Аутокефална црква — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{Радови у току}}
'''Аутокефална црква''' у [[Православље|православљу]] је самостална [[помјесна црква]], административно и канонски потпуно независна од других [[Помјесна црква|помјесних цркава]]. [[Аутокефалност]] не треба мијешати са [[Аутономна црква|црквеном аутономијом]].
'''Аутокефална црква''' у [[Православље|православљу]] је самостална [[помјесна црква]], административно и канонски потпуно независна од других [[Помјесна црква|помјесних цркава]]. [[Аутокефалност]] не треба мијешати са [[Аутономна црква|црквеном аутономијом]].


Ред 22: Ред 21:
# [[Америчка православна црква]].
# [[Америчка православна црква]].


Постоје такође православне аутономне цркве, које су потчињене некој аутокефалној цркви (нпр. Синајска православна црква је потчињена Јерусалимској православној цркви). Православна црква је организована у 15 аутокефалних и 6 аутономних цркава, и то представља особеност православља.


Постоје такође православне [[Аутономна црква|аутономне цркве]], које су потчињене некој аутокефалној цркви (нпр. [[Православна охридска архиепископија]] је потчињена [[Српска православна црква|Српској православној цркви]]). Јединствена [[Православна црква]] је организована у 15 аутокефалних и 6 [[Аутономна црква|аутономних цркава]], и то представља особеност [[Православље|православља]].
Статус аутономије разликује се од аутокефалности у томе што поглавар аутономне цркве након избора мора бити потврђен од стране поглавара једно од аутокефалне цркве.

== Аутокефалност и аутономност ==

Статус аутономије разликује се од [[аутокефалност]]и у томе што поглавар [[Аутономна црква|аутономне цркве]] након избора мора бити потврђен од стране поглавара надлежне аутокефалне цркве. Аутокефална црква има свој самостални помјесни или архијерејски сабор, и она је равна свим сестринским аутокефалним црквама. [[Аутономна црква]] такође има свој сабор, и њени [[епископ]]и улазе и у састав сабора киријархалне цркве. Епископи аутономне цркве самостално бирају свог поглавара, али њихов избор мора потврдити киријархални поглавар. Поглавар аутономне цркве прима [[Свето миро]] од киријархалног поглавара, и његово се име на молитвама спомиње друго, одмах након имена поглавара аутокефалне цркве.


== Види још ==
== Види још ==


* [[Аутокефалност]]
* [[Аутономна црква]]
* [[Аутономна црква]]
* [[Самоуправна црква]]
* [[Самоуправна црква]]
Ред 37: Ред 40:


[[Категорија:Православна црква]]
[[Категорија:Православна црква]]

[[bg:Автокефална църква]]
[[en:List of Orthodox Churches]]
[[ka:ავტოკეფალური მართლმადიდებელი ეკლესიები]]
[[ru:Автокефальная церковь]]

Верзија на датум 12. август 2010. у 14:01

Аутокефална црква у православљу је самостална помјесна црква, административно и канонски потпуно независна од других помјесних цркава. Аутокефалност не треба мијешати са црквеном аутономијом.

Прве аутокефалне цркве су се појавиле у процесу изолације између патријаршије и митрополија у провинцијама Византијског царства.

15 аутокефалних цркава

  1. Васељенска патријаршија;
  2. Александријска православна црква;
  3. Антиохијска православна црква;
  4. Јерусалимска православна црква;
  5. Руска православна црква;
  6. Грузијска православна црква;
  7. Српска православна црква;
  8. Румунска православна црква;
  9. Бугарска православна црква;
  10. Кипарска православна црква;
  11. Грчка православна црква;
  12. Албанска православна црква;
  13. Пољска православна црква;
  14. Чехословачка православна црква;
  15. Америчка православна црква.


Постоје такође православне аутономне цркве, које су потчињене некој аутокефалној цркви (нпр. Православна охридска архиепископија је потчињена Српској православној цркви). Јединствена Православна црква је организована у 15 аутокефалних и 6 аутономних цркава, и то представља особеност православља.

Аутокефалност и аутономност

Статус аутономије разликује се од аутокефалности у томе што поглавар аутономне цркве након избора мора бити потврђен од стране поглавара надлежне аутокефалне цркве. Аутокефална црква има свој самостални помјесни или архијерејски сабор, и она је равна свим сестринским аутокефалним црквама. Аутономна црква такође има свој сабор, и њени епископи улазе и у састав сабора киријархалне цркве. Епископи аутономне цркве самостално бирају свог поглавара, али њихов избор мора потврдити киријархални поглавар. Поглавар аутономне цркве прима Свето миро од киријархалног поглавара, и његово се име на молитвама спомиње друго, одмах након имена поглавара аутокефалне цркве.

Види још

Извори