Јаси (Мађарска) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 22: Ред 22:


==Извори==
==Извори==
[http://www1.freeweb.hu/garabonczias/dolgozatok/jaszok.shtml Papp Ildikó Katalin: Јаси] на мађарском
*[http://www1.freeweb.hu/garabonczias/dolgozatok/jaszok.shtml Papp Ildikó Katalin: Јаси] на мађарском


[[Категорија:Сармати]]
[[Категорија:Сармати]]

Верзија на датум 1. октобар 2009. у 02:33

Црква у Јасберењу
Мапа Јазигије у Мађарској
Јас-Нађкун-Солнок у Мађарској

Јаси или Јази (мађ. Jászok), су етничка подгрупа Мађара која живи у Мађарској. Источно Иранског су порекла која припада групи Осета и у прошлости су говорили јашким дијалектом осетског језика. Данас говоре мађарски, мада је очувана свест о јашком пореклу.

Географија

Јаси живе у регији Јасшаг (мађ. Jászság), која је у северозападном делу жупаније Јас-Нађкун-Солнок. Културно и политичко средиште је град Јасберењ (мађ. Jászberény),

Историја

Јаси су били номадско племе које се населило у Краљевини Мађарској у 13. веку. Дошли су заједно са Куманима бежећи заједно од Монгола и Татара. Примио их је мађарски краљ Бела IV, надајући се да ће му помоћи око одбране Мађарске од Монгола. Међутим убрзо су се односи погоршали и већи део припадника Кумана и Јаса су напустили тадашњу Мађарску. После пораза Монгола и њиховог напуштања Европе, један део Јаса се вратио и населио у данашњу регију велика северне равнице, која обухвата и данашњу жупанију Јас-Нађкун-Солнок.

У почетку су се бавили сточарством, са собом су донели доста напредног знања у вези сточарства за то доба. Као спомен на то је остала, између осталог, и реч која се сада у мађарском језику користи за јасле (интересантно, и на Српском језику) Јасол (Jászól). Али током следећа два века Јаси су се потпуно асимилирали у Мађарско становништво, језик им је нестао, једино што су сачували то је јашки идентитет и регионалну аутономију све до 1876. године. Велики број насеља у централној Мађарској и данас носи назив по Јасима: Јасберењ (Jászberény), Јасароксалаш (Jászárokszállás) Јасфењсару (Jászfényszaru) и тако даље.

Види још

Извори