ФК Партизан — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 129: Ред 129:
{{ф играч|број= |име=[[Раденко Камберовић]]|нац=СРБ|поз=DF}} (''[[ФК Борац Чачак|Борац]]'')
{{ф играч|број= |име=[[Раденко Камберовић]]|нац=СРБ|поз=DF}} (''[[ФК Борац Чачак|Борац]]'')
{{Фт средина}}
{{Фт средина}}
{{ф играч|број= |име=[[Ronaldinho]]|нац=БРА|поз=FW}} (''[[ФК Борац Чачак|Борац]]'')
{{ф играч|број= |име=[[Ronaldinho]]|нац=БРА|поз=FW}} (''[[AC Milan]]'')
{{Фт крај}}
{{Фт крај}}



Верзија на датум 5. октобар 2010. у 14:05

ФК Партизан
Грб ФК Партизан
Пуно имеФудбалски клуб Партизан
Надимак„Црно-бели”,
„Парни ваљак”
Основан4. октобар 1945.
СтадионСтадион Партизана, Београд
(Капацитет:32.710)
ПредседникШаблон:ЗД СРБ Драган Ђурић
МенаџерШаблон:ЗД СРБ Александар Станојевић
ЛигаСуперлига Србије
2009/10.1.
Домаћа опрема
Гостујућа опрема
Трећа опрема

Фудбалски клуб Партизан је фудбалски клуб из Београда. Партизан је 22 пут био првак државе, а освајач је и 11 купова. Највећи успех Партизана у европским такмичењима је финале Купа европских шампиона против мадридског Реала. После распада Југославије, Партизан је први клуб из Србије који се пласирао у Лигу шампиона (укупно два пута) и који се пласирао у осмину финала Купа УЕФА.

Историја

Партизан је основан 4. октобра 1945, као део Југословенског спортског друштва, које данас броји 25 клубова у различитим спортовима, али је потпуно независан у погледу организације, управе, финансија, материјалних средстава и објеката. Клуб је у почетку формиран под окриљем Југословенске народне армије, а стадион Партизана је дуго носио име Стадион ЈНА. Почетком 1950их је постао независан од војске. Играчи Партизана, два дана по оснивању, 6. октобра, први пут су истрчали на терен. Победили су репрезентацију Земуна са 4:2 у саставу: Чулик, Чолић, Белеслин, Чајковски, Ђурђевић, Шваљек, Серес (Б. Михајловић), Атанацковић, Рупник, Божовић и Матекало, који је био и први стрелац (дао је два гола. Серес и Рупник по један). Тренер је био Глазер, касније и голман.

Прву међународну утакмицу је одиграо 6. децембра 1946. против ЦСКА из Москве. Тренутне боје Партизана су црна и бела, након плаве и бордо током првих 13 година.

Партизан је играо у финалу Купа европских шампиона 1966. против Реал Мадрида, након што је избацио Манчестер јунајтед у полуфиналу. Партизан је водио у једном тренутку са 1-0, али је на крају изгубио од Шпанаца са 2-1. Најузбудљивији меч Партизана је био против Селтика 1989. Прва утакмица је одиграна у Мостару, коју је Партизан добио са 2-1. Реванш је игран у Шкотској, а Селтик је победио 5-4. Партизан је постигао гол у последњем минуту и квалификовао се даље.

Датотека:Champions LeguePartizanReal.jpg
Партизан против Реал Мадрида 2003.

Неки од успеха Партизана у последњим годинама су појава у Лиги шампиона у сезони 2003/04. Након што је избацио Њукасл јунајтед у последњем кругу квалификација, Партизан је извучен у групу са Реал Мадридом, Портоом (победником Купа УЕФА и потоњим освајачем Лиге) и Олимпиком из Марсеља (потоњим финалистом Купа УЕФА). Партизан није изгубио код куће, и играо је 0-0 са Реал Мадридом, и 1-1 са Портом и Олимпиком. Он је први и за сада једини тим из Србије који се квалификовао у главни жреб елитног европског такмичења након што је клубовима из СР Југославије дозвољено да учествују у европским такмичењима.

Следеће сезоне Партизан се пласирао у најбољих 16 у Купу Уефа, одакле га је елиминисао ЦСКА из Москве, потоњи освајач такмичења. У сезони 2005/06 у у трећем колу квалификација за Лигу шампиона Партизан је избечен од стране словачке Артмедије након извођења једанаестераца, а у Купу УЕФА га је избацио израелски Макаби Петах Тиква, након победе Партизана у гостима од 2:0 и шокантног пораза на свом стадиону 2:5.

Партизан је 2007. избачен из Купа УЕФА, због нереда у првом мечу претквалификација против Зрињског у Мостару у којима су учествовали навијачи Партизана. Партизан је у тој утакмици победио 6:1, а у реваншу је славио 5:0. У домаћим такмичењима, Партизан је освојио дуплу круну.

Aвгуста 2010. године Партизан по други пут улази у Лигу шампиона бољим извођењем једанаестераца савладавши белгијског шампиона Андерлехт из Брисела. Жребом је стављен у групу Х заједно са Арсеналом, Шахтјором и Брагом.

Стадион

Датотека:Stadion Partizana Beograd.jpg
Стадион Партизана

Стадион Партизана је објекат са најдужом спортском традицијом у Југославији. Налази се на месту где је пре Другог светског рата било игралиште шампиона БСК-а - Београдског Спортског Клуба.

Непосредно по завршетку рата, започета је изградња новог стадиона баш на том месту. 9. октобра 1949. године је на њему одиграна прва утакмица између Југославија и Француске (1:1) у квалификацијама за Светско првенство 1950.

Стадион је од половине педесетих до 1987. коришћен као циљ годишњег фестивала званог „Дан младости“. Сваког 25. маја, „Штафета младости“ је предавана Јосипу Брозу Титу, председнику Југославије.

Стадион Партизана је у првом периоду примао 55.000 гледалаца, али је због пооштрених критеријума међународних фудбалских асоцијација, посебно у домену безбедности и комфора гледалаца, гледалиште реконструисано 1998, уграђена су седишта, проширени пролази за улазак и излазак публике, монтирана савремена опрема, па је тиме гледалиште сведено на 32.710 места.

Трофеји

Национални

Национални шампионати 22

Национални купови 11

Међународни

Рекорди

Момчило Вукотић је рекордер Партизана по броју наступа - одиграо је 752 утакмице, а рекордер у броју голова постигнутих за црно-беле је Стјепан Бобек са 403 поготка. За репрезентацију Југославије наступило је преко 130 Партизанових фудбалера, а више од педесет утакмица одиграли су Стјепан Бобек, Бранко Зебец, Златко Чајковски, Фахрудин Јусуфи, Милан Галић, Милутин Шошкић, Славиша Јокановић, Предраг Мијатовић. Бивши играч Партизана Саво Милошевић је одиграо 102 утакмице за репрезентацију, што је апсолутни рекорд.

Клуб је у досадашњим националним лигашким такмичењима постигао шест победа са десет и више датих голова, у два првенства је постигао по више од стотину голова и држи рекорд југословенске прве лиге са 107 погодака у једном првенству и једини је непоражен шампион икада (у сезони 2004/05). Од распада СФРЈ у националним првенствима Партизан је освојио највише титула, поставши шампион 11 од 18 пута.

Навијачи

Гробари прослављају 19. титулу шампиона 2005.

Гробари, навијачи Партизана, су организовани крајем 1970их. Надимак су добили од навијача највећег ривала Црвене звезде, који су мислили на углавном црне клупске боје, које су биле сличне званичним униформама гробара. Они углавном подржавају све клубове у ЈСД Партизан. Организовани навијачи који су традиционално заузимали Јужну трибину стадиона су се поделили 1999. на две групе. Новооснована група по имену Јужни Фронт је оптужила неколико највиших чланова Гробара за злоупотребу њихових привилегија, као и сам клуб за фаворизовање тих појединаца. Последњих година навијачи су превазишли своје разлике и сада постоје три главне групе навијача: Гробари Јужни Фронт, Гробари 1970 и Гробари Београд. Од новембра 2005. све навијачке групе су бојкотовале утакмице ФК Партизан до оставки председника Ивана Ћурковића, спортског директора Ненада Бјековића и генералног секретара Жарка Зечевића. Бојкот је прекинут 2007, после подношења оставки руководилаца и Гробари су се вратили на своју матичну трибину.

Ривалство са Црвеном звездом

Партизанов градски ривал је Црвена звезда и утакмице између ова два ривала се називају „вечити дерби“. Ове утакмице су увек биле жељно ишчекиване и врло спектакуларне, али због слабијег квалитета фудбала у последњим годинама, као и велике количине насиља и хулиганизма, је изазвао пад посећености. Дерби игран 11. маја 2005. у полуфиналу купа Србије и Црне Горе је посетило 8.000 гледалаца, што је најмање у историји. Највећа посећеност је било око 108.000 гледалаца. Иако је први дерби добила Црвена звезда, Партизан још увек држи рекордну победу 7:1.

Тренутни састав

Од 6. септембра 2010.[1]

Бр. Позиција Играч
2 Србија О Александар Миљковић
3 Србија О Иван Стевановић (на позајмици из Сошоа)
4 Сијера Леоне С Mедо
5 Србија С Љубомир Фејса
6 Србија О Војислав Станковић
7 Србија С Немања Томић
8 Србија С Радосав Петровић
9 Србија Н Клео
10 Португалија С Алмами Мореира
11 Камерун Н Пјер Боја
12 Србија Г Живко Живковић
13 Србија О Марко Јовановић
14 Србија С Дарко Брашинац
15 Црна Гора О Стефан Савић
Бр. Позиција Играч
18 Северна Македонија О Александар Лазевски
19 Србија Н Милош Богуновић
20 Србија О Младен Крстајић
22 Србија С Саша Илић
23 Србија С Александар Давидов
24 Србија О Матија Настасић
25 Србија С Стефан Бабовић
27 Уганда О Џозеф Кизито
31 Србија Н Марко Шћеповић
33 Србија Г Радиша Илић
77 Србија Н Ивица Илиев
88 Србија Г Владимир Стојковић ( позајмљен из Спортинга из Лисабона)
99 Србија С Милан Смиљанић (на позајмици из Еспањола)

На позајмици

Бр. Позиција Играч
26 Сенегал Н Ламин Дијара (Ал-Шабаб)
Србија О Раденко Камберовић (Борац)
Бр. Позиција Играч
Бразил Н Ronaldinho (AC Milan)

Партизан у европским такмичењима

Сезона Такмичење Ранг Земља Клуб Резултат
1955/56 Лига шампиона осмина финала Шаблон:ЗД Спортинг Лисабон 3-3, 5-2
четвртфинале Реал Мадрид 0-4, 3-0
1956 Митропа куп четвртфинале Шаблон:ЗД АУТ ФК Вакер Беч 1-1, 1-1, 4-0
Полуфинале Вашаш 1-0, 1-6
1958 Дунав куп 1 коло Шаблон:ЗД Татран Прешов 4-2, 1-4
1959. Митропа куп четвртфинале Шаблон:ЗД Бањик Острава 1-1, 3-2
полуфинале Шаблон:ЗД Хонвед 3-3, 2-2
1960. Митропа куп Група Шаблон:ЗД Слован Братислава 2-1, 1-4
1961/62 Лига шампиона кв. Шаблон:ЗД Спортинг Лисабон 1-1, 2-0
осмина финала Шаблон:ЗД Јувентус 1-2, 0-5
1962 Митропа куп Група Шаблон:ЗД Аталанта Бергамо 3-3, 2-2
Група Шаблон:ЗД МТК 2-1, 1-4
Група Шаблон:ЗД Бањик Острава 2-2, 1-1
1962/63 Лига шампиона кв. ЦСКА Софија 1-2, 1-4
1963/64 Лига шампиона кв. Шаблон:ЗД Фамагуста 3-0, 3-1
осмина финала Шаблон:ЗД Jeunesse d'Esch 1-2, 6-2
четвртфинале Шаблон:ЗД Интер 0-2, 1-2
1965/66 Лига шампиона кв. Шаблон:ЗД Нант 2-0, 2-2
осмина финала Шаблон:ЗД Вердер Бремен 3-0, 0-1
четвртфинале Шаблон:ЗД Спарта Праг 1-4, 5-0
полуфинале Шаблон:ЗД Манчестер јунајтед 2-0, 0-1
Финале Реал Мадрид 1-2
1967/68 Куп сајамских градова 1 коло Локомотива Пловдив 5-1, 1-1
2 коло Шаблон:ЗД Лидс јунајтед 1-2, 1-1
1969/70 Куп сајамских градова 1 коло Шаблон:ЗД Ијпешт 2-1, 0-2
1970/71 Куп сајамских градова 1 коло Динамо Дрезден 0-0, 0-6
1972 Митропа куп Група Шаблон:ЗД ФК Фиорентина 0-3, 2-1
Група Шаблон:ЗД First Vienna FC 3-0, 4-1
1974/75 УЕФА куп 1 коло Шаблон:ЗД Гурник Забже 2-2, 3-0
2 коло Шаблон:ЗД ФК Портдаун 5-0, 1-1
осмина финала Шаблон:ЗД 1. ФК Келн 1-0, 1-5
1976/77 Лига шампиона 1 коло Шаблон:ЗД Динамо Кијев 0-3, 0-2
1978 Митропа куп Група Шаблон:ЗД Перуђа 1-2, 4-0
Група Шаблон:ЗД ФК Збројовка Брно 5-1, 4-1
Победник Шаблон:ЗД Хонвед 1-0
1978/79 Лига шампиона 1 коло ФК Динамо Дрезден 2-0, 0-2 (4-5 пен.)
1983/84 Лига шампиона 1 коло Шаблон:ЗД ФК Викинг Ставангер 5-1, 0-0
осмина финала ФК Динамо Берлин 0-2, 1-0
1984/85 УЕФА куп 1 коло Шаблон:ЗД ФК Рабат Ајакс 2-0, 2-0
2 коло Шаблон:ЗД Квинс Парк Ренџерси 2-6, 4-0
осмина финала Шаблон:ЗД Видеотон 0-5, 2-0
1985/86 УЕФА куп 1 коло Шаблон:ЗД ФК Портимоненсе 0-1, 4-0
2 коло Шаблон:ЗД Нант 1-1, 0-4
1986/87 УЕФА куп 1 коло Шаблон:ЗД Борусија Менхенгладбах 0-1, 1-3
1987/88 УЕФА куп 1 коло ФК Фламуртари 0-2, 2-1
1988/89 УЕФА куп 1 коло ФК Славија Софија 5-0, 5-0
2 коло Шаблон:ЗД Рома 4-2, 0-2
1989/90 Куп победника купова 1 коло Шаблон:ЗД ФК Селтик 2-1, 4-5
осмина финала Шаблон:ЗД ФК Гронинген 3-4, 3-1
четвртфинале Шаблон:ЗД Динамо Букурешт 1-2, 0-2
1990/91 УЕФА куп 1 коло Шаблон:ЗД ФК Хибернијан 3-0, 2-0
2 коло Шаблон:ЗД ФК Реал Сосиедад 0-1, 1-0 (5-4 пен.)
осмина финала Шаблон:ЗД ФК Интер 0-3, 1-1
1991/92 УЕФА куп 1 коло Шаблон:ЗД ФК Спортинг Хихон 0-2, 2-0 (2-3 пен.)
1996/97 УЕФА куп 1 кв. Шаблон:ЗД ФК Макаби Хаифа 1-0, 3-1
2 коло кв. Шаблон:ЗД ФК Национал Букурешт 0-0, 0-1
1997/98 Лига шампиона 1 кв. Шаблон:ЗД Кроација 1-0, 0-5
1998/99 Куп победника купова кв. Шаблон:ЗД ФК Динамо Батуми 2-0, 0-1
1 коло Шаблон:ЗД ФК Њукасл јунајтед 1-2, 1-0
осмина финала Шаблон:ЗД Лацио 0-0, 2-3
1999/00 Лига шампиона 1 коло кв. Шаблон:ЗД Флора Талин 6-0, 4-1
2 коло кв. Шаблон:ЗД Ријека 3-1, 3-0
3 коло кв. Шаблон:ЗД Спартак Москва 0-2, 1-3
1999/00 УЕФА куп 1 коло Шаблон:ЗД ФК Лидс јунајтед 1-3, 0-1
2000/01 УЕФА куп кв. Шаблон:ЗД Слијема вондерерс 1-2, 4-1
1 коло Шаблон:ЗД ФК Порто 1-1, 0-1
2001/02 УЕФА куп кв. Шаблон:ЗД ФК Санта Колома 7-1, 1-0
1 коло Шаблон:ЗД ФК Рапид Беч 1-0, 1-5
2002/03 Лига шампиона 2 коло кв. Шаблон:ЗД ФК Хамарби 1-1, 4-0
3 коло кв. Шаблон:ЗД Бајерн Минхен 0-3, 1-3
2002/03 УЕФА куп 1 коло Шаблон:ЗД ФК Спортинг Лисабон 3-1, 3-3 nv
2 коло Шаблон:ЗД ФК Славија Праг 3-1, 1-5 nv
2003/04 Лига шампиона 2 коло кв. Шаблон:ЗД ФК Ђургарден 1-1, 2-2
3 коло кв. Шаблон:ЗД ФК Њукасл јунајтед 0-1, 1-0 (4-3 пен.)
Група Шаблон:ЗД ФК Порто 1-1, 1-2
Група Шаблон:ЗД ФК Олимпик Марсељ 0-3, 1-1
Група Шаблон:ЗД ФК Реал Мадрид 0-1, 0-0
2004/05 УЕФА куп 2 коло кв. Шаблон:ЗД ФК Оцелул Галаци 0-0, 1-0
1 коло Шаблон:ЗД ФК Динамо Букурешт 0-0, 3-1
Група Шаблон:ЗД ФК Егалео 4-0
Група Шаблон:ЗД ФК Лацио 2-2
Група Шаблон:ЗД ФК Виљареал 1-1
Група Шаблон:ЗД Мидлзбро 0-3
3 коло Шаблон:ЗД Дњепро Дњепропетровск 2-2, 1-0
осмина финала Шаблон:ЗД ЦСКА Москва 1-1, 0-2
2005/06 Лига шампиона 2 коло кв. Шаблон:ЗД ФК Шериф Тираспол 1-0, 1-0
3коло кв. Шаблон:ЗД ФК Артмедија Братислава 0-0, 0-0 (3-4 пен.)
2005/06 УЕФА куп 1 коло Шаблон:ЗД ФК Макаби Петах Тиква 2-0, 2-5
2006/07 УЕФА куп 2 коло кв. Шаблон:ЗД НК Марибор 2-1, 1-1
1 коло Шаблон:ЗД ФК Гронинген 4-2, 0-1
Група Шаблон:ЗД ФК Ливорно 1-1
Група Шаблон:ЗД ФК Макаби Хаифа 0-1
Група Шаблон:ЗД ФК Оксер 1-4
Група Шаблон:ЗД ФК Ренџерс 0-1
2007/08 УЕФА куп 1 коло кв. Шаблон:ЗД ХШК Зрињски 6-1, 5-0 *
2008/09 Лига шампиона 2 коло кв. Шаблон:ЗД АЗЕ Интер 1-1, 2-0
3 коло кв. Шаблон:ЗД ТУР Фенербахче 2-2, 1-2
2008/09 УЕФА куп 1 коло Шаблон:ЗД РУМ Политехника 2-1, 1-0
Група Шаблон:ЗД ИТА Сампдорија 1-2
Шаблон:ЗД НЕМ Штутгарт 0-2
Шаблон:ЗД БЕЛ Стандард Лијеж 0-1
Шаблон:ЗД ШПА Севиља 0-3
2009/10 Лига шампиона 2 коло кв. Шаблон:ЗД ВЕЛС Рил 4-0, 8-0
3 коло кв. Шаблон:ЗД КИП АПОЕЛ 0-2,1-0
2009/10 Лига Европе плеј оф Шаблон:ЗД Жилина 1-1,2-0
Група Шаблон:ЗД ФРА Тулуз 2-3,0-1
Група Шаблон:ЗД УКР Шахтјор 1-4,1-0
Група Шаблон:ЗД БЕЛ Клуб Бриж 0-2, 2-4
2010/11 Лига шампиона 2.коло кв. Шаблон:ЗД ЈЕР Пјуник 3-1, 1-0
3.коло кв. Шаблон:ЗД ФИН Хелсинки 3-0, 2-1
Плеј оф Шаблон:ЗД БЕЛ Андерлехт 2-2, 2-2 (5-4 пен.)
Група Х Шаблон:ЗД УКР Шахтјор Доњецк 0-1, X-X
Група Х Шаблон:ЗД ЕНГ Арсенал 1-3, X-X
Група Х Шаблон:ЗД ПОР Брага 3. нов, 19. окт


Збирни европски резултати

Стање 24. августа 2010

Такмичење ИГ. Д Н ИЗ. ГД ГП
Лига шампиона 73 30 16 27 120 96
Куп победника купова 12 4 1 7 19 21
УЕФА куп 88 37 16 35 139 124
Интертото куп 0 0 0 0 0 0
I. Укупно УЕФА такмичења 173 71 33 69 278 241
Митропа куп 28 13 9 6 60 34
Куп сајамских градова 8 2 3 3 10 14
II. Укупно остала такмичења 36 15 12 9 70 48
Укупно I. + II. 197 81 51 73 329 269

Тренери

УЕФА ранг листа клубова за 2010. годину

У загради се налази позиција из претходне године.

Ранг листа клубова Међународне федерације за фудбалску историју и статистику за период од 1.8.2009. до 30.7.2010

Референце

Спољашње везе

Шаблон:Меридијан Супер лига