Птолемеј X Александар I — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: ko:프톨레마이오스 10세
м Бот Додаје: fi:Ptolemaios X
Ред 33: Ред 33:
[[ru:Птолемей X]]
[[ru:Птолемей X]]
[[sh:Ptolemej X Aleksandar I]]
[[sh:Ptolemej X Aleksandar I]]
[[fi:Ptolemaios X]]
[[sv:Ptolemaios X]]
[[sv:Ptolemaios X]]
[[zh:托勒密十世]]
[[zh:托勒密十世]]

Верзија на датум 21. август 2010. у 21:51

Птолемеј X Александар I, остаци бисте, која приказује краља са стилизованим уреом изнад чела, фараонским знамењем у облику кобре. Данас се чува у Лувру.

Птолемеј X Александар I (грч. Πτολεμαῖος Ἀλέξανδρος) био је краљ хеленистичког Египта из династије Птолемејида. Владао је у два наврата, први пут од 110. до 109. год. пре н. е, други пут од 107. до 88. год. пре н.е.

Био је син Птолемеја VIII Фискона и Клеопатре III. Његова прва владавина почела је 110. пре н.е. када је Клеопатра III свргнула свог старијег сина Птолемеја IX Латира. Клеопатра је тада довела на престо Птолемеја Александра како би могла да влада као доминантни савладар у односу на свог сина. Ипак, већ 109. Птолемеј IX се вратио на престо.

Птолемеј X Александар I је по други пут заузео престо 107. године пре н. е. поново на рачун брата Птолемеја Латира. Клеопатра III је опет била савладарка свог сина све док Птолемеј Александар није наредио њено погубљење 101. год. пре н. е. Тада је Птолемеј X Александар I узео за супругу своју братичину Беренику III, ћерку Птолемеја Латира.

Птолемеј X Александар I погинуо је у грађанском рату 88. год. пре н. е. када престола се поново докопао његов брат Птолемеј IX Латир.

Спољашње везе