Оса (инсект) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м +an
м Бот Додаје: sh:Ose
Ред 56: Ред 56:
[[pt:Vespidae]]
[[pt:Vespidae]]
[[ru:Осы бумажные]]
[[ru:Осы бумажные]]
[[sh:Ose]]
[[sv:Vespidae]]
[[sv:Vespidae]]

Верзија на датум 11. август 2009. у 19:08

Оса
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Натпородица:
Породица:
Vespidae

Оса је назив инсеката из истоимене породице (лат. Vespidae) у реду опнокрилаца.

Опис

Тело јој је витко и глатко са два пара прозирних крила. Црно-жуте је боје. Усни органи су јој прилагођени за грижење и лизање. На задњем делу тела има отровну жаоку, коју, као и други сродници, може да увуче.

Размножавање

Од сажваканог дрвета и материја сличних папиру, гради гнездо-осињак које има више саћа, а споља је обавијено лиснатим омотачем. Оплођена женка која презими, у пролеће оснива осињак и гради га под земљом или на заклоњеном месту, у којем се прво развијају радилице. Ларве храни сажваканим инсектима. У касно лето појаве се мужјаци који у свадбеном лету оплођују женке, а сами са радилицама изумиру са доласком зиме. Оплођена женка презимљује у заклону под каменом или маховином. Чест је и веома распрострањен инсект.

Исхрана

Одрасле осе се хране медом или цветним соком.

Одрасле животиње хране се готово искључиво нектаром и другим слатким биљним соковима, док ларве хране кашом сажваканих кукаца или других животињских беланчевина. Обичне осе у потрази за властитом храном често нађу колаче или друге слатке људске намирнице, и тада их се тешко можете отарасити.

Жаока и убод

За разлику од пчеле оса има другачију жаоку којом може убости и неколико пута. Жаока осе је потпуно глатка попут игле. Убод осе може бити болан, а због веће количине испуштеног отрова могу се јавити алергијске реакције.

Литература

  • Животињско царство: албум-бојанка за 250 сличица; аутор текста Еуген Драгановић; Београд (2004)

Спољашње везе