Аероснимање — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: is:Loftmyndun
м Бот Додаје: fi:Ilmavalokuvaus
Ред 23: Ред 23:
[[es:Fotografía#Aplicaciones científicas]]
[[es:Fotografía#Aplicaciones científicas]]
[[et:Aerofoto]]
[[et:Aerofoto]]
[[fi:Ilmavalokuvaus]]
[[fr:Photographie aérienne]]
[[fr:Photographie aérienne]]
[[he:צילום אוויר]]
[[he:צילום אוויר]]

Верзија на датум 30. јануар 2010. у 20:02

Пример аероснимка

Фотографисање из ваздуха или аероснимање је снимање камером, фотографија из ваздухоплова, авиона, хеликоптера, балона, ракете, змаја, скајдајвера и сличних возила. На овај начин снимљене фотографије називају се и аероснимци.

Овај вид снимања први пут је применио француски фотограф Надар (франц. Nadar) 1858. године користећи као летелицу балон. У Првом светском рату аероснимање се први пут користило у војне сврхе. Аероснимање у војне сврхе данас често обављају беспилотне летелице (Предатор, итд). Вероватно најпознатији инцидент око снимања се десио изнад Совјетског Савеза 1.маја 1960. када је унутар совјетског зрачног простора снимање вршио пилот У-2 летелице Гери Поуерс, који је био притоме и оборен код града Свердловска. Снимање је вршио са Кодак камером велике ресолуције.

Аероснимање се примењује за потребе картографије (нарочито фотограметрије), просторног планирања, археологије, филмске продукције, проучавање природе, шпијунаже, комерцијалне рекламе и друго. Аероснимци су често укључени у ГИС.

Види још