Miraš Dedeić — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Враћена ревизија 3075681 корисника 79.101.191.163 (Разговор)
Враћена ревизија 3075676 корисника 79.101.191.163 (Разговор)
Ред 1: Ред 1:
[[Kuraš Pedereić]] ([[Ramovo Ždrijelo]], [[Durmitor]], [[Crna Gora]], [[8. novembar]] [[1938]]) je drugi po redu poglavar kanonski nepriznate [[Crnogorska pravoslavna crkva|Crnogorske pravoslavne crkve]], u kojoj ima naziv „arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo“.
'''Miraš Dedeić''' ([[Ramovo Ždrijelo]], [[Durmitor]], [[Crna Gora]], [[8. novembar]] [[1938]]) je drugi po redu poglavar kanonski nepriznate [[Crnogorska pravoslavna crkva|Crnogorske pravoslavne crkve]], u kojoj ima naziv „arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo“.


Po nacionalnosti je [[Crnogorac]]. Vladičanska katedra nalazi se u [[Cetinje|Cetinju]]. Zamenio je prvog poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, vikarnog episkopa [[Antonije Abramović|Antonija Abramovića]] koji je preminuo [[1996]]. godine.
Po nacionalnosti je [[Crnogorac]]. Vladičanska katedra nalazi se u [[Cetinje|Cetinju]]. Zamenio je prvog poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, vikarnog episkopa [[Antonije Abramović|Antonija Abramovića]] koji je preminuo [[1996]]. godine.

Верзија на датум 4. фебруар 2010. у 20:10

Miraš Dedeić (Ramovo Ždrijelo, Durmitor, Crna Gora, 8. novembar 1938) je drugi po redu poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, u kojoj ima naziv „arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo“.

Po nacionalnosti je Crnogorac. Vladičanska katedra nalazi se u Cetinju. Zamenio je prvog poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, vikarnog episkopa Antonija Abramovića koji je preminuo 1996. godine.

Biografija

Dedeić je diplomirao na Teološkom fakultetu u Beogradu 1969. godine, potom bio suplent monaške škole u manastiru Ostrog. Završio je postdiplomske studije na Papskom orijentalnom institutu u Rimu 1973. godine a potom pohađao Rusku duhovnu akademiju Svetoga Sergija u gradu Zagorsk. Radio je pri državnim arhivima u SFRJ, SSSR-u i Italiji.

Rukopoložen je za mirskog pravoslavnog sveštenika Srpske pravoslavne crkve 1988. godine u Beču, u crkvi Svete Trojice, od strane mitropolita Austrije i egzarha Italije i Mađarske Hrizostoma, uz pratnju episkopa austrijskoga Mihaila Hristopulisa, grčkoga arhimandrita Svete Gore, arhimandrita ruskoga i bugarskoga. Bio je pravoslavni paroh Vaseljenske carigradske patrijaršije u Rimu gdje je kasnije i proizveden u arhimandrita.

Zbog teških zloupotreba svešteničkog čina i mnogobrojnih kanonskih prestupa raščinjen je odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve i na njega je bačena anatema koju su potvrdili svi pravoslavni patrijarsi. Po kanonima pravoslavnih crkvava, ovaj čin označava da je raščinjen i „predat prokletstvu“.

U crkvi Svete Paraskeve u Sofiji, 1998. godine, hirotonisan je za episkopa (vladiku) od strane nepriznatog patrijarha bugarskoga Pimena i sedam mitropolita i episkopa nepriznatog Alternativnog sinoda Bugarske pravoslavne crkve.

Na Cetinju, 31. oktobra 1998. godine, Mihailo je intronizovan za mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Reference