Фатаморгана — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Брише: la:Fata Morgana
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
[[Слика:Roadmirage.jpg|мини|300п|десно|Због повишене температуре асфалта, идекс преламања ваздуха при површини знатно је нижи него околног ваздуха због чега долази до тоталне рефлексије што ствара илузију да је на асфалту барица - доњи мираж.]]
[[Слика:Roadmirage.jpg|мини|300п|десно|Због повишене температуре асфалта, индекс преламања ваздуха при површини знатно је нижи него околног ваздуха због чега долази до тоталне рефлексије што ствара илузију да је на асфалту барица - доњи мираж.]]


'''Фатаморгана''' је [[оптичка појава]] у [[атмосфера|атмосфери]] настала инверзијом [[температура|температуре]] у којој се на далеком хоризонту јавља инвертован лик удаљеног објекта. Понекад се види и лик објекта као и неколико наизменичних ликова објекта и његовог огледалског лика.
'''Фатаморгана''' је [[оптичка појава]] у [[атмосфера|атмосфери]] настала инверзијом [[температура|температуре]] у којој се на далеком хоризонту јавља инвертован лик удаљеног објекта. Понекад се види и лик објекта као и неколико наизменичних ликова објекта и његовог огледалског лика.

Верзија на датум 29. октобар 2010. у 20:49

Због повишене температуре асфалта, индекс преламања ваздуха при површини знатно је нижи него околног ваздуха због чега долази до тоталне рефлексије што ствара илузију да је на асфалту барица - доњи мираж.

Фатаморгана је оптичка појава у атмосфери настала инверзијом температуре у којој се на далеком хоризонту јавља инвертован лик удаљеног објекта. Понекад се види и лик објекта као и неколико наизменичних ликова објекта и његовог огледалског лика.

Настанак

Датотека:Mirage scheme.jpg
Схема настајања миража: У средини са променљивом оптичком густином светлосни зраци се крећу криволинијски. Због промене оптичке густине ваздуха проузроковане градијентом температуре (оптичка густина опада са порастом температуре) посматрач (лево) поред директно виђеног објекта може да види и његов лик: горе због повишене температуре ваздуха при тлу посамтрач има утисак да се објекат огледа у води, дакле, види доњи мираж. доле због инверзије температуре посматрач види још један лик далеко изнад положаја објекта - горњи мираж (фатаморгана).

Фатаморгана је једна од неколико оптичких појава које се групно називају миражи (mirari лат. зачуђујући). Постоје горњи и доњи миражи што се односи на то где се оптички ефекат појављује у односу на прави објекат. Фатаморгана је горњи мираж. Много уобичајенији је доњи мираж који се јавља услед тоталне рефлексије светлости на слоју врелог ваздуха при самој земљиној површини.

Горњи мираж, фатаморгана, (доња схема на слици) јавља се над хладном површином земље при инверзионој расподели температуре (температура расте са висином). Доњи мираж (горња схема на слици) се јавља при врло великом вертикалном градијенту температуре (пад темепературе са порастом висине) над прегрејаном равном површином, пустињом или асфалтираним путем. Огледалска рефлескија неба ствара илузију постојања воде на површини.

У пустињама се јављају обе врсте миража (горњи и доњи) које ми називамо фатаморганом а које стварају илузију о постојању велике водене масе (језера) у даљини. У ствари, ради се о рефлексији (дакле, није плод маште како се погрешно верује) слике неба са топлог ваздуха изнад песка. На асфалтним путевима мираж ствара утисак да се небо огледа у барици воде.

До тоталне рефлесије долази при преласку светлости из оптички гушће у оптички ређу средину. Асфалт (и песак) упијају сунчеве зраке и ту топлоту преносе ваздуху изнад због чега његова густина и индекс преламања постају нижи од околног ваздуха који је знатно хладнији. Тотално се рефлектују само зраци који падају под врло малим углом у односу на раван рефлексије, дакле, зраци који долазе из удаљених објеката који су ниско на хоризонту.

Стриктно говорећи, миражи су последица рефракције (преламања) а не рефлексије (одбијања) светлости али је овде, због једноставности, опис дат преко рефлексије...

Фотографије фатаморгане

Инверзија темепратуре над хладним Горњим језером (Lake Superior)

Фатаморгана: Указује се дрвеће које се нормално не види испод линије хоризонта а изнад је огледалска слика истог дрвећа


На тамном небу први сунчеви зраци се указују (само на хоризонту) због супер-преламања. Небо је тамно јер је сунце далеко испод хоризоната. Међутим због велике разлике у температури ваздуха долази до супер-преламања што на самом хоризонту ствара илузију да је сунце већ грануло.
Излазак два сунца је илузија настала двоструким преламањем светлости. Горњи лик сунца је огледалска слика сунца које још није изронило изнад хоризонта.

Инверзија температуре над морем

Фатаморгана над морем у Норвешкој

... и над копном

Фатаморгана над (исушеним) Сланим језером у Јути (САД)

Занимљивости

Неки научници сматрају да су викинзи допловили до обала Америке управо зато што су видели њен одраз на небу. Дешава се, наиме, да се одрази неких удаљених бродова на мору могу видети на небу. Врло често се и „појава“ НЛО-а приписује управо фатаморгани.

Литература

  • Ворал, М. & Дипре, Б. (2007.) Школска енциклопедија: Оксфорд. Књига-комерц: Београд. ISBN 978-86-7712-203-4

Спољашње везе