Радио телевизија Србије — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 62: Ред 62:




==Телевизија==
== Телевизијски садржаји ==
Од 2008. до 2011,РТС ће покренути 5 нових HD канала.Ови канали биће посвећени спорту,деци,вестима,култури(РТС Дигитал).Биће покренут и канал посвећен женам.

<center>
{| class="wikitable" style="font-size: 90%"
! Channel !! Notes
|-
| РТС1 || Прва српска телевизија,покренута августа 23.1958.Има националну фреквенцију.
|-
| РТС2 || Прва телевизија у боји у Србији,покренута 31.12.1971.Има националну фреквенцију.
|-
| RTS Digital || Прва српска дигитална телевизија,емитује се у РТС ДВБ-Т техници. Покренута новембра 26.2008.године.Доступна у Београду и Новом Саду .Широм Србије може се пратити путем [[IPTV]] телевизије.
|-
| RTS HD || Прва српска телевизија високе дефиниције(HD).Покренута 9.9.2009.Доступна је само у Београду.Широм Србије биће доступна када започне емитовање сигнала са Авалског торња.
|-
| РТС САТ || РТС сателитски програм покренут у касним 1990-им. Доступна широм Европе, Северне Америке и Аустралије.
|}
</center>

==РТС 1==
РТС 1 је национална телевизија Србије,која сваке године има највећу просечну гледаност.РТС 1 гледаоцима приказује политичке дебате и ток-шоуе,као и домаће и стране емисије.РТС има највећи број серија снимљених у Србији,од којих већина има велики успех међу гледаоцима([[Бела лађа]];[[Село гори а баба се чешља]];[[Рањени орао]] и др.).РТС 1 је почеом са емитовањем 23. августа 1958. године као део Телевизије Београд([[ТВБ]]).

==RTS 2==
РТС 2 фокусира се на културу и научни програм,а осим тога нуди и музички и спортски програм.Нажалост,број сати документарног и културног програма опада због скупштинских преноса.РТС 2 нема висок просечан број гледалаца,осим када се на њему не емитују специјалне скупштинске дебате или велики спортски догађаји.Од важних спортских догађаја које емитује РТС 2 убрајају се [[Премијер лига]],[[Лига шампиона]],[[Грен слем]] турнири.РТС 2 такође је емитовао и Летње олимпијке игре 2008. гоине у Пекингу.
Емитовање је почело31.децембра 1971,под именом ТВБ 2.РТС2 прва је југословенска телевизија у боји.

==RTS Digital(Канал културе и уметности)==
РТС Култура и уметност(познатији као РТС Дигитал) почео је са емитовањем у новембру 26.2008.године у [[ДВБ-Т]] формату.Канал емтује класичну и џез музику,као и балете и многобројне концерте.Емитује се и образовни програм.РТС Дигитал је "видљив" у Београду и Новом Саду.Широм Србије га је могуће пратити путем [[IPTV]] и кабловске телевизије.Експериментално емитовање је започело 2005. године.

===РТС HD===
РТС Хд је прва српска телевизија која емитује у високој дефиницији(HD).Експериментални програм је са емитовњем започео 9.9.2009 у 9 чсова емитовањем квалификационом утакмицом [[ФИФА Светског купа]] између Србије и Француске.Канал је експериментлног типа и нема утврђену програмску шему.

===РТС САТ===
РТС САТ је РТС-ов сателитски програм намењен зa српску дијаспору.Емитује најбоље од РТС 1 и РТС 2.Видљив у Европи,Северној Aмерици и Аустралији.

===РТС Интернет===
У складу са прописима [[ЕБУ]г-а РТС емитује свој РТС САТ програм и Радио Београд преко интернета


=== Информативни програм ===
=== Информативни програм ===

Верзија на датум 27. март 2010. у 09:45

Радио телевизија Србије
ТипНационална медијска кућа
Земља Србија
ДоступностСрбија, Црна Гора, БиХ
Датум покретања24. март 1929. (Радио Београд)
23. август 1958. (ТВ Београд)
Веб-сајтwww.rts.rs m.rts.rs

Радио телевизија Србије (РТC) је национална медијска кућа у Србији, под данашњим именом основана 1. јануара 1992. године.

Крајем 2005. године РТС почиње трансформацију у медијски јавни сервис Србије. Поновним увођењем претплате (укинута 2001) и ослобађањем од буџетског финансирања, стварају се кључни услови за њену трансформацију.

РТС је пуноправан члан Европске радиодифузне уније.

Кратак преглед настанка РТБ

Стари знак ПГП РТБ
Први телоп ТВБ

Прво емитовање радијског програма у Србији везује се за фебруар 1924, када је по први пут у Београду пуштен радијски сигнал који је био емитован са предајника у Раковици. Након пет година, 24. марта 1929, Радио Београд почиње са редовним емитовањем свог програма из зграде Српске Академије Наука. Касније се јавља и Краткоталасна станица Београд, која је емитовала из зграде тадашњег Министарства Шума и Руда (сада Министарство спољних послова). Други светски рат ће прекинути емитовање државног радио-програма у Београду. За време рата, у Београду ради немачка радио станица, која је давала и програм на српском језику. Наставак садашњег Радио Београда је уследио после ослобођења, 10. новембра 1944. Тај дан је уједно и дан РТБ, који је преузела и РТС.

Прва професионална демонстрација телевизијске технике на тлу Србије везује се за презентацију холандске фирме Филипс, која је у Београду, између 9. и 19 септембра 1938., представила основни систем ТВ преноса. 1956 била је организована демонстрација телевизије поводом 100 годишњице рођења Николе Тесле. Пробни програм београдске телевизије уследиће након две године. 23. августа 1958. ТВБ започиње емитовање свог првог програма - Дневника у 20 сати. Од 29. новембраа 1958 почиње заједнички експериментални програм југословенских телевизијских станица. Ширење ТВБ обухватиће оснивање два нова програма: Другог, као првог колор-програма на овим просторима (рачунајући простор бивше Југославије), који је лансиран 31. децембра 1971, и Трећег канала, омладинског канала, који је са радом почео 1. јула 1989 и трајао до 1. маја 2006.

Сателитски програм Радио-телевизије Србије је започео своје емитовање 14. маја 1991. Телетекст је уведен марта 1994, а прва Интернет презентација стартовала је за време бомбардовања Србије 1999. године.

Радио-телевизија Србије (РТС) законски је, дакле, уређена 1. јануара 1992. Тада су је сачињавале Радио-телевизија Београд (РТБ), Радио-телевизија Нови Сад (РТНС) и Радио-телевизија Приштина (РТП).

До тада је званично функционисала само Радио-телевизија Београд (РТБ). Данашње уређење РТС предвиђа постојање имена Радио Београд и Телевизија Београд, што није случај са земљама у окружењу, тј. некадашњим републикама СФРЈ. Тако је, на пример, Телевизија Загреб постала Хрватска телевизија, а РТЗ је преименована у ХРТ. Доласком Кфора на подручје Косова и Метохије, РТП бива преузета и преформулисана у нови медиј.

РТС емитује телевизијски програм у укупном дневном обиму од 96 часова. Радијски програми РТС емитују 96 часова програма дневно, а суботом и недељом по 108 часова. Учешће програма из сопствене продукције у укупном телевизијском емитовању је, на Првом програму 95%, на Другом 90%, на Трећем 58% (до укидања Трећег канала, 1. маја 2006.), на Сателитском 96%, а у радијском емитовању 98,8%.

Радијски програм РТС се емитује преко УКТ ФМ мреже предајника и репетитора на 17 локација. Први програм Радија Београд се емитује на средњим таласима, преко мреже предајника на 11 локација. ЕТВ емитује ТВ програм РТС преко мреже предајника на 12 локација и мреже репетитора на 238 локација. Радио и ТВ програми РТС се дистрибуирају преко мреже микроталасних РР веза (44 хопа) која повезује 14 емисионих локација. У систем контрибутивних веза повезано је 16 локалних дописничких центара, од којих је први отворен у Крагујевцу.

РТС одскора поседује и лиценцу за сертификацију кабловских дистрибутивних и тзв. заједничких антенских система.

Продукциони центри РТС

РТС (мислећи, при том, на ТВ Београд и Радио Београд) се налази на више локација у Београду. Телевизија је смештена у два велика ТВ-центра - у центру града (комплекс зграда у Таковској 10 и Абердаревој 1 и 1а) и у Кошутњаку (у Кнеза Вишеслава 88, надомак Филмског града). Ту је и један мањи ТВ-центар, заправо историографски посматрано најважнији, на Београдском сајму. То је, дакле, прва зграда српске телевизије и ту се налази један омањи студио и канцеларије појединих редакција. Међутим, ТВБ има своје зграде (делове администрације, издавачка делатности и сл.) и на другим локацијама у граду. ТВ-центар у Абердаревој (некадашња зграда Авала филма) отворен је 1. октобра 1966, нова, тзв. плава зграда започета је 1989. а зграда у Таковској, подигнута током седамдесетих па оштећена током Петооктобаске револуције, реконструисана је и постепено усељавана током 2004. У овим зградама се данас налазе Дирекција, Центар Документације, редакције, студији, режије, техника, мастер, монтажне јединице, собе за преглед трака, Обезбеђење РТС, галерија РТС и др. Центар у Кошутњаку, као први ТВ дом, свечано је отворен 1980 и тамо су смештени: студији са пратећим објектима, режије, техника, линк, депои, магацини и др.

Продукциони центар Радија Београд налази се у Хиландарској 2. Ту су смештени редакције, студији, техника, библиотека и други садржаји.

РТС поседује више радијских и ТВ студија, четири РЕМ јединице за монтажу, шест БЕТА монтажа, пет дигиталних монтажа и једну offline монтажу. Продукција има 35 мобилних камера са 60 KW расвете. Преносна техника РТС поседује пет репортажних кола, девет пари линковских веза и пет мобилних екипа расвете. Возни парк обухвата 194 возила специјализоване или опште намене.

Студији Радио Телевизије Србије

РадиоТелевизија Србије располаже са шест опремљених телевизијских студија, од којих је један дигитални (за Дневник, кратке вести на сат времена, спортске најаве, најаве емисије Трезор и специјалне политичко-информативне емисије), један виртуелни (за дечије емисије, временску прогнозу и све садржаје који захтевају интерактивне садржаје и није им потребан стандардни сет сценографије - то се надокнађује компјутерски, путем хрома-кија) а један за колажне емисије, попут Јутарњег програма и Београдксе хронике.

Ова четири студија се, поред једног у изградњи (тренутно у финалној фази) налазе у ТВ-центру у Абердаревој. Два студија за политичке и забавне садржаје налазе се у Кошутњаку, док је један смештен у ТВ-центру на Сајму. Поред тога, ТВБ поседује и тонске студије, тј. студије за синхронизацију.

Остали подаци о продукцији и гледаности РТС

Датотека:Bolizivot.jpg
Сцена из серије Бољи живот, 1987-1991

Радним данима је, просечно по грађанину Србије, гледаност Првог програма PTC 104 минута, Другог програма 71 минут, а Трећег канала 96 минута. Гледаност расте у дане викенда и то: суботом Први програм PTC се гледа 108 минута, Други програм 80 минута; недељом се Први програм PTC гледа 117 минута, a Други програм 94 минута. (извор: СММРИ)

Радним данима, Први програм PTC-a гледа 3,7 милиона гледалаца, Други програм 800,000 гледалаца, а Трећи канал (до 1. маја 2006.) 1,8 милиона. Суботом Први програм PTC-a гледа 3,1 милион, Други програм 800,000, а Трећи канал (до 1. маја 2006.) 1,2 милиона гледалаца. Недељом Први програм гледа 4,3 милиона, Други програм 800,000 а Трећи канал (до 1. маја 2006.) 1,3 милиона гледалаца. (извор: СММРИ)

На дан 18.12.2003. године у РТС је 5,936 запослених, у сталном радном односу. На дан 10.2.2005. године у Радио Београду је 470 запослених и то: Радио Београд 1 210, Радио Београд 2 80 III програм 23, Драмски програм 17, Београд 202 60, Радио 101 24 и Програмске службе 56. Кадрови са високим школским образовањем учествују са 27% у структури запослених, са вишим 10%, а са средњим 50,5%.


Телевизија

Од 2008. до 2011,РТС ће покренути 5 нових HD канала.Ови канали биће посвећени спорту,деци,вестима,култури(РТС Дигитал).Биће покренут и канал посвећен женам.

Channel Notes
РТС1 Прва српска телевизија,покренута августа 23.1958.Има националну фреквенцију.
РТС2 Прва телевизија у боји у Србији,покренута 31.12.1971.Има националну фреквенцију.
RTS Digital Прва српска дигитална телевизија,емитује се у РТС ДВБ-Т техници. Покренута новембра 26.2008.године.Доступна у Београду и Новом Саду .Широм Србије може се пратити путем IPTV телевизије.
RTS HD Прва српска телевизија високе дефиниције(HD).Покренута 9.9.2009.Доступна је само у Београду.Широм Србије биће доступна када започне емитовање сигнала са Авалског торња.
РТС САТ РТС сателитски програм покренут у касним 1990-им. Доступна широм Европе, Северне Америке и Аустралије.

РТС 1

РТС 1 је национална телевизија Србије,која сваке године има највећу просечну гледаност.РТС 1 гледаоцима приказује политичке дебате и ток-шоуе,као и домаће и стране емисије.РТС има највећи број серија снимљених у Србији,од којих већина има велики успех међу гледаоцима(Бела лађа;Село гори а баба се чешља;Рањени орао и др.).РТС 1 је почеом са емитовањем 23. августа 1958. године као део Телевизије Београд(ТВБ).

RTS 2

РТС 2 фокусира се на културу и научни програм,а осим тога нуди и музички и спортски програм.Нажалост,број сати документарног и културног програма опада због скупштинских преноса.РТС 2 нема висок просечан број гледалаца,осим када се на њему не емитују специјалне скупштинске дебате или велики спортски догађаји.Од важних спортских догађаја које емитује РТС 2 убрајају се Премијер лига,Лига шампиона,Грен слем турнири.РТС 2 такође је емитовао и Летње олимпијке игре 2008. гоине у Пекингу. Емитовање је почело31.децембра 1971,под именом ТВБ 2.РТС2 прва је југословенска телевизија у боји.

RTS Digital(Канал културе и уметности)

РТС Култура и уметност(познатији као РТС Дигитал) почео је са емитовањем у новембру 26.2008.године у ДВБ-Т формату.Канал емтује класичну и џез музику,као и балете и многобројне концерте.Емитује се и образовни програм.РТС Дигитал је "видљив" у Београду и Новом Саду.Широм Србије га је могуће пратити путем IPTV и кабловске телевизије.Експериментално емитовање је започело 2005. године.

РТС HD

РТС Хд је прва српска телевизија која емитује у високој дефиницији(HD).Експериментални програм је са емитовњем започео 9.9.2009 у 9 чсова емитовањем квалификационом утакмицом ФИФА Светског купа између Србије и Француске.Канал је експериментлног типа и нема утврђену програмску шему.

РТС САТ

РТС САТ је РТС-ов сателитски програм намењен зa српску дијаспору.Емитује најбоље од РТС 1 и РТС 2.Видљив у Европи,Северној Aмерици и Аустралији.

РТС Интернет

У складу са прописима [[ЕБУ]г-а РТС емитује свој РТС САТ програм и Радио Београд преко интернета

Информативни програм

  • ТВ Дневник (у 12:00, 19:30 и 00:00)
  • Вести
  • Шта радите, бре?
  • Око магазин
  • Интервју
  • Упитник
  • Да, можда, не
  • Јутарњи програм
  • Ово је Србија
  • Београдска хроника

Серијски програм

Домаће серије које се тренутно приказују (август–септембар 2009):

Стране серије које се тренутно приказују (август–септембар 2009):

Музичка продукција РТС

На националном нивоу, ова институција датира од 1937. године. Музичка продукција РТС обухвата следеће сегменте: Симфонијски оркестар, Хор, Дечји хор, Дечји хор Колибри, Џез оркестар, Народни оркестар и Народни ансамбл. Циљ постојања овог сегмента РТС је прикупљање грађе из како националне тако и интернационалне, жанровски веома различите музике. Од 1950. постоји и Нототека која садржи око 30000 музичких дела најразличитијих жанрова. Концертна делатност, снимање музике за потребе програма РТС, издавачка делатност, сарадња са еминентним уметницима из целог света само су део послова којима се бави ова институција у оквиру РТС. Тренутно броји око 250 професионалних музичара.

Културно-историјски значај РТС

Реклама за РТС као јавни сервис

За све ове године, у Радију Београд снимљено је и архивирано преко 4,000 радио драма за одрасле и око 1,000 радио драма за децу чиме је овај жанр постао нераскидиви део културног наслеђа српског народа.

Дискографска продукција ПГП-РТС је произвела 150 милиона плоча, преко 200 милиона аудио-касета и хиљаде сати музике различитих жанрова. Звучни архив или фонотека ПГП-а представља, са преко 15,000 наслова, културно благо непроцењиве вредности.

Центар документације РТС-а у својим депоима и магацинима располаже са 650,000 филмских записа, 40,000 вудео записа, 550,000 фотографија и слајдова, 4 милиона страница текстуалних записа и 15,000 фоно записа.

Редакција за историографију РТС-а свакодневно својим гледаоцима, у оквиру емисије Трезор, доноси програме из историје ТВБ - укомпоноване тако да одговарају актуелним културно-политичким догађајима, а пратећи иностране токове одскора се на тржишту могу наћи и најпопуларнији серијски играни програми на VHS и DVD. Филмови које су ТВБ и РТС снимале у копродукцији са другим продуцентским фирмама одавно су присутни на тржишту и изван територије Србије.

Види још

Спољашње везе