Фризенхаузен — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 16: Ред 16:
[[de:Friesenhausen]]
[[de:Friesenhausen]]
[[tr:Friesenhausen]]
[[tr:Friesenhausen]]
[[Медија:име_медија_фајла.mp3]]

Верзија на датум 25. април 2010. у 17:20

Фризенхаузен (нем. Friesenhausen) је мјесто у општини Аидхаузен у округу Хасберге у њемачкој савезној држави Баварској, у којем живи 350 становника.[тражи се извор]

Године 824. великаш Фризо је манастиру у Фулди поклонио землјиште у околини Фризенхаузена. Ради се о првом писменом помињању мјеста, иако се сматра да његова историја започиње много раније. У периоду од 1521. до 1940. мјестом је владало најмање 7 племићких породица.

Најинтересантнији споменик малог села је дворац, који је данас приватно имање. Поред тога постоји мала католиочка црква, као и већа протестантска црква. До половине 20. вијека постојале су и две школе, од којих је једна била католичка, а друга протестантска. Пре холокауста, у Фризенхаузену је постојала релативно бројна група Јевреја која је имала сопствену синагогу и ритуалну бању (микву).

Фризенхаузен је познат по аматерским позоришним представама, које се сваке године одржавају од јануара до фебруара. Између осталог, постоји удружење аматерског позоришта и фудбалски клуб.

Спољашње везе