Светско квиз првенство — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 15: Ред 15:
У Србији je 06. јуна по први пут одржано Светско квиз првенство. Тестирање се одржало у [[Земун]]у у О.Ш. "Мајка Југовића", а најуспешнији такмичар на њему био је Омер Екић из Крушевца који је имао 94 тачна одговора (од 210 колико је максимално, јер најаслабије урађена област се не урачунава у пласман).
У Србији je 06. јуна по први пут одржано Светско квиз првенство. Тестирање се одржало у [[Земун]]у у О.Ш. "Мајка Југовића", а најуспешнији такмичар на њему био је Омер Екић из Крушевца који је имао 94 тачна одговора (од 210 колико је максимално, јер најаслабије урађена област се не урачунава у пласман).


У Суботу 5. јуна 2010. године у О.Ш. "Ђура Јакишић" у [[Перлез]]у биће одржано 8. по реду Светско квиз првенство.
У Суботу 5. јуна 2010. године у О.Ш. "Ђура Јакшић" у [[Перлез]]у биће одржано 8. по реду Светско квиз првенство.


==Листа досадашњих победника==
==Листа досадашњих победника==

Верзија на датум 5. мај 2010. у 16:27

Светски шампионат у квиз такмичењу (World Quizzing Championship ), представља појединачно такмичење које организује Међународна квиз организација у чијем оквиру се налазе разне квиз организације које се разликују од државе до државе. То надметање у квиз знању одржава се годишње почев од 2003. године, сваке године, са тенденцијом пораста и учешћа све већег броја такмичара из различитих држава.

Тренутни шампион је Британац Мајкл Бајтвеј који је титулу првака света преузео од Патрика Гибсона из Ирске (Гибсон је четврти којем је пошло за руком да освоји милион фунти у британској верзији квиза Желите ли да постанете милионер?), који је победио у надметању одржаном 2007. године, узевши титулу од Кевина Ашмана који је био победник претходне три године.

Прво надметање одржано је 2003. године на стадиону Вила Парк у Бирмингему- Енглеска. На њему је учествовало 50 квизомана који су радили тест знања из опште културе. Победник је тада био Олав Бјортомт. Следеће, 2004. године такмичење је одржано у пет држава истовремено (Енглеска, укључујући и Ирску, затим Белгија у којој су учествовали у Холандски квизомани, Естонија, Индија и Малезија) и на њему је узело учешћа преко 300 квиз такмичара. Такмичари су радили тест од осам страна на којима се налазило по 30 питања на свакој страни из осам области (музика, филм, историја, живот, медији, наука, спорт и свет).

07. јуна 2008. године, одржан је још један шампионат у међународном квиз надметању. Такмичење се одржавало на више од тридесет локација широм света. Такмичење је први пут одржано у Аустралији, Филипинима, Канади, Кини, Бангладешу и Литванији. Нови светски шампион је Британац Марк Бидвеј, који је титулу преузео од Ирца Патрика Гибсона који је ове године заузео четврто место, док је троструки шампион Кевин Ашман био четврти.

Вицешамион 2008. био је Белгијанац Рони Свигерс, док је најбоље пласирана жена у квиз надметању на светском нивоу била Хрватица Дорјана Широла која је заузела десето место.

Шесто по реду Светско квиз првенство одржано је 06. јуна 2009. године у 24 државе света на 44 локације. Победник овогодишњег надметања је успешни енглески квиз играч Кевин Ашман са освојених 177 бодова. Друго место као и прошле године заузео је Белгијанац Рони Свигерс који је имао 174 бода.

Светски шампионат у квиз такмичењу у Србији

У Србији je 06. јуна по први пут одржано Светско квиз првенство. Тестирање се одржало у Земуну у О.Ш. "Мајка Југовића", а најуспешнији такмичар на њему био је Омер Екић из Крушевца који је имао 94 тачна одговора (од 210 колико је максимално, јер најаслабије урађена област се не урачунава у пласман).

У Суботу 5. јуна 2010. године у О.Ш. "Ђура Јакшић" у Перлезу биће одржано 8. по реду Светско квиз првенство.

Листа досадашњих победника

  • 2003-Олав Бјортомт- Енглеска
  • 2004-Кевин Ашман- Енглеска
  • 2005-Кевин Ашман- Енглеска
  • 2006-Кевин Ашман- Енглеска
  • 2007-Патрик Гибсон- Ирска
  • 2008-Марк Бидвеј- Енглеска
  • 2009-Кевин Ашман- Енглеска

Спољашње везе