Зупче — разлика између измена

Координате: 42° 53′ 46″ С; 20° 46′ 04″ И / 42.8961° С; 20.7678° И / 42.8961; 20.7678
С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 17: Ред 17:
}}
}}


'''Зупче''' је село које се налази на крајњем југу општине [[Општина Зубин Поток|Зубин Поток]]. Граничи се са суседним селима [[Доње Вараге]], [[Јагњеница]] и [[Прелез]] која су настањена етничко српским становништвом, и [[Чабра]] и [[Кошутово]] насељена [[Албанци|албанским]]. Има око 200 кућа. Становници се углавном баве пољопривредом. До бомбардовања 1999. године већи део становништва је радио у већим фабрикама попут Трепче у [[Звечан]]у, али од тада комбинат Трепча не ради тако да је велики део становништва остао без посла. Иначе ту су најбројније три фамилије: Касаловићи, Радојевићи и Вучинићи.
'''Зупче''' је село које се налази на крајњем истоку општине [[Општина Зубин Поток|Зубин Поток]]. Атар насеља се налази на територији катастарске општине Зупче површине 1.013 ha. Историјски и географски припада [[Ибарски Колашин|Ибарском Колашину]].Насеље је крајње колашинско село низ [[Ибар]]. Иако није улазило у састав колашинске кнежине, оно се помиње у Девичком катастигу као село у Колашину. Насеље је на пространим речним терасама при изласку Ибра из Варашког теснаца. Село се дели на засеоке (махале) које носе углавном имена по породицама које у њима живе: Радиће, Радојевиће, Вучиниће, Касаловиће и Кокорак. Зупче је старо насеље, у Зупчанској реци су очуване зидине неког старијег насеља, поред којих су били остаци старе цркве коју је локално становништво обновило 1938. године. Због повољног положаја у долини поред Ибра ово село је једно са највћим бројем становника у општини Зубин Поток. Граничи се са суседним селима [[Доње Вараге]], [[Јагњеница]] и [[Прелез]] која су настањена етнички српским становништвом, и [[Чабра]] и [[Кошутово]] насељена [[Албанци|албанским]]. Има око 200 кућа. Становници се углавном баве пољопривредом. До бомбардовања 1999. године већи део становништва је радио у већим фабрикама попут Трепче у [[Звечан]]у, али од тада комбинат Трепча не ради тако да је велики део становништва остао без посла. Иначе ту су најбројније три фамилије: Касаловићи, Радојевићи и Вучинићи.


==Историја==
==Историја==
Ред 27: Ред 27:
Иако је [[Косовска Митровица]] на свега 12 километара од села, пут је знатно дужи, јер је немогуће проћи кроз албанска села Кошутово и [[Жабаре]], због сталних напада и каменовања албанских екстремиста. Зато се до Митровице иде путем који је принудно направљен до [[Звечан|Звечана]], преко веома високих успона, тако да је у зимским месецима кретање изузетно отежано.
Иако је [[Косовска Митровица]] на свега 12 километара од села, пут је знатно дужи, јер је немогуће проћи кроз албанска села Кошутово и [[Жабаре]], због сталних напада и каменовања албанских екстремиста. Зато се до Митровице иде путем који је принудно направљен до [[Звечан|Звечана]], преко веома високих успона, тако да је у зимским месецима кретање изузетно отежано.


{{клица-село-СР}}


==Демографија==

Насеље има [[Срби|српску]] етничку већину.

Број становника на пописима:

* [[Попис становништва 1948. у ФНРЈ |попис становништва 1948. године]]: 437
* [[Попис становништва 1953. у ФНРЈ |попис становништва 1953. године]]: 500
* [[Попис становништва 1961. у ФНРЈ |попис становништва 1961. године]]: 518
* [[Попис становништва 1971. у СФРЈ |попис становништва 1971. године]]: 507
* [[Попис становништва 1981. у СФРЈ |попис становништва 1981. године]]: 542
* [[Попис становништва 1991. у Србији |попис становништва 1991. године]]: 532

{{Општина Зубин Поток}}


[[Категорија:Насељена места на Косову и Метохији]]
[[Категорија:Насељена места на Косову и Метохији]]
[[Категорија:Српске енклаве на Косову и Метохији]]
[[Категорија:Српске енклаве на Косову и Метохији]]

[[Категорија:Општина Зубин Поток]]


[[fr:Zupče]]
[[fr:Zupče]]

Верзија на датум 6. октобар 2009. у 02:24

Зупче
Административни подаци
ДржаваСрбија
Аутономна покрајинаКосово и Метохија
Управни округКосовскомитровачки
ОпштинаЗубин Поток
УНМИКЗубин Поток
Географске карактеристике
Координате42° 53′ 46″ С; 20° 46′ 04″ И / 42.8961° С; 20.7678° И / 42.8961; 20.7678
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Апс. висина529 m
Зупче на карти Србије
Зупче
Зупче
Зупче на карти Србије

Зупче је село које се налази на крајњем истоку општине Зубин Поток. Атар насеља се налази на територији катастарске општине Зупче површине 1.013 ha. Историјски и географски припада Ибарском Колашину.Насеље је крајње колашинско село низ Ибар. Иако није улазило у састав колашинске кнежине, оно се помиње у Девичком катастигу као село у Колашину. Насеље је на пространим речним терасама при изласку Ибра из Варашког теснаца. Село се дели на засеоке (махале) које носе углавном имена по породицама које у њима живе: Радиће, Радојевиће, Вучиниће, Касаловиће и Кокорак. Зупче је старо насеље, у Зупчанској реци су очуване зидине неког старијег насеља, поред којих су били остаци старе цркве коју је локално становништво обновило 1938. године. Због повољног положаја у долини поред Ибра ово село је једно са највћим бројем становника у општини Зубин Поток. Граничи се са суседним селима Доње Вараге, Јагњеница и Прелез која су настањена етнички српским становништвом, и Чабра и Кошутово насељена албанским. Има око 200 кућа. Становници се углавном баве пољопривредом. До бомбардовања 1999. године већи део становништва је радио у већим фабрикама попут Трепче у Звечану, али од тада комбинат Трепча не ради тако да је велики део становништва остао без посла. Иначе ту су најбројније три фамилије: Касаловићи, Радојевићи и Вучинићи.

Историја

Историјски гледано ове фамилије воде порекло из Црне Горе, али се не може тачно прецизирати место порекла. Препоставља се да се овде прва настанила фамилија Касаловић, негде после велике сеобе народа под вођством Арсенија III Чарнојевића (Црнојевића). У почетку је становништво живело у вишим деловима, а касније су се настанили у нижем брежуљкастом пределу где су и данас. За време Другог светског рата Зупче је стално било на удару Балиста, па је био присутан и велики егзодус становништва.

Изрешетана табла на улазу у село

Пуно полемике око овог села било је 17. марта 2004. године после великог погрома српског становништва на Косову и Метохији. Као узрок немилих сцена, наводи се наводно дављење албанске деце из села Чабра у реци Ибар, који су наводно бежали испред српске деце. Међутим каснијом анализом дошло се до сазнања да је насиље спремано дуже времена и да није био уследило након спонтаног окупљања Албанског народа у Косовској Митровици. Та чињеница може довести у питање и евентуални злочин у селу Чабра. Оно што је сигурно и поуздано тачно да је река Ибар тог дана била невероватно велика, односно да је пуштена брана Газиводе, тако да би и случајан пад у реку био фаталан.

Иако је Косовска Митровица на свега 12 километара од села, пут је знатно дужи, јер је немогуће проћи кроз албанска села Кошутово и Жабаре, због сталних напада и каменовања албанских екстремиста. Зато се до Митровице иде путем који је принудно направљен до Звечана, преко веома високих успона, тако да је у зимским месецима кретање изузетно отежано.


Демографија

Насеље има српску етничку већину.

Број становника на пописима: