Гревс, ''Грчки митови'', Нолит-Јединство, 1987.


{{Клица-мит}}


[[Категорија:грчка митологија]]
[[Категорија:грчка митологија]]

Верзија на датум 9. јул 2009. у 14:18

У грчкој митологији:

Иксион је био први човјек у историји који је пролио крв своје "родбине". Био је одговоран што је његов таст упао у јаму ужареног угља, не би ли избјегао плаћање невјесте. Богови су ово сматрали великим гријехом и нијесу жељели да му опросте, али се Зевс смиловао на њега, јер се и сам понашао слично када је био заљубљен. Зевс је очистио Иксиона од гријеха, и чак га је довео на Олимп.

Иксион је био незахвалан и хтио је да силује Херу. Зевс је прозрео његову намјеру, па је створио лажну Херу од облака, Нефелу. Икцион је био пијан и није ништа схватио. Када га је Зевс ухватио на дјелу, наредио је Хермесу да га шиба док не понови ријечи: доброчинитељи заслужују поштовање. Затим га је приковао за ватрени точак који је беспрекидно окретао на небу.

Нефела је родила Иксиону дијете Кентаура, који је постао отац осталим кентаурима.


Литература

Роберт Гревс, Грчки митови, Нолит-Јединство, 1987.