Битка код Корупедија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: vi:Trận Corupedium
м Бот Мења: de:Schlacht bei Kurupedion
Ред 11: Ред 11:
[[cs:Bitva u Kúrúpedia]]
[[cs:Bitva u Kúrúpedia]]
[[da:Slaget ved Korupedion]]
[[da:Slaget ved Korupedion]]
[[de:Schlacht von Kurupedion]]
[[de:Schlacht bei Kurupedion]]
[[el:Μάχη του Κουροπεδίου]]
[[el:Μάχη του Κουροπεδίου]]
[[en:Battle of Corupedium]]
[[en:Battle of Corupedium]]

Верзија на датум 14. јануар 2010. у 14:11

Битка код Корупедија је последња битка у рату Дијадоса, сукцесора Александра Великог. Битка је вођена 281. пне између војски Лизимаха и Селеука I Никатора.

Лизимах је владао Тракијом и деловима западне Турске још од битке код Ипсуса. Мало пре овога је стекао пуну контролу над Македонијом. Селеук је владао источном Турском, Сиријом, Либаном, Израелом, Ираком и Ираном. Селеук I je 281. пне прешао Таурус и сукобио се са Лизимахом код Корупедије. Мало је познато о бици, осим да су се двоје вођа сукобили и директно, Лизимах је побеђен у борби, и остао је мртав на бојном пољу. Селеук је једно време владао уједињеним источним и западним царством сматрајући себе краљем Македоније.

Када је прешао Дарданеле са намером да оствари право на престо на европској страни га је сачекао и убио Птоломеј Керун и после тога се склонио у Лизимахију. Истичући се као Лизимахов осветник, успео је 280. године пне да га војска прогласи за краља. Селеук је своје царство оставио сину Антиоху, кога је још за живота увео у државничке послове. Пошто није могао да се супротстави Антиоху, који је био на истоку у горњим сатрапијама, ударио је на Антигона Гонату, и потукавши га, кренуо је у Македонију.

Селеукова смрт је означила крај борбе око Александровог наслеђа.