Цезар (титула) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м је променио име чланку Καῖσαρ у Цезар (титула)
мНема описа измене
Ред 19: Ред 19:
== Види још ==
== Види још ==
*[[Византијске титуле]]
*[[Византијске титуле]]

== Спољашње везе ==
*[http://istorijska-biblioteka.wikidot.com/art:kesar-u-srednjovekovnoj-srbiji Историјска библиотека: ''Кесар у средњовековној Србији'']


__БЕЗСАДРЖАЈА__
__БЕЗСАДРЖАЈА__

Верзија на датум 25. јун 2010. у 12:36

Цезар (грч. καῖσαρ) је била једна од највиших византијских титула,која се користила још од римског доба.Церемонија уздизања појединца у ранг цезара,описана је у спису „О Церемонијама“,византијског писца и цара Константина Порфирогенита (913959),а њена званична инсигнија био је венац без крста.Ова титула коришћена је и у средњовековној Србији,у облику кесар или ћесар.

Титула цезара у Византији

Титула цезара је у првобитно коришћена за самог цара.Од времена цара Диоклецијана (284305),она се користи да означи младог цара и све до XI века,додељивана је,готово искључиво,уз неколико изузетака [а],царевим синовима.

Крајем XI века,почетком владавине цара Алексија I Комнина (10811118),значај титуле цезара је опао,увођењем титуле севастократора,која је,у хијарархијском смислу,била изнад ње.Касније се,по значају,помиње између титула севастократора и великог доместика,а од XIV века се титула цезара додељује углавном страним племићима околних држава,попут Влашке,Тесалије и Србије.

Напомене

  1. ^ Титуле цезара носили су у овом периоду:
    Варда, стриц цара Михајла III
    Варда Фока, отац цара Нићифора II
    Михајло, нећак цара Михајла IV
    Тервел, од Јустинијана II

Литература

Види још

Спољашње везе