Скије — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: br:Ski
м Бот Додаје: az:Xizək
Ред 13: Ред 13:
[[Категорија:Спортска опрема]]
[[Категорија:Спортска опрема]]


[[az:Xizək]]
[[id:Ski]]
[[id:Ski]]
[[bg:Ски спорт]]
[[bg:Ски спорт]]

Верзија на датум 2. август 2010. у 22:56

Скије означавају пар краћих или дужих равних дасака које се различитим начинима причвршћују за ноге особе која их жели користити за клизање преко глатке површине, најчешће прекривене снегом. Скије се користе за сваки вид скијања на снегу или води, иако се исти израз користи и за било коју другу примену скија, које могу бити коришћене и на возилима, авионима и сл.

Врсте скија

Најпознатије су скије за алпске скијашке дисциплине. Те се скије крећу у распонима дужина од 1 до 2 метра, у зависности од дисциплине, узраста скијаша, висини скијаша и сл. Ширине скије се крећу измеђи 7-10 центиметара, а уобичајено је да су врхови и репови нешто шири од струка скије. Скије су дебљине око 1-2 центиметра. Материјал израде је традиоционално био дрво, али се развојем технологије данас примењују различити чвршћи материјали као што су карбон, кевлар и разни други композитни материјали. Рубници скија са доње су ради бољег пријањања за подлогу у завојима најчешће од тврдог метала, а сама подлога је прекривена материјалом на бази воска ради мањег трења са снежном површином. Са горње стране скије налазе се скијашки везови којима се причвршћује нога скијаша за скију. Скијаш користи посебну обућу која има с обе стране одговарајућу избочину на коју се вез учвршћује. На алпским скијама скијашево стопало је целом дужином чврсто приљубљено уз скију.

У нордијском скијању користе се скије које су битно уже и дуже од алпских скија. Разлика је и у скијашком везу, који у случају ових скија не причвршћује ногу скијаша целим стопалом чврсто за скију, већ је омогућено подизање пете док су прсти стално у додиру с скијом.

Скијаши који се баве скијашким скоковима користе врло дуге (редовно преко два и по метра) и нешто шире скије, а вез на њима такође омогућава подизање пете.

Приликом скијања на води користе се доста широке али кратке скије. Те скије скијаш најчешће користи бос, те је вез прилагођен босој нози и стога битно другачије дизајниран од везова за дисциплине на снегу.