Јужни повратник — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: ms:Garisan Jadi
Ред 19: Ред 19:
[[ar:مدار الجدي]]
[[ar:مدار الجدي]]
[[id:Garis balik selatan]]
[[id:Garis balik selatan]]
[[ms:Garisan Jadi]]
[[bg:Тропик на Козирога]]
[[bg:Тропик на Козирога]]
[[bo:ལྷོའི་ལྡོག་ཐིག]]
[[bo:ལྷོའི་ལྡོག་ཐིག]]

Верзија на датум 4. септембар 2010. у 15:56

Мапа света са означеним јужним повратником

Јужни повратник или јарчева обратница је једна од пет основних паралела које се означавају на мапи Земље. То је најјужнија паралела на којој се Сунце у подне појављује у зениту. Ова појава се дешава на дан зимске краткодневице, када је јужна хемисфера под највећим углом у односу на Сунце.

Јужни повратник се налази на 23° 26′ 22″ јужне географске ширине. Јужно од њега су подручја суптропске и јужне умерене климатске зоне. Њој одговара слична паралела на северној полулопти под именом северни повратник или ракова обратница. Простор између ове две паралеле је познат под називом тропско подручје.

Име јарчева потиче од чињеница да се Сунце у време зимске краткодневице, пре 2000 година, налазило у сазвежђу јарца (посматрано с Земље). Услед прецесије Земље, по савременим астрономским опажањима Сунце се у том тренутку налази у сазвежђу стрелца. Положај повратника се историјски мењао на сложен начин.

Када се говори о рекордима у обиласку Земље, у правилу се тражи да дужина пута не буде мања од дужине повратника, и да путања од старта до циља пресече све меридијане. Ова дужина је 36787,559 километара.

Види још