Његушко поље — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м након консултације са корисником
Ред 14: Ред 14:
==Литература==
==Литература==
* Родић Д. и Павловић М. (1994): ''Географија Југославије 1'', Савремена администрација, Београд
* Родић Д. и Павловић М. (1994): ''Географија Југославије 1'', Савремена администрација, Београд
{{Крашка поља}}



[[Категорија:Крашка поља у Црној Гори|Његуш]]
[[Категорија:Крашка поља у Црној Гори|Његуш]]

Верзија на датум 31. март 2010. у 21:59

Његушко поље је крашко поље у Црној Гори, а име је добило по племену Његуши, која је га и данас настањује. Налази се испод масива Ловћена, 4,5 km источно од Котора, односно 10 km сјеверозападно од Цетиња. Као и сва крашка поља и Његушко поље је „плодна оаза“ у односу на камениту околину. Због велике количине падавина током године ово поље је познато и по великим поплавама.

Поље је са свих страна обрубљено планинама. На сјеверу су Татињак 1.349 m и Буковица 1.254 m, на истоку Голо Брдо 1.274 m, а на југу и југозападу се диже Ловћен (Вељи Врх 1.310 m, Језерски Врх 1.660 m, Штировник 1.753 m). Љегушко поље је приближно елиптичног облика, пружа се од запада-југозапада према истоку-сјевероистоку. Дугачко је 25 km, а широко 0,5 до 0,8 km. Лежи на надморској висини 880–940 m и заузима површину од 3'27 km².

По ободу поља има неколико извора. Они и атмосферске падавине снабдијевају га водом, а одводњавање се врши кроз један велики понор. Дно поља је равно, покривено врло плодном црвеницом и цијело је обрађено. Привредно средиште је варошица Његуши. Због велике плодности густо је насељено. Највеће насеље су Ераковићи, затим Дуги До , а на странама су два насеља: Раичевићи и Врба. Средином поља пролази пут Котор-Цетиње.

Види још

Литература

  • Родић Д. и Павловић М. (1994): Географија Југославије 1, Савремена администрација, Београд