Држава Словенаца, Хрвата и Срба — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 29: Ред 29:




[[Категорија:Држава СХС]]
[[Категорија:Држава СХС| ]]
[[Категорија:Историја Југославије]]
[[Категорија:Историја Југославије]]
[[Категорија:Бивше државе]]
[[Категорија:Бивше државе]]

Верзија на датум 4. фебруар 2010. у 20:52

Застава Државе СХС

Држава Словенаца, Хрвата и Срба била је краткотрајна држава која је настала након распада Аустро-Угарске на крају Првог светског рата, и сачињавали cy је јужнословенски делови монархије. Ова држава трајала је мало више од месец дана (од 29. октобра до 1. децембра 1918.) и усађена је у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Државу Словенаца, Хрвата и Срба је у току њеног краткотрајног постојања на међународном пољу званично признала једино Краљевина Србија.

Историја

Ова држава је основана након одлуке хрватског Сабора да прекине све државно-правне везе с Аустријом и Угарском, а први јој је орган био Народно вијеће СХС, основано у Загребу 29. октобра 1918. на челу са словенским политичарем Антоном Корошцем. Његови потпредседници су били Светозар Прибићевић и др Анте Павелић (зубар из Загреба, којег не треба мешати с будућим вођом усташког покрета).

Држава се номинално састојала од делова бивше Аустро-Угарске у којима су већину сачињавали Словенци, Хрвати и Срби. Ти су делови били:

Народно вијеће је планирало у нову државу укључити и подручја тзв. Јужне Угарске - Бачку, Банат и Барању - али су се тамошњи српски политичари прикључили Српском народном одбору у Новом Саду и прогласили прикључење Војводине Краљевини Србији, а 24. новембра 1918. је скупштина у Руми прогласила прикључење Сријема - дотада формално у саставу Славоније, односно Хрватске - Србији.

Проблеми

У међувремену се испоставило како Народно вијеће нема ресурсе успоставити ефикасну власт на подручјима под својом номиналном контролом. По селима су харале банде тзв. зеленог кадра, а по градовима бесњеле демонстрације и разни покушаји бољшевичке револуције.

Много озбиљнију опасност по нову државу је представљала чињеница да није међународно призната, што су покушале искористити неке суседне државе како би се територијално прошириле на њену штету. У томе је највише успеха имала Краљевина Италија, која је након потапања бојног брода Вирибус Унитис (само два дана након примопредаје флоте Народном Вијећу СХС - 31. октобра 1918.) и практичке неутрализације бивше аустро-угарске флоте у Пули, искористила слабост нове државе и без већег отпора окупирала Истру, Ријеку, Трст, Словенско приморје и велике делове Далмације - територије које су јој имале припасти по лондонском уговору као награда за ступање у рат на страни Антанте.

Истовремено су избили оружани сукоби с аустријским трупама које су настојале преузети власт у Марибору и другим деловима Словеније, док су мађарске снаге слично покушале учинити у Прекомурју и Међмурју.

Народно вијеће је врло брзо схватило да једину алтернативу комадању земље и анархији представља њено што брже уједињење са Србијом, која је из рата изашла као победник на страни Антанте. У складу с тим је у Београд послана делегација која је спровела формално уједињење Државе СХС и Краљевине Србије у нову државу под називом Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, 1. децембра 1918.

Види још