Видовданска трка Брчко — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Dodavanje datuma u šablone za održavanje
Ред 16: Ред 16:
[[Категорија:Атлетика]]
[[Категорија:Атлетика]]
[[Категорија:Спорт у Босни и Херцеговини]]
[[Категорија:Спорт у Босни и Херцеговини]]

[[de:Vidovdan-Lauf]]

Верзија на датум 7. децембар 2009. у 00:35

Видовданска трка Брчко је улична атлетска трка која се традиционално од 1996. године одржава у Брчком. Почела је као првенство БиХ, а од 2001. је добила међународни карактер и налази се годишњем календару трка Свјетске атлетске федерације (IAAF), Европске атлетске асоцијације (ЕАА) и Светске федерације трка и маратона (AIMS). Ова спортска манифестација претставља највећи спортски догађај у Босни и Херцеговини[тражи се извор], и одржава се сваке године 28. јуна, на Видовдан. IAAF је Видовданску трку 2009. године, поред Прашког и Атинског маратона, једину из овог дијела свијета уврстио у неформалну свјетску лигу и ставио ју у свој календар великих спортских манифестација од глобалног значаја.(www.iaaf.org).

Поводом свог јубилеја - 10. годишњице, добила и посебну пригодну поштанску марку.

Трке се одржавају у више категорија, и то цицибани 100 m, затим неколико школских категорија а дужина стазе је зависно од узраста од 200 до 1.000 m, затим у јуниорским категоријама на 5.000 m и у сениорским категоријама на 10 километара. Стаза трке је кружна. Један круг износи 920 m и 28 cm, и трчи се непуних 11 кругова. Висинска разлика између највише и најниже тачке на стази је 180 cm.

На стази у Брчком постављено је неколико националних рекорда, међу којима и званични рекорди БиХ на 10 km на путу (Лусија Кимани и Ђуро Коџо). Најуспешнији такмичар односно најбољи резултат од такмичара из Србије у мушкој конкуренцији има Мирко Петровић из АК "Ужице". Оливера Јевтић, којој је пошло за руком да три пута победи на видовданској трци, поставила је 2008. године рекорд стазе са временом од 32:04, што је у том моменту био један од бољих светских резултата. Рекорд у мушкој конкуренцији држи атлетичар из Кеније Исак Мачарија, у времену 28:38, постављен 2008. године.

Спољашње везе