Mekteb — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Mekteb''' ({{jez-ar|Mekteb}} - [[osnovna škola]]<ref name="Vujaklija">Milan Vujaklija: Leksikon stranih reči i izraza Prosveta, Beograd (1966) str. 556</ref>), često u [[arapski jezik|arapskom jeziku]] zvan Kutab ({{jez-ar|Kuttab}}), je naziv za osnovnu školu kojoj je osnovna svrha da se đaci uče osnovama [[islam]]ske vjere, osnovama islamskog načina života i ponašanju u društvu, osnovama arapskog pisma (čitanje, pisanje i izgovor), osnovama gramatike arapskog jezika, te učenju (pravilnom iščitavanju) [[Kuran]]a.
'''Mekteb''' ({{jez-ar|Mekteb}} - [[osnovna škola]]<ref name="Vujaklija">[[Milan Vujaklija]]: Leksikon stranih reči i izraza Prosveta, Beograd (1966) str. 556</ref>), često u [[arapski jezik|arapskom jeziku]] zvan Kutab ({{jez-ar|Kuttab}}), je naziv za osnovnu školu kojoj je osnovna svrha da se đaci uče osnovama [[islam]]ske vjere, osnovama islamskog načina života i ponašanju u društvu, osnovama arapskog pisma (čitanje, pisanje i izgovor), osnovama gramatike arapskog jezika, te učenju (pravilnom iščitavanju) [[Kuran]]a.


== Bošnjački jezik ==
== Bošnjački jezik ==

Верзија на датум 12. јул 2010. у 18:02

Mekteb (арап. Mekteb - osnovna škola[1]), često u arapskom jeziku zvan Kutab (арап. Kuttab), je naziv za osnovnu školu kojoj je osnovna svrha da se đaci uče osnovama islamske vjere, osnovama islamskog načina života i ponašanju u društvu, osnovama arapskog pisma (čitanje, pisanje i izgovor), osnovama gramatike arapskog jezika, te učenju (pravilnom iščitavanju) Kurana.

Bošnjački jezik

Pojam mekteb u bošnjačkom jeziku predstavlja osnovnu islamsku versku školu, što je slučaj i u svim državama naseljenim većinskim arapskim stanovništvom. Na persijskom jeziku u Avganistanu ovaj pojam označava i osnovnu i srednju školu.

Islamska verska škola višeg nivoa od mekteba se zove medresa (srednja i viša škola), a visoka ili velika škola zove se mektebali[1].

Reference

  1. ^ а б Milan Vujaklija: Leksikon stranih reči i izraza Prosveta, Beograd (1966) str. 556

Vidi još

Spoljašnje veze