Тамилски језик — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: ga:Tamailis
Нема описа измене
Ред 30: Ред 30:


==Карактеристике==
==Карактеристике==
Тамилски језик припада породици [[Дравидки језици|дравидских језика]]. То је један од најдревнијих језика у употреби данас, практично неизмењен последњих 2500 година. Страних речи има мало, углавном из [[хинди]] језика, [[Португалски језик|португалског]], [[Холандски језик|холандског]] и [[Енглески језик|енглеског]]. Неке од речи тамилског које су ушле у ширу употребу у свету су: манго и [[катамаран]] (கட்டு மரம், ''кату марам'' „повезане греде“).
Тамилски језик припада породици [[Дравидcки језици|дравидских језика]]. То је један од најдревнијих језика у употреби данас, практично неизмењен последњих 2500 година. Страних речи има мало, углавном из [[хинди]] језика, [[Португалски језик|португалског]], [[Холандски језик|холандског]] и [[Енглески језик|енглеског]]. Неке од речи тамилског које су ушле у ширу употребу у свету су: манго и [[катамаран]] (கட்டு மரம், ''кату марам'' „повезане греде“).


Пише се [[Фонетско писмо|фонетским]] [[Тамилско писмо|алфабетом]] изведеним из [[Брами писмо|брами]] писма. У писму постоји 12 самогласника и 18 сугласника. Од њих се може направити 216 комбинација. Са још једним специјалним симболом ('ஃ' ''ак''), укупан број карактера је 247.
Пише се [[Фонетско писмо|фонетским]] [[Тамилско писмо|алфабетом]] изведеним из [[Брами писмо|брами]] писма. У писму постоји 12 самогласника и 18 сугласника. Од њих се може направити 216 комбинација. Са још једним специјалним симболом ('ஃ' ''ак''), укупан број карактера је 247.

Верзија на датум 19. август 2010. у 17:59

Тамилски језик
தமிழ்
Говори се у: Индија, Шри Ланка, Сингапур, Малезија, Кенија
Укупно људи који говоре канада језик: 70-74 милиона
Језичка група:
Класификација:
Дравидски језици

 Јужнодравидски
  тамилски језик

Статус језика
Званични језик у: Индијска држава Тамил Наду, Сингапур, Шри Ланка, Малезија
Кодови и шифре тамилског језика
ISO 639-1 ta
ISO 639-2 tam
SIL TCV

Тамилски језик (தமிழ்) је језик народа Тамили, и један од језика Индије. Говори се у држави Тамил Наду и територији Пондишери, где има статус званичног језика. Такође је званични језик у Малезији, Шри Ланки и Сингапуру. Заједнице које говоре овим језиком постоје на Фиџију, у Индонезији, Бурми, Јужној Африци, на Маурицијусу и Реуниону, као и у Европи и Северној Америци.

Карактеристике

Тамилски језик припада породици дравидских језика. То је један од најдревнијих језика у употреби данас, практично неизмењен последњих 2500 година. Страних речи има мало, углавном из хинди језика, португалског, холандског и енглеског. Неке од речи тамилског које су ушле у ширу употребу у свету су: манго и катамаран (கட்டு மரம், кату марам „повезане греде“).

Пише се фонетским алфабетом изведеним из брами писма. У писму постоји 12 самогласника и 18 сугласника. Од њих се може направити 216 комбинација. Са још једним специјалним симболом ('ஃ' ак), укупан број карактера је 247.

Тамилски језик је аглутинативни језик, попут осталих дравидских језика. Суфикси могу творити нове речи, или означавати број, време, расположење итд.

Пример текста

Члан 1 Универзалне декларације о људским правима

மனிதப் பிறவியினர் சகலரும் சுதந்திரமாகவே 
பிறக்கின்றனர்; அவர்கள் மதிப்பிலும் உரிமைகளிலும் 
சமமானவர்கள். அவர்கள் நியாயத்தையும் 
மனசாட்சியையும் இயற்பண்பாகப் பெற்றவர்கள். 
அவர்கள் ஒருவருடனொருவர் சகோதர உணர்வுப் 
பாங்கில் நடந்துகொள்ளல் வேண்டும்.
Превод: Сва људска бића се рађају слободна и 
једнака по достојанству и правима. 
Обдарена су разумом и савешћу, и треба да се 
односе једна према другима у духу братства. 

Спољашње везе

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA