Захи Хавас — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Мења: arz:زاهى حواس
м Додавање категорије Рођени 1947. (уз помоћ HotCat)
Ред 25: Ред 25:
[[Категорија:Египћани]]
[[Категорија:Египћани]]
[[Категорија:Египтологија]]
[[Категорија:Египтологија]]
[[Категорија:Рођени 1947.]]


[[ar:زاهي حواس]]
[[ar:زاهي حواس]]

Верзија на датум 23. март 2010. у 21:17

др. Захи Хавас даје аутограме (авг. 2003)

Др Захи Хавас (арап. زاهى حواس) (рођен у Дамијети, Египат, 28. маја 1947.) је светски познати археолог и најпознатији живи египтолог. Последњих неколико година је привукао значајну светску медијску пажњу честим појављивањима у телевизијским документарним емисијама посвећеним старој египатској цивилизацији.

Тренутно је генерални секретар Високог савета за старине Египта. Пре тога је био директор платоа Гизе, а такође је истраживао археолошка налазишта у делти Нила, Либијској пустињи и у Горњем и Доњем Египту.

Хавас тренутно предводи покрет за повратак најпознатијих предмета Старог Египта, као што је камен из Розете, у Египат из колекција широм света где се тренутно налазе. Његови покушаји су за сада ограничени на споредне предмете и мање музеје, док су кључни предмети и даље ван домашаја прекривена велом ћутања бивших колонијалних сила.

Он је такође гласан противник теорије о античким астронаутима и сличних идеја о претходним цивилизацијама. У његовим емисијама на Дискавери и Хистори каналу он упорно и стрпљиво објашњава да су Египћани саградили египатске пирамиде, доказује да су их зидали слободни људи, а не робови и нуди доказе који руше многе заблуде од којих је већина настала од енглеских египтолога са краја 19. и почетка 20. века.

Тренутно је ангажован на отварању музеја Имхотепа.

Познате изјаве

  • Верујем да је до сада пронађено свега 30 одсто египатских споменика, а да 70 одсто још увек лежи закопано испод земље. Никад не знате какве тајне песак скрива.
  • Када откријете мумије, злато - то је добро за јавност. Међутим, то није никакав допринос историји. Откривајући гробнице градитеља пирамида ми реконструишемо историју.

Најпознатија његова изјава је дата у Каиру када је као генерални секретар Високог савета изјавио:

  • Ако Британија жели бити запамћена, ако жели обновити свој углед, треба добровољно да врати камен (из Розете), јер је то икона египатског идентитета

Спољашње везе