Нићифор Вријеније — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: la:Nicephorus Bryennius (Caesar)
м +Ситне допуне...
Ред 1: Ред 1:
:''За чланак о његовом истоименом претку, погледајте чланак [[Нићифор Вријеније Старији|Нићифор Вријеније]].''
'''Нићифор Вријеније''' ([[грчки језик|грч]]: Νικηφόρος Βρυέννιος, [[1062]] – [[1137]]) био је [[Византија|византијски]] војсковођа и историчар.
'''Нићифор Вријеније''' (''Млађи'') ({{јез-грч|Νικηφόρος Βρυέννιος}}, [[1064]]/[[1080]] – [[1137]]) је био [[Византијско царство|византијски]] [[племић]],војсковођа и [[историчар]],са краја [[XI век|XI]] и почетка [[XII век]]а.Био је син или унук узурпатора [[Нићифор Вријеније Старији|Нићифора Вријенија]] и супруг [[Ана Комнина|Ане Комнине]],а [[1118]].године је био истакнут за наследника трона,после смрти свог [[таст]]а [[Алексије I Комнин|Алексија Комнина]] ([[1080]][[1118]]).


== Живот ==
Истоимени деда или отац Нићифора Вријенија био је војсковођа који је неуспешно покушао да преотме престо цару [[Михајло VII Парапинак|Михаилу VII]]. Као штићеник цара [[Алексије I Комнин|Алексија I Комнина]], Вријеније је ожењен принцезом [[Ана Комнина|Аном Комнином]]. Цар Алексије му је дао титулу цезара и паниперсеваста. После Алексијеве смрти одбио је да учествује у завери против Алексијевог сина [[Јован II Комнин|Јована II]] у корист своје супруге која је желела да влада преко свог супруга. Верно је служио Јована II Комнина све до своје смрти [[1137]]. године.


Нићифор је рођен вероватно у [[Хадријанопољ]]у,или око [[1064]]. или око [[1080]].године<ref name="ODB">{{ODB}}</ref>.Тачна веза између њега и његовог имењака Нићифора Вријенија (''Старијег''),који је [[1077]].године подигао побуну и био проглашен за цара,није тачно утврђена,али се сматра да му је био или [[син]] или [[унук]]<ref name="ODB" />.
Саставио је историографско дело названо ''Грађа за историју'' ([[грчки језик|грч]]: Ὕλη Ἱστορίας или Ὕλη Ἱστοριῶν) у коме је изложио догађаје од доласка [[Исак I Комнин|Исака I Комнина]] на престо [[1057]]. до ступања на престо Алексија I Комнина [[1081]]. године.


Нићифор се око [[1097]].године оженио Аном Комнином,ћерком цара Алексија I,који је угушио побуну његовог претка.Као војсковођа,он је учествовао у походима које је покретао Алексије и око [[1111]].године му је додељена висока дворска титула [[Цезар (титула)|цезара]]<ref name="ODB" />,а носио је и титулу [[паниперсеваст]]а.После смрти цара Алексија [[1118]].године,одбио је да учествује у завери{{Напомена|Алексијева супруга [[Ирена Дукина]] и ћерка Ана Комнина су покушале да прогласе Нићифора за новог цара,уместо Алексијевог сина [[Јован II Комнин|Јована]],али у томе нису успеле.}} против Алексијевог сина [[Јован II Комнин|Јована II]] ([[1118]]—[[1143]]) у корист своје супруге која је желела да влада преко њега.
{{клица-историја}}
Нићифор је учествовао у Јовановом походу на [[Антиохија|Антиохију]] ([[1136]]/[[1137]]),након кога је преминуо у [[Цариград]]у ([[1136]]/[[1137]])<ref name="ODB" />.


После [[1118]].године,започео је писање свог историјског дела ''„Грађа за историју“'' ({{јез-грч|Ὕλη Ἱστορίας}} или {{јез-грч|Ὕλη Ἱστοριῶν}}),које је остало недовршено<ref name="ODB" />.Оно започиње владавином [[Исак I Комнин|Исака I Комнина]] ([[1057]]—[[1059]]),а нагло се прекида на дешавањима око [[1079]].Према речима [[историчар]]а [[Борислав Радојчић|Борислава Радојчића]] ''величајући породицу Комнина, он (Нићифор) ни једног тренутка не заборавља и род Вријенија, посебно свог деду{{Напомена|[[Борислав Радојчић|Радојчић]] заузима став да је однос између двојице Нићифора Вријенија био [[деда]]-[[унук]] и да је млађи Нићифор рођен [[1062]].године.}} Нићифора. Његовим акцијама посвећује нарочиту пажњу, запостављајући догађаје у којима овај није учествовао''<ref name="ВИНЈ III">{{ВИНЈ III}}</ref>.

== Напомена ==
{{Напомене}}

== Референце ==
{{списреф}}

== Литература ==
{{ODB}}

== Види још ==
*[[Нићифор Вријеније Старији]]
*[[Ана Комнина]]


{{DEFAULTSORT:Вријеније, Нићифор}}
{{DEFAULTSORT:Вријеније, Нићифор}}
__БЕЗСАДРЖАЈА__
[[Категорија:Рођени 1062.]]

[[Категорија:Умрли 1137.]]
[[Категорија:Византијски историчари]]
[[Категорија:Византијске војсковође]]
[[Категорија:Византијске војсковође]]
[[Категорија:Византијски историчари]]
[[Категорија:Византијски цезари]]
[[Категорија:Умрли 1137.]]


[[bg:Никифор Вриений]]
[[bg:Никифор Вриений]]

Верзија на датум 26. јул 2010. у 13:07

За чланак о његовом истоименом претку, погледајте чланак Нићифор Вријеније.

Нићифор Вријеније (Млађи) (грч. Νικηφόρος Βρυέννιος, 1064/10801137) је био византијски племић,војсковођа и историчар,са краја XI и почетка XII века.Био је син или унук узурпатора Нићифора Вријенија и супруг Ане Комнине1118.године је био истакнут за наследника трона,после смрти свог таста Алексија Комнина (10801118).

Живот

Нићифор је рођен вероватно у Хадријанопољу,или око 1064. или око 1080.године[1].Тачна веза између њега и његовог имењака Нићифора Вријенија (Старијег),који је 1077.године подигао побуну и био проглашен за цара,није тачно утврђена,али се сматра да му је био или син или унук[1].

Нићифор се око 1097.године оженио Аном Комнином,ћерком цара Алексија I,који је угушио побуну његовог претка.Као војсковођа,он је учествовао у походима које је покретао Алексије и око 1111.године му је додељена висока дворска титула цезара[1],а носио је и титулу паниперсеваста.После смрти цара Алексија 1118.године,одбио је да учествује у завери[а] против Алексијевог сина Јована II (11181143) у корист своје супруге која је желела да влада преко њега.

Нићифор је учествовао у Јовановом походу на Антиохију (1136/1137),након кога је преминуо у Цариграду (1136/1137)[1].

После 1118.године,започео је писање свог историјског дела „Грађа за историју“ (грч. Ὕλη Ἱστορίας или грч. Ὕλη Ἱστοριῶν),које је остало недовршено[1].Оно започиње владавином Исака I Комнина (10571059),а нагло се прекида на дешавањима око 1079.Према речима историчара Борислава Радојчића величајући породицу Комнина, он (Нићифор) ни једног тренутка не заборавља и род Вријенија, посебно свог деду[б] Нићифора. Његовим акцијама посвећује нарочиту пажњу, запостављајући догађаје у којима овај није учествовао[2].

Напомена

  1. ^ Алексијева супруга Ирена Дукина и ћерка Ана Комнина су покушале да прогласе Нићифора за новог цара,уместо Алексијевог сина Јована,али у томе нису успеле.
  2. ^ Радојчић заузима став да је однос између двојице Нићифора Вријенија био деда-унук и да је млађи Нићифор рођен 1062.године.

Референце

  1. ^ а б в г д Kazhdan, Alexander, ур. (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford and New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-504652-8. 
  2. ^ Шаблон:ВИНЈ III

Литература

Kazhdan, Alexander, ур. (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford and New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-504652-8. 

Види још